Dagens lunch
Dagens lunch
Fasaden från gården
Fasaden från Kyrkogatan

Nattvolontär på RIA

Jag heter Mikael Adolfsson och är nattvolontär på Ria:s härbärge i Mjölby sedan några år.

Det innebär att jag åker till Ria:s lokaler på Kyrkogatan i Mjölby vid 18.30- tiden på kvällen och finns där för de som via kommunen fått en anvisning att få sova där på natten då de av olika anledningar behöver ett boende kanske bara för en natt eller ibland för en lite längre tid. Antalet boende kan variera, normalt brukar det vara en eller ett par personer, någon gång har det hänt att det varit tre eller t.o.m. fyra stycken samtidigt.

Mitt arbete består av att öppna och släppa in dem på kvällen, ordna lite kvällsmat vilket kan vara allt ifrån ett par smörgåsar till att laga till lite enkel mat, typ pyttipanna eller lite rester från middagar som serverats tidigare och som finns kvar i kyl eller frys. Resten av kvällen brukar det oftast bli lite TV-tittande innan det blir läggdags. Som volontär har man ett eget rum att sova i där man kan se på TV en stund eller läsa lite innan det är dags att sova. På morgonen kommer den fasta personalen redan vid 7-tiden så det innebär att man då kan åka hem. Om man är där en helgnatt så får man fixa lite frukost åt de boende på morgonen (lördag och söndag morgon) för då kommer  det ingen personal på morgonen utan efter lite frukost så får de boende lämna Ria och sedan får man låsa och åka hem.

Arbetet är inte betungande utan det har känts bra att kunna hjälpa till på detta sätt. Min erfarenhet är att de som kommer och bor på härbärget alltid är väldigt tacksamma för att de fått den möjligheten då de många gånger lever under ganska besvärliga förhållanden.

Jag vet att det skulle behövas fler nattvolontärer så om du skulle känna att det här är något som jag kanske kan hjälpa till med så vet jag att det vore väldigt tacksamt. Det kanske handlar om en natt i månaden vilket ju inte är så mycket men blir vi några fler än vad det är idag så skulle det vara väldigt bra. Hör av dig i så fall till Ria:s personal så kan de berätta mer om arbetet och verksamheten. Skulle du vilja prata med någon av oss som är nattvolontärer idag så kan personalen fixa den kontakten. Om du bara vill komma och se lite hur det ser ut i lokalerna, prata lite med personalen om verksamheten så är du också väldigt välkommen. Som verksamheten ser ut just nu så är det öppet på vardagarna mellan kl.08.00-12.00.

Mikael Adolfsson