Lokalen hos Ria Nybro

Rum för brukarna


 

 

RUMMEN FÖR BRUKARNA I DEN ÖPPNA VERKSAMHETEN

 

Min egen erfarenhet har lärt mig att i den öppna verksamheten är det bra med rum där det finns gott om utrymme för många olika och ibland kraftfulla personligheter. Det är väl sällan det går att välja den bästa lokal man kan få, men det går att göra det allra bästa av det man har. Här gäller det att vara smart med inredning och möblering och att ordna rummen med större medvetenhet.

Det är ju också väldigt stor variation både på typen av lokaler och mängden besökare, samt personligheterna hos de olika individerna. Men tänk om rummen inom den öppna verksamheten i möjligaste mån, kan vara ett stöd till ett uppmuntrande och inkluderande klimat med miljöer för att tex

  • Undvika konflikter
  • Förbättra dialog
  • Muntra upp
  • Lugna ner upprörda känslor
  • Skapa trygghet mm

Detta häfte är tänkt som ett underlag för hur man kan tänka och inreda rummen i den öppna verksamheten. När du nu gått igenom några grunder finns förhoppningsvis en annan insikt om hur rummen påverkar oss och hur det är möjligt att på olika sätt förändra förutsättningarna. Så vi kikar närmare på utrymmet för besökarna i den öppna verksamheten.

Ett rum kan alltså reta upp mer än det lugnar. Öppna upp för samtal istället för att låta människor sluta sig. När ett rum inreds med större medvetenhet kan det bidra till lugna och välkomnande miljöer där man känner sig än mer ompysslad, tillfreds och glad.

Men hur fungerar det i praktiken? Det finns så många olika typer av lokaler. Men nedan följer några exempel på hur det kan se ut och vilka möjligheter det kan finnas till förändring och förbättring.

 

DEN ÖPPNA VERKSAMHETEN

Verksamhet i en källarlokal med lågt i tak eller med små rum.

När det är lågt i tak finns det mindre utrymme för alla personligheter att ta plats. I det rummet kan det lättare uppstå irritation och meningsskiljaktigheter. Men det kan också göra att man helt enkelt sluter sig.

En låg takhöjd kan kännas som en tyngd över axlarna. Luften och energin som finns har ingenstans att ta vägen. Den ”trillar” snabbare ner igen och man kan få känslan av att vara nertryckt, tappa inspirationen, bli trött och håglös efter ganska kort stund.

Kanske är det dessutom dåligt med dagsljus som bara kan ta sig in från ett par små källarfönster. Men det går att ändra känslan och hur kroppen ”tar in” rummet.

Rensa
Börja med att rensa ut saker för att ge luft- och energiflödet mer utrymme. Finns det tex väldigt många möbler och saker i rummet, som gör det svårare att ta sig runt i rummet. Ja, då kan man tänka sig att det också är svårt för ny luft att ta sig in. Det kan i sin tur leda till att det blir svårt att hålla uppe energin. Samtal avstannar och besökarna sjunker ner lite håglöst i stolen de satte sig i när de kom. Här är det avgörande att försöka rensa ut! Kanske är det inte så många möbler, men de tar ändå upp mycket plats? Finns det ett behov för samtliga möbler eller går det att ta ut någon del? Är det möjligt att byta ut klumpiga möbler som tar stor plats, mot mindre eller nättare möbler?

Lyft känslan av takhöjden
Nästa åtgärd är att lyfta känslan av takhöjden i rummet, samt att få in mer ljus (=energi). Placera till exempel ljuskällor så lågt som möjligt med ett uppåtriktat ljusflöde.

Höga och smala hyllor, mönster som strävar uppåt och annat som lyfter blicken uppåt hjälper också till att leda energin uppåt igen.

Om taket är mörkt (furutak tex) bör det målas vitt, det höjer känslan direkt!

Städa bland synintrycken
Är det flera olika typer av möbler eller blandade material, färger och/eller mönster? Det kan också bidra till att utrymmet känns rörigt och litet. Om det inte går att skaffa inredning som är mer enhetlig går det alldeles utmärkt att använda sig av filtar eller tyg för att täcka över och göra tex olika fåtöljer enhetliga. Det skapar ett lugn och får en omedelbar verkan på de som är i rummet.

Få in ny luft och höj energin.

  • Håll fönster med insläpp av dagsljus så fria som möjligt.
  • Gröna växter renar luften och syresätter. De ska i detta fall sträva uppåt, alltså helst inte hängväxter.
  • Ta in en ljusare färgskala. Är väggar och möbler mörka, kanske de går att måla.

 

Rum som kan väcka starka känslor

Vissa rum upplevs mer stökiga eller högljudda. Det finns färger och andra egenskaper som kan förstärka och vara en trigger för lite irriterade och ”arga” känslor.

”Skrikiga” mönster med kraftfulla färger kan upplevas jobbiga.
Den röda färgen tex påverkar oss fysiskt och höjer pulsen. Den ökar på stress och irritation hos den som redan är uppe i varv.  Rött är en färg som bör undvikas på stora ytor. Den ger en omedelbar varm känsla, men det är alldeles tillräckligt i mindre mängd. Vid jul tex, kanske den röda färgen blir mer framträdande, men försök att använda den minimalt. Det finns många julgardiner och dukar som är vita eller naturfärgade med röda inslag.

Hårda hörn som ”petar” i riktning mot sittplatser.
Det kan göra att den som sitter känner en oro och vill flytta på sig eller resa sig ofta och gå runt en stund. Undvik att placera sittplatser framför utskjutande hörn från väggar eller bokhyllor. Eller använd något som blockerar, som tex höga växter eller ett litet sidebord.

 

 

Rum som lättare får människor att sluta sig inåt

Vissa rum har egenskaper som gör att man tappar lusten till att prata och istället sluter sig inåt. Om det finns mycket metall och/ eller grått på väggar eller i inredningen upplevs rummet lugnt. Grått är en färg som underlättar fokus och koncentration. Men det kan också bli för mycket och istället göra att man vänder tankarna och fokus inåt. Man sluter sig. Här kan orange och gult ge det lite mer värme och lyfta energin.

Gröna växter balanserar upp gör att rummet känns friskare och piggare. Samma verkan har ljus.

 

Rum som uppmuntrar kommunikation och gemenskap

Egentligen är det ganska enkelt att skapa rum som är inkluderande för alla.

Rundade möbler
Vid runda bord är det ingen plats som sticker ut. Sen gammalt sitter hedersgästen vid bordsändan och personen som sitter där blir mer ”speciell”. Men det bästa är att vid rundade bord, är det enklare att se alla, ingen sitter gömd bakom någon annan.

Undvik att placera sittplatser med ryggen mot varandra
Det försvårar samtal och att alla är inkluderade. Självklart spelar lokalens storlek in och i vilket sammanhang. Det var också det här med att känna sig trygg. Med ryggen emot någon annan slappnar kroppen inte av på samma sätt och är ”på sin vakt”.

Den orange och gula färgen är sociala färger.
De har värme i sig och lyfter ofta humöret och gör att man känner sig mer social och pratglad.

 

SAMTALSRUMMET

För att man ska prata fritt, underlättar det om man känner sig trygg. Det var det här med kraftposition. Vikten av att sitta med ryggen mot väggen och att ha skydd på sidorna, med fri sikt ut i hela rummet. Här bör åtminstone en sittplats vara placerad på det sättet och det är där besökaren ska sitta.

Helst ska ni båda (eller alla om det är fler personer) känna sig trygga och kunna vara fokuserade på samtalet. Att prata och lyssna utan att känna behovet av att vända på huvudet för att se om det kommer någon.

Möblera sparsamt för att rummet ska kännas mer lättsamt. Det ska vara lätt att gå in och välkomnande att sätta sig, utan att behöva flytta på saker eller tränga sig förbi möbler eller annat som står i vägen. Är man i förväg osäker, trött eller låg, kan det minsta lilla hindret upplevas jobbigt.

Gärna en hörna med ett par (eller fler beroende på behov) sköna fåtöljer. Ett litet bord mellan stolarna, helst runt. Bordet fyller så klart en praktisk funktion för ett par koppar kaffe, ett block mm men är också ett slags skydd för en sårbar människa. Den runda formen ger ett mjukare intryck och är också ”snällare” mot kroppen. Luften flödar lugnt runt det. En hög grön växt i anslutning till sittplatserna höjer energin lite och kan samtidigt skapa ett lugn – det var ju det här med vår anknytning till naturen.

Det kan vara bra med en golvlampa eller bordslampa också, ibland kan takbelysning kännas jobbigt och då är det bättre med en mindre och mildare ljuskälla.

Bra färgval i ett samtalsrum är blått, grönt och kanske till och med en svärtad rosa eller beige. Den grå och vita färgen är fokuserande och för mycket av det kan göra att man sluter sig. Mjuka material, sköna kuddar, kanske en filt och som sagt, mer rundade än kantiga möbler. En mjuk matta på golvet ger en mjukare och mer omfamnande känsla.

Låga möbler, enhetlig färgskala med så få mönster som möjligt och ett allmänt städat rum hjälper till att skapa ett lugn. Men det ska inte heller kännas för kalt eller färglöst. Använd gärna en tavla med färg, eller något annat föremål som energihöjare, men tänk på motiv och färgvalet.

 

BARN OCH FAMILJ

Viktiga ord och känslor i ett rum för barn kan vara trygghet, lekfullhet, en känsla av att känna sig älskad och uppskattad, skratt och glädje, att känna sig pratglad. Men också vila, lugn och uppmärksamhet.

 

Barnrum i Harmoni och balans

När man tänker på barnrummet kan man tro att det måste vara ett livligt rum med mycket färg, rörelse och aktivitet för att stimulera barnet. Färger är uppiggande och stimulerande, men i rum med många och starka färger och mönster, finns risken att det får precis motsatt verkan. Det skapar oro och överstimulans. Det blir helt enkelt för mycket att ta in och man vet inte riktigt vart man ska rikta blicken. Det kan göra att man blir helt slut efter bara en kort stund i rummet. Eller så kan det leda till en form av hysterisk aktivitet som i slutändan också gör att man blir uttröttad.

Vårt svenska uttryck Lagom är väldigt bra här, men som vanligt…. Lagom är inte samma för alla.

Även barn mår bra av balans. De många aktiva stunderna jämnas ut med stunder av lugnare kreativitet och tid att faktiskt göra ingenting. Ett lugnt rum är också skönt för barnen.

 

Skapa den rätta miljön

Sov- och lekavdelning

I hemmet är det bästa om det finns en lugn avdelning för sömn och vila, samt en för lek och rörelse. Och det går väl an att få till på ett bra sätt om rummet är stort, eller om det faktiskt finns ett rum för varje aktivitet. Men i mindre rum får man istället lägga ner lite mer eftertanke på att möblera mer effektivt, att inreda på ett sätt som gör det enkelt att växla mellan lek och vila. Med bra möblering och rätt förvaring, med hjälp av färgsättningen i rummet och hur man använder textilier, går det även att på små ytor skapa rum för barn där de lättare hittar balans.

Det underlättar också om man redan i tidig ålder gör städandet till en del av leken, ett sätt att avsluta när man tex lägger tillbaka leksakerna i sin låda eller hylla.

 

Rummet för lek

I rummet för lek vill man kanske inspirera och väcka fantasin. Här bör det finnas utrymme i själva rummet men även runt och på bord. Om man tex har en pyssel- eller skrivaktivitet, är det enklare att ”öppna upp” hjärnan för att låta tankarna och inspiration flöda när det finns gott om utrymme. Det finns inget som hindrar eller fångar tanken.

För att höja energin i rummet är dagsljus det bästa, men även annat som lyfter sinnet. Det kan vara så enkelt som höga föremål (höga och smala bokhyllor, golvlampor osv) till tavlor med motiv som har uppåtsträvande motiv (höghus, lätta moln på en himmel osv.

Nätta och ljusa möbler känns mer lätta och ljusa bord med glatta ytor känns piggare. Luftiga och genomsläppliga textiler släpper igenom mer ljus.

Bra färgval är gult, orange och grönt. Men självklart kan allt som är färgglatt, sätta fart på inspirationen.

 

Rummet för studier

Här gäller det att kunna hitta fokus och koncentrera sig. Runda former känns samlande och fokuserande. Det gäller allt från möbler till lampor, tyger och annat som finns i rummet. Så runda bord är bra. Tänk på det här med Kraftposition så hjärna och kropp kan slappna av, istället för att sitta spänd. Då tappar man lättare fokus och blir fortare trött.

Bra färgval är gult, grått och vitt.

 

Rummet för samtal

Ett rum där barnet känner sig lugn och trygg, samt villig att öppna upp för att prata av sig. Kraftposition i en mjuk och skön soffa eller fåtölj där man kanske kan krypa upp med en filt runt fötterna.

Lite tjockare och tyngre tyger, matta på golvet och mjuka material har egenskaper som skapar en lugn stämning. Låga och liggande former och möbler (låga och breda hyllor, breda tavlor, osv) sänker energin i rummet och hjälper de som är där att hitta lugnet.

Bra färgval i rummet för lugn är beige, ”smutsig” rosa, ljust bruna (tänk på nyansen), svalt ljusa blå och lila toner.

 

Färgvalet i olika rum

Starka och klara färger skapar bra blickfång och piggar upp, men kan också upplevas som grälla och blir uttröttande. Dämpade och jordnära färger är lugnande och skapar harmoni, men i överflöd kan de också göra att energin i rummet stagnerar. Vi tappar sugen. Det gäller dels att tänka på vad rummet ska användas till dels att anpassa det till de människor som ska vara i rummet.

Ofta gäller det helt enkelt att gå på sin egen känsla och lita på den. Kika gärna på den korta sammanfattningen igen av färgerna längre upp i texten.

Tavlor

Tavlor bidrar på ett ganska kraftfullt sätt till känslan i rummet. Hjärnan tar upp informationen från en bild, mycket snabbare än en text och vi påverkas starkare av bildspråket. Därför är valet av tavlor väldigt viktigt. Sen har alla med sig egna upplevelser och relaterar till samma bild på olika sätt. Men naturen har oftast en lugnande inverkan på människan, som grönskande skogar eller sommargröna ängar osv. Tänk också på färgvalet i tavlorna.

Var tavlorna hänger har också betydelse. Jobba gärna lite extra med den första väggen man ser när man går in i rummet. Den är vad man kan kalla en ”Powerwall”. Det är den som sätter första känslan – vad vill du att den ska förmedla?

 

Att skapa ett rum i rummet (då verksamheten inte har en fast lokal).

På golvet

Ett enhetligt underlag skapar känslan av en egen plats i rummet. Så en större matta eller flera mindre i samma färg eller färgskala är en bra start. Det ger en omedelbar säkerhet i var man ska sätta sig. Yogamattor för mjukt underlag och lätt att ta med sig. Finns ofta i lugna färgskalor som blått, lila och grönt.

Cirkel är inkluderande och skapar gemenskap. Det är också en mer eller mindre självklar och nedärvd företeelse, att vi sitter i ring för att skapa gemenskap. Samma sak gäller vid val av bord, där runda eller ovala bord är bättre. Då kan alla se varandra och det finns inte heller några vassa hörn.

Sitter man vid flera bord eller bänkar, kan de med fördel ställas i formen av en hästsko eller cirkel. Då sitter ingen med ryggen mot någon.

På väggarna

Om det hänger mycket på väggarna som man kanske inte kan ta ner, kan det vara bra att hänga upp skynken. Det lugnar intrycket (i motsats till orolig energi), skapar en mjukhet i rummet som känns välkomnande och lugnar energin. Tänk på färgvalet.