Finalister i Årets volontär 2019

Nu har tio finalister till utmärkelsen Årets volontär utsetts. Det är Volontärbyrån som för tredje året i rad utser Årets volontär. Fler än 100 nomineringar har kommit in från ideella organisationer över hela Sverige och Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december.

– Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla de tre miljoner svenskar som engagerar sig ideellt. Helst skulle vi ju vilja ge pris till alla, och Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få chans att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar.

53% av svenskarna engagerar sig
Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter. Mer än varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 15 timmar i veckan.

– Det har varit ett fantastiskt gensvar från föreningar i hela Sverige och vi har fått in så många fina nomineringar, säger Maria Alsander. De finalister vi har valt tycker vi representerar en bredd av det ideella engagemanget i Sverige, samtidigt som de som personer gjort enastående insatser i sina organisationer.

En av finalisterna är Christer Karlsson som är engagerad i Hela Människans second hand-verksamhet i Gislaved. Christer kommer dit varje dag för att hjälpa till och han ställer alltid upp. Christer har varit volontär i Hela Människan sedan han gick i pension, och snart fyller han själv 70 år. Själv säger han att han känner sig som 25 år Han är positiv och rättvis och leder vår verksamhet framåt – och när man behöver en kram finns han alltid där. Genom sitt engagemang gör Christer skillnad för de socialt utsatta i sin kommun.

Läs mer om alla finalister