Matsvinn blir Matvinn
Tänk dig all mat som livsmedelsbutiker slänger varje dag. Tänk dig att den maten faktiskt kommer andra människor till godo. Sedan flera år tillbaka hämtar Hela Människan mat hos olika livsmedelsbutiker. Till våren öppnar Hela Människan sin nya matbutik med låga priser.
– Det finns ett behov hos människor som inte har råd med mat för dagen, säger Fredrik Lidsell, projektledare på Hela Människan.
Varje dag hämtar Hela Människans kylbil upp varor från butiker i närområdet. Samarbetet har funnits i flera år och nu vill Hela Människan lyfta det till en annan nivå. I vår öppnar de en matbutik med låga priser tack vare samarbete med flera livsmedelsbutiker.
Idag är det Fredrik som kör lastbilen och hämtar maten som närmar sig bäst före-datum hos butikerna. Den ordinarie personalen är upptagen på annat håll. Han hoppar upp i den nyinförskaffade kylbilen iklädd arbetskläder och skyddsskor. Idag följer kollegan och diakonen Pontus med på turen.
– Vi har köpt kylbilen för att följa alla regler som finns för livsmedel. Vi hanterar kylvaror och ska självklart hålla högsta nivån för att bevara livsmedlen fräscht, säger Fredrik.
Ta tillvara svinnet
Det blir en omtumlande start för kylbilen med möte av sopbilen och felparkerade bilar som vill lämna kläder till secondhandbutiken. Efter en stund svänger Fredrik lugnt ut på gatan. Fredrik har arbetat nästan ett år på Hela Människan i Huddinge, Botkyrka, Salem. Innan dess har han bland annat arbetat som butikschef i en matvaruaffär och projektledare. Uppdraget med att bygga upp en matvarubutik i Hela Människans regi och att stödja målgruppen lockade och han sökte tjänsten. För att gå vidare med idén krävdes att alla huvudmännen och styrelsen var med på tåget.
– Ledningen har länge velat att Hela Människan skulle utveckla sin idé att ta vara på matsvinnet. Vi har tittat på goda exempel som DeLa-butiken inom Hela Människan i Jönköping och Stadsmissionens matmission. Vi har haft matdistribution i flera år och sett att det finns ett behov. Det finns ett behov hos människor som inte har råd med mat för dagen. Det är en blandad skara bestående av nyanlända, pensionärer, familjer och människor som finns i utsatta livssituationer och de som får försörjningsstöd, säger Fredrik och bromsar mjukt in vid ett övergångsställe.
Önskan om att ta steget vidare från att utöka secondhandbutiken till en matvaruaffär har funnits en tid i organisationen och till våren kommer kunderna kunna handla mat för en billig penning i den nyöppnade matvarubutiken. Insamlingen av mat hos leverantörer fungerar bra. Fredrik tar nyöppnade Coop som exempel.
– De öppnade i somras och vi får bröd av dem, som annars skulle ha slängts. Nu går det till våra målgrupper genom bland annat olika kyrkor samt till Riagården, en mötesplats för hemlösa. Alla
butiker har ett svinn och här får de möjligheten att göra något bra av maten som annars skulle ha slängts. Det ligger i tiden att minska klimatpåverkan, säger Fredrik.
Ris, pasta och grönsaker
Första stoppet är vid Willys, runt hörnet. Här finns olika typer av mat som skänks av olika anledningar. Ris, pasta, grönsaker och dryck hamnar i de olika backarna märkta med Hela Människans klistermärke. Personalen i butiken gör tummen upp för samarbetet med Hela Människan.
– Vi gör ju detta tillsammans med personalen och butikerna, säger Fredrik.
Han lyfter upp backarna och hissar upp dem med hjälp av kylbilens bakgavellyft. Bilens termostat är inställd på fyra grader, så maten ska hålla sig till dess den når en frys eller kyl.
– Bilen är en investering för oss, vi letade länge för att det skulle bli rätt, säger han.
känns bra in i hjärtat
Fredrik kör bilen vidare till grannbutiken Coop där butikschefen Mia Andersson väntar på lastkajen.
– Hej, har vi mycket idag?, säger Fredrik.
– Ja, en kundvagn med bröd, kom in och kika, säger Mia.
Som butikschef har Mia funderat en tid vad de ska göra med överflödet som de inte kan sälja i butiken.
– När Fredrik kontaktade mig blev det en ”perfect match”. Vi jobbar ju hela tiden med att köpa in rätt mängder för att slippa slänga, men det är svårt att veta ibland. Brödet som vi bakar här i butiken går inte att sälja dagen efter. Ingen vill köpa gammalt bröd fast att det är okej att äta. Man vill ha dagsfärskt som kund, säger Mia.
Tidigare har butiken slängt ett halvt ton med bröd i soporna varje månad men nu kan de ge bort det till människor som behöver det.
– Det känns bra ända in i hjärtat, säger Mia.
Hjälpa människor att växa
Ett av Hela Människans budskap är att nöden inte bara finns på julafton utan även den andra 364 dagarna på året. Därför hämtar de mat varje vecka året om. Ingen ska behöva vara utan mat.
– Även på sommaren hämtar vi. Vi försöker också dela upp rättvist mellan kyrkorna och Riagården. Idag fick vi många pumpor så då får nog alla varsin, säger Fredrik och ler.
På Hela Människan som är kyrkornas gemensamma sociala arbete, möts hela världen, här pratar man olika språk, har olika traditioner och tillhör olika religioner.
– Alla har sin historia, och den försöker vi fånga här. Vi kan ge ett sammanhang med vår verksamhet. Den kristna grunden är att se till människan. Vi vill hjälpa människor att växa och komma vidare i sina liv, säger Fredrik i bilen till nästa stopp som är ICA i Flemingsberg, femton minuter bort.
Ett 100-tal människor har sin arbetsträning, praktik eller liknande hos Hela människan idag. Därför finns ett nära samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och Försäkringskassan.
– När vi nu expanderar med bland annat vår matbutik kan ytterligare cirka 40 personer få plats hos oss. Vi hjälper människor att bryta sin isolering, få en sysselsättning, lära sig svenska och i förlängningen finns möjlighet för dem att få jobb inom dagligvaruhandeln. Vi kommer att lära dem att hantera livsmedel till exempel. Matbutiken är ett sätt att få ut fler i arbete och kunna ge människor som lever på existensminimum en chans att köpa mat till rimliga priser, säger Fredrik.
– Det vi gör är en stor del av integration, hjälpa människor att kunna vara en del av Sverige, säger Fredrik.
Användning av allt
Efter ICA Flemingsberg är vi tillbaka i Hela Människans lokaler. Nu ska brödpåsarna vägas och maten ska delas upp i fyra backar som strax ska ut till kyrkorna.
– 24,2 kilo bröd från Coop idag! Hälften ska läggas in i frysen till Riagårdens deltagare, säger Fredrik glatt till Pontus som genast börjar ordna med brödet.
Fredrik och Pontus har sorterat varorna och ska nu köra ut dem till kyrkorna. Första stoppet av fyra är Säbykyrkan i Salem. Där väntar diakonen Rauni Strömbäck vid dörren.
– Oh, vad roligt att ni kommer, säger hon glatt.
– Vi har användning av allt vi får, allt går till våra verksamheter. Pumpan kanske blir en lykta i barngruppen eller så får husmor hitta på en maträtt av den. Och bröd fick vi idag!
Delar ut matkassar
Varje vecka har diakonerna öppen mottagning och ger stöd på olika sätt. När barnkörerna övar lägger någon av diakonerna eller volontärerna alltid fram påsar med bröd och skriver varsågod på en skylt. Resten fryses in för senare användning eller utdelning.
– Då kan de som inte har råd att köpa färskt bröd kan ta en påse, kanske göra en god smörgås när de kommer hem på kvällen. Vi har också matkassar som vi delar ut till dem som behöver. Allt vi får av Hela Människan är verkligen behövt, säger Rauni.
Hoppfullt
Mats Wåhleman är verksamhetschef på Hela Människan. Han har varit med om att bygga upp butiken och caféet. Han ser hoppfullt på den nya matbutiken och samarbetet som finns mellan Hela Människan och livsmedelsbutikerna.
– Tänk, där vi har våra lokaler idag var ett smutsigt garage, säger han och pekar på parkeringslinjerna i golvet som fortfarande finns kvar.
Hela Människans uppdrag är att arbeta för och tillsammans med människor i utsatta livssituationer. Mats menar att det kan finnas olika orsaker till att människor fallit igenom skyddsnätet.
– Fattigdomen finns här i Sverige idag, fler och fler får inte ekonomin att gå ihop. Men jag ser också att den som arbetar i vår butik kan få ett jobb i framtiden, säger Mats.
Tillbaka till Säbykyrkan. Det är dags för Fredrik och Pontus att köra vidare på rundan. Fredrik lyfter in backen i kyrkans kök och får hjälp att lägga in varorna i frys och kyl.
– Nästa kyrka väntar på sin matback, säger han och hoppar snabbt upp i kylbilen och kör iväg.
Text: Emelie Simmons.
Foto: Arne Hyckenberg