Fasaden från Kyrkogatan
Porten
Gåvohörnan
Härbärget, kvinnorummet
Härbärget, herr-avdelningen
Kerstin Carlsson, 82 lagar dagens lunch
Köket
Härliga höstpäron från Hela Människan Ria Mjölbys trädgård.
Sittgrupper utomhus
Köket
Höstsolen tittar fram mellan trädgrenarna i Hela Människan Ria Mjölbys stora trädgård.
Blomma i Hela Människan Ria Mjölbys trädgård
Dagens lunch
Dagens lunch
Utsikt från balkongen

Bred social verksamhet i Mjölby genom IOP-avtal och stor givmildhet bland kyrkor, föreningar samt privatpersoner

Hela Människan Ria Mjölby driver en öppen Ria-verksamhet och ett natthärbärge. Genom anställda, volontärer, IOP-avtal med kommunen, generösa bidrag från företag och privatpersoner finns allt från träning, en kvinnogrupp och mängder av utflykter på programmet.

Ett par rejäla stenkast från Mjölby station ligger Hela Människan Ria Mjölby, med en öppen Ria-verksamhet på bottenplan och ett natthärbärge på övervåningen.

– Välkommen säger Laisa Engblom  som är en av tillförordnad föreståndare. Hon är ny på sin tjänst sedan 1 augusti men har varit aktiv innnan som både natt och dagvolontär.

Laisa berättar” Jag har jobbat som pastor större delen av mitt liv och mött många människoöden. Nu har jag fått möjligheten att gå in i den här tjänsten på 50%, det känns jätteroligt. Mycket är administrativa uppgifter som jag gärna gör så fort jag kan för egentligen är det möte med människor som jag tycker bäst om.

Det är en väldigt trevlig och öppen stämning här på Hela Människan- Ria i Mjölby. Hit är alla välkomna och vår målsättning är alla ska accepteras som dom är, helt utan undantag.

Det är naturligtvis lite tumultartat att hamna mitt i centrum som verksamhetschef. Det blir många frågor till mina medarbetar: Var finns toner till skrivaren? Var är pärmen med årsmötesprotokollet etc. Det gäller att lära sig hitta och att få djupa och personliga relationer med våra besökare.

När det gäller vår härbärge har vi lite olika beläggning men för tillfället ska 2 personer sova här varje natt. Ett av rummen är dedikerat till kvinnor. För att få sova på härbärget behöver man bo i kommunen och ha kommit överens om en plats med kommunens socialtjänst innan. Det går inte bara att dyka upp. Nattvolontärerna och personalen har egna rum för att kunna sova ordentligt. Det är för det mesta väldigt lugnt, alla sover oftast hela natten. När något händer är personalen direkt uppe och tar tag i situationen.

För att få en plats på härbärget behövs förutom en anvisning från socialförvaltningen, att man beter sig anständigt och inte bråkar andra med gäster och personal. Visst får du vara påverkad, men du ska uppföra dig. Sen måste man komma på öppettiderna som är mellan klockan 19.00—21.00. I genomsnitt bor cirka 2 personer på härbärget.

Härbärget drivs av Hela Människan Ria Mjölby och man har ett 3-årigt IOP-avtal som ger cirka en 875.000 per år för att driva Härbärget och Ria (läs mer om IOP på sid 19-20). Det kan låta mycket, men Härbärget ska hållas öppet varje dag, året om och Ria-cafét serverar frukost varje vardag och lunch en gång i  veckan, på Onsdagar.

– Vi klarar det genom volontärinsatser, gåvor från privatpersoner och företag samt mycket arbete. Styrelsen är de som leder och har ansvaret för verksamheten.

Regler måste följas
Du får inte ta in någon alkohol eller andra droger på härbärget, inte heller missbruka aktivt under vistelsen och inte heller missa insläppstiden. Gör du något av detta stängs du av i 14 dagar.

– Är du hotfull stängs du av på obestämd tid. Vi måste ha en trygg miljö för boende, anställda och volontärer. Avstängningar har skett, men är ytterst sällsynt.

Den öppna Ria-verksamheten
Ria hålls öppet varje vardag från klockan 07.00 fram till lunchtid. (Se exakta tider i faktarutan). Kaffet är gratis och frukosten köps till självkostnadspris. På Onsdagar serveras lunch k.l 12.00 till ett självkostnadspris på 40:-.

På Ria finns möjlighet till att sköta sin personliga hygien, tvätta och många gånger finns kläder och skor att få för den som behöver. Det är kläder som skänkts av Mjölbybor.

– Vi grillar och åker på olika utflykter. Snart startade vi med bingo på måndagar  klockan 18.00-20.00, ungefär en gång i månaden. Det kostar inget för besökarna och man kan vinna bland annat godis, kaffe och schampo. Vi bjuder på fika och korv med bröd från klockan 18.00. Det har varit en dundersuccé som många av våra besökare längtar till.

Ria och härbärget delar inte bara lokaler utan de hänger ihop på ett naturligt sätt där härbärgesgästerna ofta deltar på aktiviteterna som sker.

Förutom utflykter och bingo försöker personalen finnas med som stöd vid besök hos läkaren, försäkringskassan eller i andra kontakter med myndigheter.

– Allt fler människor hamnar i utsatta situationer, exempelvis den psykiska ohälsan och ekonomiska utsattheten som vi upplever ökar hela tiden. Sen tror jag att vi gör ett så pass bra arbete med dem som kommer hit, att det innebär att kommunen skickar ännu fler människor som har en extra utsatt livssituation. Idag när alla priser går upp kan en matkasse som vi delas ut på torsdagar var räddningen för några dagar.

Högtidsfirande & kvinnogrupp
Kring jul och andra högtider har Ria ett extra fint firande. En kvinnogrupp möts cirka två gånger i månaden.

– Vi gör roliga aktiviteter ihop och samtalar om livet. Det kan handla vardagsproblem, ofta handlar det om relationer och om missbruk eller vad som händer när man lämnat ett missbruk bakom sig. Det kan finnas psykisk ohälsa i grund och botten. Ibland kommer även den psykiska ohälsan upp till ytan efter att man har lagt av med missbruket. Kvinnogruppen blir en fast punkt i vardagen, där man får nya bekanta och vänner.

Samtalen kan också handla om överskuldsättning och om att det är lätt att överanalysera saker samt olika typer av funktionshinder:

– Vi har också gjort utflykter, bland annat var vi till Ullared och besökte varuhuset där.

Frivården och praktikanter
I mån av tid tar Ria och härbärget emot praktikanter och personer från frivården, men personalsituationen har under senaste tiden gjort att man fått säga nej till nya personer och fokusera på dem som redan finns i verksamheten.

En stad där alla känner alla
Med sina knappt 28 000 invånare är Mjölby en stad där ”alla känner alla”. Härbärget och ”Ria” är välkänt i samhället, vilket gör att många vill bidra. Det.  finns människor som gärna vill göra en insats för någon annan. Vi har två käcka damer som lagar maten på Onsdagar. Ca 15 personer är engagerade i härbärget. Ändå finns det plats för fler. Vill du engagera dig så hör av dig till oss.

Mjölbybor bidrar med gåvor i form av pengar, kläder och mat. Många butiker, kyrkor och föreningar bidrar också med allsköns saker. Bland annat brukar Lady Circle anordna konserter där överskottet tillfaller Hela Människan Ria Mjölby och ett par andra organisationer., Willys har gett matkassar  till varje vecka och varje dag får vi bröd från Lindhs konditori, ja listan kan göras lång.

– Just nu är vi i behov av fler nattvolontärer till härbärget och vi hoppas kunna få matkassar från fler livsmedelsbutiker i Mjölby.

Text och foto: Daniel Ryderholm/Laisa Engblom