Utse årets volontär

Den ideella verksamheten Volontärbyrån utser för fjärde året i rad Årets volontär. Ideella organisationer över hela Sverige har möjlighet att nominera någon av sina frivilliga som de anser förtjänar extra uppmärksamhet för sitt engagemang. Vinnaren tillkännages i samband med FN:s Internationella frivilligdag den 5 december.

–Vi vill hylla det starka ideella engagemanget i Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Tre miljoner svenskar engagerar sig ideellt, och helst skulle vi ju vilja ge pris till alla. Inte minst coronapandemin har lyft upp betydelsen av det ideella engagemanget och på Frivilligdagen vill vi nu uppmärksamma en av alla eldsjälar som finns.

–Vi vill hylla det starka ideella engagemanget i Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Tre miljoner svenskar engagerar sig ideellt, och helst skulle vi ju vilja ge pris till alla. Inte minst coronapandemin har lyft upp betydelsen av det ideella engagemanget och på Frivilligdagen vill vi nu uppmärksamma en av alla eldsjälar som finns.

Förra årets vinnare av Årets volontär blev Kjella Jonsson, engagerad i Hej Främling! Jämtland. Han fick ta emot utmärkelsen på Frivilligdagen och fick även stor uppmärksamhet i media.

–Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt, säger Maria Alsander. Det är människor som ger utsatta personer en röst, mentorer som ger unga personer en vuxen förebild och etablerade svenskar som hjälper nyanlända att komma in i samhället. Det är jurister, kassörer, kaffekokare, brottsofferstödjare, tränare, kompisar, djurambulansförare och läxhjälpare. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla volontärer.

53% av svenskarna engagerar sig
Varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 15 timmar i månaden. Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter.

Så här går det till:
Mellan den 24 september och 15 oktober har du chans att nominera en volontär som förtjänar att uppmärksammas för sitt ideella engagemang. Det kan vara någon som varit engagerad länge, någon som är helt ny i organisationen eller någon som gjort något extraordinärt under året, det väljer du. Du som representerar en ideell organisation (du kan sitta i styrelsen, vara anställd eller själv ideellt engagerad i organisationen) kan nominera en person som engagerar sig ideellt i din organisation. Den som får utmärkelsen Årets volontär kommer att presenteras och uppmärksammas på Frivilligdagen den 5 december, genom sociala medier, pressmeddelande, intervju etc.
Klicka här för att ta dig till nomineringssidan.

Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.