Härbärget, herr-avdelningen
Höstsolen tittar fram mellan trädgrenarna i Hela Människan Ria Mjölbys stora trädgård.
Fasaden från Kyrkogatan

Vad händer på Hela Människan-Ria

En vecka på Hela Människan i Mjölby

Hur ser en dag ut på Hela Människan Mjölby.

Ola är den av personalen som alltid är först på plats, straxt före sju är han på jobbet. Bland det första och viktigaste av morgonsysslorna är att sätta på kaffe, och kontrollera att det finns bröd till de första besökarna som kommer redan vid 7-tiden. Någon kommer från stallet där han jobbar och någon är ute på sin morgonpromenad.

Vid 8-tiden dyker Laisa (Verksamhetschefen) upp. Hon kommer med en massa bröd i bilen som hon varit och hämtat på Lindhs konditori. Varje dag får vi hämta bröd som blivit över från gårdagen. Helt fantastiskt! Det handlar om wienerbröd, kanelbullar, kransar och naturligtvis matbröd. Allt går inte åt till servering och det gör att våra besökare kan få med sig en brödpåse hem.

Telefonen ringer och nu är det plötsligt någon som ringer och frågor om dom kan lämna in kläder till vår verksamhet och det mottages naturligtvis med tacksamhet. Vi har våra kläder på 3 våningen och när grejerna kommit in så får Ola ta med sig dem upp och sortera. Vi har ett bord finns i närheten av caféet och där kan våra besökare kan plocka åt sig lite av varje av både av kläder, hushållsartiklar, gardiner handdukar m.m. Den enda haken är att man bara får ta med sig 3 saker. Rätt ofta kommer det in någon med särskilda behov ex att man nu till vintern behöver ett par varma kängor. Ibland finns rätt storlek inne.

Är det måndag då måste vi också tänka på vad vi ska ha för servering på kvällen. Jag tror vi bestämmer oss för korv och bröd till Bingokvällen som arrangeras av någon av våra huvudmän dvs någon församling inom Mjölby kommun.  Lite smått och gott blir det till priser och en och annan större vinst. Bingokvällarna brukar var väldigt uppskattade. BINGO!

Tisdagar varannan vecka då träffas Kvinnogruppen och har lite trevligt tillsammans, det kan handla om någon som kommer på besök och berättar om något intressant ämne. Något som intresserar oss all. Ibland åker vi ut på resa eller bara sitter och pratar och har det bra, lite ”gofika” blir det också förstås.  På förmiddagen har vi också någon personal från Svenska kyrkan som är här och är bredd att hjälpa till med att både bre mackor och att samtala, samt at de håller i veckans andakt som är klockan 9.15

Om det är onsdag då har flickorna i köket fullt upp för då ska det serveras middag och vi har öppet till klockan 14. Våra flickor- Olga och Anki är visserligen inte så unga längre men farten och intensiteten i matlagningen är det inget fel på. När de kommer är det mycket glädje i köket och många härliga skratt. Dessa våra 2 vänner ställer upp som dagvolontärer. Tänk dig, varje vecka- inte illa eller hur? En eloge till alla volontärer. Middagen kostar 40: –  Ansa som också är anställd här på Ria sköter det ekonomiska och ser till att det betalas via konto, swish eller kontant.

Torsdag- vad blir det då? Det stora denna dag är matkassarna. Vi får mat från Willys till våra besökare så vi kan skicka med dem en påse hem med lite blandat. Tyvärr är det så att i och med höjda matpriser så är även handlarna lite mer försiktiga och det blir inte så mycket varor till RIA- nu när det verkligen behövs. Att priserna har gått upp har nog ingen missat men för dem som har en stram ekonomi så är det inte så lätt att få det hela att gå runt. Matkassarna behövs för många och vi delar i snitt ut ca 20 kassar varje vecka. Önskvärt vore att fler av våra livsmedelsbutiker lämnade in varor till Hela Människan. Heja Willys som i alla fall hjälper till!

Nu har vi snart gått igenom hela veckan och är framme vid fredagen. Vad ska man hitta på då? Jo då serveras det brunch varannan vecka från klockan 8 till en summa av 20: -. Lite extra festligt blir det och även här kommer dagvolontärerrna in och hjälper till. Vad gjorde vi utan dem? Eftersom det är fredag stänger vi redan klockan 11, men då har de flesta redan lämnat våra lokaler.

Det som återstår är helgen- finns det något som händer då? Jodå härbärget är öppet alla nätter. De som fått sig en plats hänvisad från socialkontoret får komma in från klockan 19.00. Det blir lite kvällsmat, lite titta på tv och sedan är det sängen som gäller. Det är inte så att de måste gå och lägga sig vid någon särskild tid men våra besökare är ofta ganska trötta. De får frukost innan de vandrar vidare på morgonen och förhoppningsvis har de fått lite nya krafter för dagen som kommer.

 

Laisa Engblom- Verksamhetschef