Intresset ökar för second handjulklappar

I år lägger svensken närmare 900 kr på begagnade julklappar

Närmare hälften av svenskarna (46 %) uppger att de kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp till någon i år. Var fjärde person är positivt inställd till att få en begagnad julklapp. Det visar en undersökning som Tradera nyligen låtit genomföra.

– Det stämmer med vår uppfattning att intresset för second hand ökar hela tider, säger Ylva Darnald, butiksansvarig för Hela Människans second hand butik i Tumba.

Enligt undersökningen är 1 av 3 är mer benägna att handla begagnade julklappar idag än för fem år sedan, och kvinnor är i större utsträckning mer öppna för att handla begagnade julklappar än män. I snitt planerar svenskarna att handla ca 4 stycken begagnade julklappar. De som planerar att köpa flest begagnade julklappar i år är unga mellan 18–34 år. Var fjärde person som har deltagit uppger att de är positiva till att få begagnade julklappar. Den positiva inställningen beror främst på att det är bra för miljön, men också för att en begagnad julklapp känns unik, och att det inte bidrar till köphetsen.

Klimat- och socialsmarta julklappar
– När du julklappar handlar i vår second handbutik bidrar du till vårt lokala sociala arbete i Huddinge Botkyrka och Salem samtidigt som dina skänkta saker kommer till användning på nytt. Klimat- och socialsmarta julklappar helt enkelt, sammanfattar Ylva.

De begagnade klappar som är mest populära att både ge och få är samlarsaker som t ex antikviteter, porslinsfigurer, designklassiker och leksaksbilar. Därefter kommer media, som TV-spel, serietidningar och böcker.

Julklappar som man helst vill ge begagnat:
1.Samlarsaker, 65 %
2.Media, 39%
3.Leksaker, 35 %
4.Accessoarer, 33 %
5.Hemelektronik, 23%
6.Märkeskläder 21 %
7.Sportprylar 19 %
8.Inget av ovan 17%

Julklappar som man helst vill få begagnat:
1.Samlarsaker 58%
2.Media 41%
3.Hemelektronik 35 %
4.Accessoarer 35 %
5.Märkeskläder 27%
6.Sportprylar 19%
7.Leksaker 16%
8.Inget av ovan 20%

Anledningar till varför man är positiv till att få en begagnad julklapp:
1. För att det är bra för miljön, 31%
2. Den känns unikt utvald, 21%
3. Det bidrar inte till köphetsen, 17%
4. Det är ekonomiskt, 16%
5. Det finns kanske ett värde bakom, 12%

Om Traderas undersökning
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 31 oktober – 2 november 2016 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.