Valet 2018 närmar sig – vilket samhälle vill vi leva i?

I en serie samtal får politiker och allmänhet i Botkyrka, Huddinge och Salem kommuner mötas för att diskutera demokrati och mänskliga rättigheter – både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Först ut är ett samtal den 2 juni, under Allmändalen på Mångkulturellt centrum i Fittja.

Valet närmar sig i en tid när demokratin runt om i världen sätts på prov. Mänskliga rättigheter ifrågasätts, aktivister tystas och oberoende medier och organisationer som avslöjar missförhållanden tvingas lägga ned arbetet. Under temat ”Vilken värld vill du leva i?” bjuds lokal- och riksdagspolitiker in till samtal som sätter mänskliga rättigheter först, samtal som vågar lyfta blicken och se att Sverige är en del av världen.

– Vårt mål med samtalen är att politikerna ska få chansen att tala till punkt om deras politiska vision för demokrati och rättvisa i Sverige och i världen. Trots att Sverige är ett litet land spelar vi en viktig roll för demokrati på den internationella arenan, och oavsett valresultatet behöver vi modiga politiker som fortsätter leda Sverige i den rollen, säger Cecilia Nilsson Kleffner, policy- och påverkanschef på Biståndsorganisationen Diakonia

Samtalsserien arrangeras tillsammans med ett hundratal frivilliga i församlingar och föreningar runtom i Sverige och bygger på form som Biståndsorganisationen Diakonia tagit fram tillsammans med bl a studieförbundet Bilda.

Röster från världen
Samtalen inleds med dokumentärföreställningen ”Mod och motstånd”, som bygger på berättelser från fem människorättsförsvarare från Zimbabwe, Honduras, Kambodja, Uganda och Sverige om varför de fortsätter att kämpa för mänskliga rättigheter trots att de själva har tvingats betala ett högt personligt pris.

– I en tid när debattklimatet hårdnar, populismen drastiskt ökar och värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter ifrågasätts och hotas behövs samtal om värderingar och visioner om en rättvis värld. Därför ordnar vi fyra öppna politikersamtal med lokala politiker i Huddinge, Botkyrka och Salem, säger Carl-Johan Freed, Hela Människan.

Samtalen arrangeras av Antirumours Sverige, Botkyrka församling, Equmeniakyrkan Hallunda, Equ-meniakyrkan Tumba, Huddinge Pastorat, Mångkulturellt centrum, Equmeniakyrkan Stuvstakyrkan tillsammans med Studieförbundet Bilda, Diakonia och Hela Människan

Tid och plats:

• Lördag 2 juni kl 13.00 – 14.30, Mångkulturellt centrum | Värdshusvägen 7, Fittja
Läs mer: https://www.facebook.com/events/1951572761840247/

• Torsdag 23 aug. kl 18.00 – 20.00, Centrumkyrkan | Gröndalsvägen 10, Tumba

• Måndag 27 aug. kl 18.00 – 20.00, Stuvstakyrkan | Mellanskogsvägen 1-3, Huddinge

• Onsdagen 5 sept. kl 18.00 – 20.00, Säby församlingshem | Emanuel Birkes väg 1, Salem

För mer information, vänligen kontakta:
Carl-Johan Rapp Freed: carl-johan.freed@helamanniskan.se
Peter Ottosson: peter.ottosson@diakonia.se

>>Ladda ned affisch