Janne.
Janne.
Fasaden.
Fasaden.
Ria.
Ria.

Idag är jag nöjd med livet!

Janne besöker Hela Människan Ria Karlstad två till tre gånger i veckan för samtal och umgänge. Han är nykter sedan drygt tio år tillbaka och njuter av livet.

En av Hela Människan Ria Karlstads mest trogna besökare är Karlstadssonen Janne, 61 år som besöker den öppna verksamheten två-tre gånger i veckan.

  • Jag har precis firat tio år som nykter! Jag blev nykter alkoholist i september 2018 men det var en lång resa för mig innan jag accepterade att jag har en sjukdom som kallas alkoholism. Det innebär att jag inte kan dricka en droppe alkohol igen, säger Janne.

Resan in i alkoholen började i 14-års åldern
Han berättar att det under den långa vägen till nykterhet har funnits perioder då han har varit nykter. Men i princip har Janne druckit alkohol sedan han var 14 år gammal:

  • När jag var yngre var det först festande varje helg, sen efterhand blev det även fest mitt i veckan. Sen blev det fest både onsdag, fredag och lördag med en återställare på söndagen för att klara arbetsveckan. Utöver det kanske det var någon hockeymatch på torsdagen som gjorde att man drack då också. Till slut drack jag varje dag och var full i princip alla vakna timmar på dygnet.

Flera gånger har han gjort seriösa försök att sluta, men det har inte fungerat någon längre tid:

  • Jag minns att jag trodde att jag kunde bli som ”alla normala” drickare. Att jag kunde ta ett glas öl eller vin till helgen och sen inget mer. Men det funkade aldrig för mig, jag åkte direkt tillbaka drickande hela tiden.

I balans
Idag har Janne balans i livet. Tidigare var det inte så:

  • Jag kunde bli så fruktansvärt arg för småsaker, som att jag missade bussen med två minuter. En sådan sak kunde förstöra humöret för hela dagen. Något som förstås påverkade min omgivning och hur jag förhöll mig till alkoholen. Nu har jag en helt annan frid inom mig. Jag har en balans i livet och faktiskt helt nöjd hur livet ter sig för mig idag.

AA och Ria blev vändpunkten
För Janne var mötet med tolvstegsprogrammet AA* (Anonyma Alkoholister) vändpunkten i hans alkoholdrickande. Där byggde han tillsammans med sponsorn (stödpersonen) upp en vardag utan alkohol:

  • Men det var inte lätt i början, jag fick undvika att gå förbi uteserveringar, Systembolaget och alla andra ställen som påminde mig om alkohol. Nu idag har jag inga problem att utsätta mig för detta. Men i nykterhetens början var det verkligen en prövning.

Strax innan detta fick han även en bostad på Riaro som var en bostadslösning som Hela Människan Ria Karlstad skötte då. Den verksamheten finns inte kvar idag.

  • På Riaro mötte jag behandlingsassistenten Ulla-Britt Påhlsson som jobbar kvar här på Ria, hon blev min kontaktperson på boendet och hon har sen dess varit ett otroligt stöd under min nykterhet. Här till Ria kommer jag flera gånger i veckan och umgås med andra i min situation eller som kämpar med sitt missbruk eller psykisk ohälsa. Det är skönt att ha sådana som Ulla-Britt att kunna samtala med om livets goda sidor men även när vardagen känns tyngre, säger Janne.

Drogsituationen i Karlstad
Idag upplever Janne att drogsituationen ser allvarligare ut än när han var aktiv alkoholist.

  • Det är tyngre droger i omlopp och det finns nästan inga rena alkoholister så som jag var. Idag är det främst blandmissbruk. Det finns många fler substanser att välja på. Dessutom gör nätdrogerna att många inte heller har koll på vad de stoppar i sig. Styrkan på nätdrogerna ändras hela tiden. Dessutom tycker jag det är sorgligt att missbruket verkar gå längre ner i åldrarna, avslutar Janne.

Text och foto: Daniel Ryderholm