Verksamhetschef Susanna Stråhle.
Ria-verksamheten

En oas i Nässjö!

Hela Människan Nässjös Ria-center är en öppen verksamhet för alla! Här samlas främst människor som befinner sig i en utsatt livssituation. Det kan handla om ensamhet, psykisk ohälsa, aktivt missbruk, hemlöshet eller att man helt enkelt uppskattar den glada atmosfären.

Inom Hela Människan talas det om begreppet ”VarDagsRum”, alltså en plats som är familjär och påminner om ett vardagsrum i ett vanligt hus/lägenhet. Öppen Ria-verksamhet inom Hela Människan finns på många platser i landet och i Jönköpings län finns motsvarande verksamhet även i Jönköping, Värnamo och Gislaved.

För och tillsammans med besökarna arbetar man för att ta sig ur den utsatta livssituationen, hur man går tillväga beror förstås på vilken situation det handlar om.

På Ria-center i Nässjö är gemenskapen och den sociala samvaron central, utöver detta finns möjlighet till stödsamtal, frukost, fika, lunch, möjlighet att tvätta kläder och möjlighet att kunna duscha och få nya kläder.

– Vi erbjuder stödsamtal och samtal med fokus på förändring och motivation. Vi kan också vara ett stöd vid myndighetskontakter eller när de behöver ringa sjukvården om någon fråga, förklarar Susanna Stråhle som är verksamhetschef hos Hela Människan Nässjö.

Generösa öppettider och glada besökare
Varje vardag är verksamheten öppen, vilket gör att besökarna nästan alltid har någonstans att gå för att få ro. Många av besökarna som vänder sig till Hela Människan Nässjö har eller är i någon typ av missbrukssituation.

Kalle* en besökare som går hit nästan varje dag, han uppskattar gemenskapen och den fina maten som serveras:

– Jag har gått hit så länge jag kan minnas, jag trivs otroligt bra! Här är det ingen som ger mig blickar utan jag behandlas som en vän, trots att jag har mina missbruksproblem. Här är vi alltid välkomna oavsett skick. Det finns en värme som man knappt möter någon annanstans, avslutar han.

Många som bidrar
Ria-center drivs bland annat genom överskott från secondhandbutiken som finns i samma lokaler. Huvudmannakyrkor, privata givare och volontärer bidrar också starkt till att verksamheten hålls igång. Av Nässjö kommun får man även ett verksamhetsbidrag.

Secondhandbutiken har ett stort utbud av bland annat damkläder.

– Vi är otroligt tacksamma för alla gåvor vi får, både penninggåvor direkt till Ria eller genom att ge kläder och andra saker till vår secondhandbutik. Utan den tid som volontärer och engagerade lägger hos oss skulle vi inte kunna bedriva den här verksamheten. Vi hoppas kunna få in ännu mer gåvor framöver, detta för att trygga verksamheten och kunna erbjuda ännu mer ”guldkant” för våra besökare, beskriver Susanna Stråhle.

Just ”guldkanten” består i att kunna göra utflykter och äventyr tillsammans med besökarna. Det kan vara allt från att fira jul och andra högtider med extra fin mat, till att åka på en utflykt till skogen, stranden, spela boule eller besöka något sommarhem eller motsvarande.

Text och foto: Daniel Ryderholm

*Kalle heter egentligen något annat, då han valt att vara anonym.