Matkassar når ut

Intresset för att dela ut matkassar var stort när Hela Människan annonserade efter hjälp i juletid. Vi får följa med två volontärer på deras körning av matkassar i Tumba-området. 

Volontärerna Karl-Marcus Alnefjord och Emil Jensen packar in de sista matkassarna i Karl-Marcus bil. De får stuva ordentligt för att få plats med matkassarna och idag har de dessutom fått brandsläckare av av Stockholmsföretaget på Tyresö Dafo Brand AB  som Karl-Marcus arbetar på
– Vi har sju på listan idag och alla ligger i Tumba, säger Karl-Marcus och startar bilen.
Emil sitter i framsätet med listan och är kartläsare.

Tack vare gåvor från privatpersoner, företag och organisationer kan Hela Människan dela ut matkassar främst under jul och nyår. Men förhoppningen är att kunna fortsätta under nästkommande år.

För Karl-Marcus och Emil var det en självklarhet att ställa upp när de såg annonsen på volontärbyråns sajt.
– Jag gör alltid ideella saker och har gjort det under många år nu. Jag har otroligt mycket energi och det här är ett bra sätt för mig att lägga kraften på rätt ställe. Det är en del av mitt liv, säger Karl-Marcus.

Nu är de framme vid första avlämningen, de parkerar utanför porten och Emil slår numret till personen först på listan.
– Hej, jag ringer från Hela Människan. Vi är utanför din port med en matkasse nu. Kan du vara snäll att komma ner och öppna åt oss, säger Emil.

En dam öppnar porten och Emil hjälper henne att bära upp matkassen och brandsläckaren till lägenheten.  Sen går de raskt undan till nästa adress på listan. Den här gången är det en barnfamilj som tar emot.
– För oss betyder det här jättemycket. Vi har det tufft med ekonomin och i familjen finns flera barn och ett litet på väg. Men kassen är främst till min mamma, säger kvinnan som är 26 år.

Både Karl-Marcus och Emil går ut bilen och hälsar på den som de lämnar matkassen till.
– För mig handlar det om att se människan. Vi kan alla bidra här även om man inte kör ut matkassar. Det räcker att hälsa och titta en annan människa i ögonen. Det är så lite som vi kan göra för att samhället ska bli bättre, säger Karl-Marcus.

Emil instämmer och berättar att han läser till polis. Det är hans bidrag till en bättre värld.
– Jag gillar att göra både punktinsatser som det här uppdraget är men även det långsiktiga engagemanget gillar jag, säger han.

Efter några timmar är de klara och kör tillbaka till Hela Människan i Tumba. Emil ska fira jul med sin syster men hade egentligen hoppats på att det skulle finnas ett gemensamt julfirande han kunde hjälpa till med.
– Jag kollade runt vad som fanns i Stockholm men hittade inget, många har ställt in på grund av covid. Så nu firar jag med min syster, säger Emil.

Karl-Marcus ska köra matkassar åt Stadsmissionen på annan ort.
– Det blir nog hela dagen och natten. Jag brukar göra det på julafton och det är som en mindfulness för mig, säger Karl-Marcus.

*******************************************************

Under jul och nyår delar vi ut mat i Huddinge, Botkyrka och Salem.
Med din hjälp kan fler få en kasse med mat.

Swisha 2o kr till 123 526 2068 och bidra till en matkasse
Ange ”matkasse”