Tommy Hollsten har tillsammans med Lena Jonsson deltagit på volontärutbildningen som Karlstads kyrkliga stadsmission anordnar. Lena säljer även Faktumtidningar och har varit fri från droger i över ett och halvt år.
Fasaden till Vintervärmelokalen.
Karlstads kyrkliga stadsmission Lars Söderberg och verksamhteschef Marie Björklind.

Från besökare till styrelsemedlem

Tommy Hollsten, 61 år, har ett förflutet som aktiv missbrukare och besökare hos Karlstads kyrkliga stadsmission. Nu sitter han som styrelseledamot för densamma.

– När jag var aktiv i mitt missbruk så brukade jag komma till Stadsmissionen varje morgon klockan 08.00 för att få frukost och ta en dusch.

Nu har Tommy hunnit vara med i styrelsen under två år och i och med att han och andra personer i styrelsen har liknande bakgrund kan Stadsmissionen vara ännu mer relevant i sin verksamhet riktad mot människor i missbruk och andra utsatta livssituationer.

– Vi har möjlighet att testa på Tommy och övriga styrelsen de utvecklingsidéer och tankar vi har. Det är otroligt värdefullt, säger verksamhetschef Marie Björklind.

Vid sidan av sitt engagemang i styrelsen är Tommy även volontär på nattcaféet Vintervärme och i Ungdomsbussen.

– Jag trivs med att vara volontär, förutom att kunna ge av min tid till något gott så ger det mig även ett socialt nätverk utanför drogmiljön. Vi har en fin vänskap oss volontärer emellan och det ger mig mycket.

Han tycker också att nattcaféet och Stadsmissionen ger ett ypperligt tillfälle att överbrygga negativa fördomar emellan olika grupper.

– Här möts människor i missbruk, psykisk ohälsa, EU-migranter, fattigpensionärer och vanliga karlstadbor. Bara att mötas gör att många ser andra sidor av varandra och fördomarna övergår alltmer i vänskap, avslutar Tommy.

Text och foto: Daniel Ryderholm