Över en miljon svenskar vill köpa mer secondhand

1,2 miljoner svenskar vill handla mer secondhand, och nästan lika många vill skänka mer av de egna kläderna. Det visar en ny undersökning som marknadsundersökningsföretagen Yougov har gjort på uppdrag av Myrorna.
– Det stämmer med vår uppfattning att intresset för secondhand ökar hela tider, säger Ylva Darnald, ansvarig för socialt företagande hos Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem.

I dag handlar svenskar i genomsnitt 12,5 kilo nyproducerade kläder per år och 0,9 kilo kläder second hand. Om konsumenterna köpte 1 kilo mindre nytt och 1 kilo mer second hand skulle det innebära att vi sparade 8.100 liter rent vatten per person.

4 av 10 svenskar handlar secondhand för att värna om miljön och för 3 av 10 är det viljan att agera medmänskligt som motiverar dem till att handla återanvända prylar och kläder. 3 av 5 anger att det viktigt att vinsten från det man skänker går till välgörenhetsorganisationer.
– När du handlar i vår secondhandbutik bidrar du till vårt lokala sociala arbete i Huddinge Botkyrka och Salem samtidigt som dina skänkta saker kommer till användning på nytt. Klimat- och socialsmart helt enkelt, sammanfattar Ylva.

*Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5-8 maj 2017 har sammanlagt 1061 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.