Grunderna för att skapa en harmonisk miljö i våra lokaler
INLEDNING
Något som kanske glöms bort är att den fysiska miljön, rummen vi vistas i. Det undermedvetna läser in mycket mer i ett rum än vad man kanske tror. Att ta vara på och använda sig av det, öppnar allt som oftast nya dörrar.
När man går in i ett rum väcker det olika känslor. Man kan liksom sugas in i det, för att det ser så mysigt och inbjudande ut, eller tvärtom kan det kännas som att – Nej, där vill jag nog inte riktigt gå in.
Tänk om jag talar om för dig att ett rum kan ”reta upp” mer än det lugnar? Eller öppna upp för samtal istället för att låta människor sluta sig. Tänk om jag skulle tala om för dig att hur du inreder och möblerar ett rum kan skapa lugna och välkomnande miljöer där man känner sig än mer ompysslad, tillfreds och glad.
Tänk om jag talar om för dig att du kan förbättra din egen uthållighet och koncentration när du inreder rummet på ett sätt som ger dig stöd i ditt arbete?
Hoppas du känner dig lite nyfiken. Jag ska försöka förklara mer ingående hur och varför våra rum påverkar oss och vad man kan göra så att rummen blir vara ett stöd för det ni gör i just er verksamhet.
Vi börjar från grunden med att titta på och gå igenom olika egenskaper som påverkar känslan i rummen.
GRUNDERNA
Hur ett rum är inrett med färgval, former och material, ljuset, möbleringen samt rummets övriga förutsättningar påverkar oss mer än vad vi kanske tror.
Egentligen handlar det om hur man känner sig där man sitter, jobbar eller ja vad man än gör. Känner man sig pigg, slö, inspirerad, håglös, pratglad, mer tystlåten eller vilken känslan nu kan vara för dagen. Hur man än känner sig när man går in i ett rum, kan den känslan ändras och vara helt annorlunda när man sedan lämnar rummet.
Så klart beroende på hur djupt känslan sitter just då och vad som händer under tiden man befinner sig i ett rum. Men själva rummet medverkar också till förändringen inombords, antingen till det bättre eller till det sämre.
I denna text beskrivs några enklare grunder att tänka på vid inredning av rum. Hur vi kan påverkas på ett medvetet eller mer omedvetet plan, av rummets inredning.
LUFTENS RÖRELSEMÖNSTER
Istället för att prata om energi kan man kan föreställa sig virvlarna av luft som rör sig igenom ett rum och far iväg i vissa riktningar. Lättare och snabbare där det är rakt spår, lite svårare och långsammare där det finns hinder i vägen – precis som ett vattenflöde i en å.
Luften som kommer in genom dörren, bär med sig ny frisk energi in i rummet.
Står det hinder i vägen, som tex stolar eller en soffa, blir det svårt för luften att ens komma in i rummet. Ett enkelt sätt att ändra energiflödet i ett rum är att möblera om. När man flyttar på någon möbel ändras luftflödets väg och man kan snabbt få en helt annan känsla.
Är det högt i tak vill luften gärna ta sig uppåt, eftersom varm luft stiger. Är det lågt i tak finns ingenstans för den luften att ta vägen och den ”faller ner” snabbare igen, man kan uppleva det som ett tryck på ens axlar. I följande text ska vi gå igenom hur rummens energi kan påverka människorna som vistas i dem, beroende på hur de är inredda.
När luften inte kan röra sig fritt eller har svårt att komma in i rummet
I vissa rum är luften och energin stagnerad. Är det riktigt illa kan det till och med kännas jobbigt att ens gå in i ett rum där det inte finns något energiflöde. Man drar kanske en tung suck när man kommit in, som för att dra ner lite extra luft i lungorna.
När det inte finns några fönster, är det svårt för ny frisk luft att ta sig in i rummet. Det finns liksom inget som drar luften och energin framåt från dörren och in i hela rummet.
De som sitter här en längre stund kan bli mer och mer tysta, håglösa och liksom tappa lusten inför dagen. Det kan också uppstå irritation.
Det kan också bero på att det finns för många saker eller möbler, som i första hand gör rummet oroligt och i värsta fall att luften och energin stagnerar. Det är en känsla som tas upp av de som vistas i rummet. Man upplever det som att det inte finns någon luft, energin stagnerar då den inte kan ta sig förbi och runt allt som står i rummet. I dessa fall handlar det oftast om att rensa ut.
Förslag på förändring:
- Rensa ut och ta bort
Se över vad som kan tas ut från rummet. Behövs verkligen alla möbler? Är det möjligt att ta bort några saker, som kanske inte används så ofta eller inte alls? Men det behöver inte bara vara på grund av många saker och möbler. Det kan också bero på att det finns flera olika färger eller mycket mönster eller gott om tavlor och annat som hänger utspritt på fler av väggarna som skapar oro eller stagnation. Så kom ihåg att också titta på det som hänger på väggarna. - Försök att hänga tavlor och annat samlat och mindre utspritt. Tex några tavlor mm som har ett tema. Det hjälper till att minska känslan av röra.
- Möblera om
Placera möbler så att det inte står något precis vid ingången till rummet. Genom att öppna upp vid dörren, skapas utrymme för luften att komma in i rummet. Ju bredare utrymmet är runt dörren, desto lättare är känslan att komma in i rummet. Det ska inte kännas som att det finns hinder i vägen.
När luften rör sig fram i snabbare fart eller rakt mot en sittplats
Det är önskvärt att få in ett kontinuerligt flöde av frisk luft och energi i ett rum, men det finns vissa saker att tänka på i sammanhanget. När det inte finns något motstånd från möbler eller annat som ”står i vägen” för den, rör sig luften framåt lite snabbare. Finns det tex en sittplats mitt i ett sådant luftdrag, kan det göra att kroppen snabbt känner sig orolig och inte vill sitta kvar. Kanske ställer man sig ofta upp, går runt en stund och sätter sig ner igen. Alltså skapar ett sådant flöde oro.
Tvärdrag
Luften rör sig också snabbare mellan öppningar som fönster och dörrar, som ett tvärdrag.
Jämför det med vädringen hemma när flera fönster är öppna. Det är sällan man vill vara mitt i ett tvärdrag, förutom när det är väldigt varmt kanske. Men i regel vill kroppen flytta på sig efter en stund. Det finns också ett energidrag mellan två stängda fönster. Naturligtvis inte lika starkt, men vår kropp uppfattar flödet och vill flytta på sig. Det kan upplevas som en rastlöshet.
Här ska man helst undvika att placera en sittplats. Sover eller sitter man ofta på den platsen kan man bli rastlös/ få sömnproblem, svårt att koncentrera sig eller till och med få fysiska obehag som värk.
Ibland är det svårt att undvika sådana platser, om det tex finns flera fönster och dörrar i ett rum. Då får man titta på vad man kan göra för att sakta ner flödet mot den som sitter i ett energidrag. Vilket ”hinder” är lämpligt eller möjligt?
Förslag på förändring:
- Försök hitta lämpliga ”hinder” att placera mellan sittplatser och fönster/dörrar. Det kan vara ett litet sidobord, en större krukväxt.
- Finns det tex gardiner i fönstren? Det bästa är om det är hellånga gardiner som täcker sidorna av fönstret.
- Ställ större krukväxter i fönstren.
När det är högt i tak
Omedelbart när man kommer in i ett rum där det är högt i tak, blir det ofta någon sorts wow-effekt. Sinnet liksom lyfter och det känns som man inte kan komma in fort nog i detta stora och luftiga utrymme. Men det kan också kännas skrämmande och överväldigande, göra att man själv känner sig liten. Här spelar så klart också ljuset mm in.
Men säg att det är ett rum med dubbel takhöjd. Att vistas här känns till en början härligt och inspirerande men efter en stund kan det kännas som att tankarna flyger iväg och man har svårt att koncentrera sig. Man skulle kunna säga att tankarna flyger iväg upp i taket.
Egentligen är det här för verksamhetens del ändå mer positivt. Ofta är det många besökare och när det är högt i tak finns det utrymme för mer känslor, egenskaper och energier helt enkelt. Men det kan också göra att det blir ett mer stimmigt rum. Det gäller att hitta balansen.
Förslag på förändring:
- Här kan man försöka sänka känslan av takhöjden om det upplevs som ett problem. Det finns flera olika sätt att göra det:
- Nedåtriktat ljus. Tex från vägglampor eller spotlights där ljuskällan är riktad mot golvet.
- Långa och låga hyllor på väggarna
- Liggande ränder och mönster
- Växter som hänger neråt (istället för att klättra uppåt)
- Trägolv eller mattor i naturmaterial känns som en stadig grund att stå på och upplevs stabiliserande.
När det är lågt i tak
Fastän en del tycker det känns mysigt och ombonat med låg takhöjd, kan det efter en stund kännas jobbigt. Dels kan det vara svårt för luften att ta sig in, dels är det sämre utrymme för luften att röra sig fritt inne i rummet. Och eftersom luften inte kan stiga så högt, faller den fortare ner igen.
När det är lågt i tak, kan det bli lite som en tryckkokare. I sådana rum kan det enklare uppstå meningsskiljaktigheter och diskussioner. Men det kan också göra att man känner sig håglös eller ge en starkare känsla av att känna sig nedtryckt och som om världens alla bekymmer ligger på ens axlar.
Förslag på förändring:
- Här gäller det att höja känslan av takhöjden. Det finns flera olika sätt att göra det. Allt som strävar uppåt hjälper till att höja och motverka känslan av tyngd från taket.
- Placera ut ljuskällor med uppåtriktat ljus, så nära golvet som möjligt.
- Om det finns fönster med gardiner, placera gardinstången så nära taket som möjligt för att ge känslan av högre fönster. Välj också gärna lätta och luftiga gardiner.
- Höga smala hyllor
- Klättrande växter
- Stående ränder och mönster.
- Om taket är mörkt eller av furu, hjälper det att måla det vitt.
- Ljus färgsättning i rummet.
Det finns flera sätt att höja energin i ett rum.
Det finns flera sätt att lätta upp stämningen i ett rum, att skapa en mer uppsluppen och glad energi helt enkelt.
- Ljus
Mörka rum utan dagsljus kan påverka en på ett sätt som gör att man sluter sig. I ett rum med stort ljusinsläpp är energin och människorna ofta mer uppåt och sociala. Det absolut bästa är dagsljus, men i brist på är det är det bra att se över belysningen i rummet. I rum utan fönster kan tex smart placering av ljusramp ”luras” och det kan kännas som dagsljus. - Ljud
Sång och ljud lyfter själen: Musik har funnits i alla tider, på ett eller annat sätt och det hjälper också till att höja energin i hela rummet. Att själv sjunga tex ger också en höjd energi inombords. - Växter
Gröna växter syresätter och renar luften samtidigt som de lyfter energin i rummet. Friska växter visar också att man bryr sig och tar hand om. Det väcker ett gensvar i vårt undermedvetna. Att man också bryr sig om de som är i rummet – våra besökare. Det där med att lära sig ta hand om en krukväxt tillsammans för att se om man är redo att skaffa barn, kanske inte är helt fel ändå.
KOM IHÅG ENTRÉN
Om det är möjligt, försök skapa en entré som ger en ”kick” och höjer den inre energin på personen som går in. Det är ju den känslan som besökaren sen tar med sig in i lokalerna.
Försök hålla det snyggt och rent vid ytterdörren/ entrén. Undvik askfat precis vid dörren. Det samma gäller soptunnor. De har en lite sunkig och skräpig luft runt sig, som man inte vill ha med in i lokalerna. Tänk istället på saker som ger en upplyftande energi. Blommor, färger och belysning.
Det var det här med trygghet också. En tydlig skylt med namnet på verksamheten gör att besökaren vet att de kommit rätt och vad de har att vänta sig.
FORM, FÄRG OCH MATERIAL
När det finns en balans i rummet, sprids en ”Må-bra-känsla” hos de som är där. Vi vet att rum väcker olika känslor. Man kan liksom sugas in i det, för att det ser så mysigt och inbjudande ut, eller tvärtom känna att – Nej, där vill jag nog inte riktigt gå in.
Ett rum där det finns vad man kan kalla en obalans känns ofta ”fel” och mindre välkomnande. Det finns en kontrast eller en motsats till allting och om vi kikar på det i inredningen i ett rum, finns det fler olika aspekter att ta hänsyn till.
Stor/liten, mörk/ljus, rund/kantig, lång/kort, hög/låg osv. Här handlar det om att hitta ett komplement som skapar balans, både i rummet som helhet och i olika delar av inredningen. När man väl fått upp ögat för att se dessa olikheter och hur de samverkar kan man också använda sig av dem för att anpassa rummet för verksamheten.
En sak att tänka på – dessa kontraster är aldrig statiska, en sak som är liten i förhållande till något, kan tillsammans med något annat vara stor.
Aspekter med mer mjuka och lugna egenskaper
Det går att styra känslan av mjukhet i ett rum. Föremål och möbler med runda och mjuka former får ett helt annat flöde runt sig, som är mer behagligt mot kroppen. Luften som rör sig i rummet, får ett mer stilla flöde runt dem.
Saker som är mindre, mjuka material, enhetliga färger, dova mönster och lite mörkare färgnyanser, har en sorts lugnande inverkan på oss. Det blir helt enkelt en lugnare energi i rummet, som i sin tur smittar av sig på de som är där.
Om man tänker på rummet i sig känns ofta ett litet rum lugnare eller vad vi kanske skulle uttrycka som mer ”mysigt” och ”intimt”.
Aspekter med mer aktiva egenskaper
I ett rum där möblerna har mer kantiga former, hårda material och blanka ytor blir luftflödet snabbare och mer skarpt. Om man sitter mitt i det flödet, kan det kännas som att luften ”petar” på kroppen.
Den ljusare färgskalan har en lättare energi som rör sig snabbare. Det är en mer kraftfull och aktiv energi i ”grälla” mönster och färger.
Om man tänker på rummet i sig känns ofta ett stort rum med högt i tak mer aktivt. Eller kanske skulle vi säga ljust och inspirerande.
Den viktiga balansen
Det är sällan ett rum har bara lugna eller aktiva egenskaper, utan det är väl oftast en mix. Det är när det är för mycket av det ena eller det andra som det kan vara svårt att känna sig inspirerad eller tvärtom falla till ro.
Allt det här kan vid en första anblick låta invecklat men i praktiken har vi det bästa instrumentet närmast, nämligen oss själva. Om det känns bra är det ofta bra, det är när vi inte riktigt trivs i ett rum som det förmodligen finns en obalans. Eller om man märker ett visst mönster hos de som vistas i rummet.
LITE MER OM FÄRGER
Färger har olika våglängder och vibrationer och det är det som bestämmer hur vi påverkas. Vi tar in färgerna inte bara genom ögonen utan också genom kroppen, som uppfattar vibrationerna.
Starka och klara färger skapar bra blickfång och piggar upp, men kan också upplevas som grälla och blir uttröttande. Dämpade och jordnära färger är lugnande och skapar harmoni, men i överflöd kan de också göra att energin i rummet stagnerar. Vi tappar sugen. Det gäller dels att tänka på vad rummet ska användas till dels att anpassa det till de människor som ska vara i rummet.
Ofta gäller det helt enkelt att gå på sin egen känsla och lita på den. En annan variabel är att vi alla är olika med olika temperament. Medan en person tycker om, blir glad och energisk av mycket och kraftfull färg, kan det vara totalt uttröttande för en annan.
Med större kunskap om färgerna kan man lära sig att medvetet ändra sin egen sinnesstämning eller dagliga humör. Man kan tex stanna upp lite oftare och fundera på varför man väljer vissa färger på de kläder man bär. Handlar det bara om favoritfärgen eller kan dagshumöret ha någon inverkan?
Eller varför valen faller på vissa nyanser och färgskalor i inredningen. Vad är det som gör att man plötsligt vill byta färg? Har händelser i livet betydelse och hur man mår?
Jag skulle vilja svara ja i båda fallen!
Nedan en kort sammanfattning om de olika grundfärgerna, men tänk på att varje färg har många nyanser och då kan också energin i den ändras.
Röd: Är den mest kraftfulla färgen Den påverkar oss fysiskt genom att öka vår puls och bör användas med försiktighet. I lagom mängd kan den vara en energikick och öka känslan av värme i rummet, men för mycket rött kan istället göra att man blir orolig, stressad, arg och irriterad – överhettad helt enkelt. Man ser rött!
- För passion och värme, energi och kreativitet.
- Ger energi, men använd sparsamt – kan skapa konflikt el rastlöshet.
- Olämplig i vänt- och behandlingsrum och fabriker eller andra arbetsplatser där man vill minska olycksrisker.
- Undvik i rum för människor som är stressade, lätt blir upprörda eller arga.
- Den röda färgen kan kännas varm under den kallare tiden på året. Men på sommaren upplevs den kanske som ”för mycket” och för varm.
Rosa: Den mildare, mer kärleksfulla och omfamnande delen av rött. Uppblandad med vitt blir röd istället en lugnande, moderlig och kärleksfull färg. Den dämpar känslor av vrede och sorg. Svävar på små rosa moln när vi är lyckliga.
- I tex barnrummet för trygghet, sovrum för kärlek, meditationsrum för lugn
- Lämplig i Samtals- eller Terapirum. Att ha på sig rosa vid samtal sägs kunna öppna upp samtalet så att det blir mer förtroligt.
- Kan upplevas som oseriös – välj rätt plats och tid.
Orange: Det är en varm och välkomnande färg som gör oss glada och inger en känsla av optimism. Bra vid förändring, för motivation och utveckling. Orange är en social färg, som uppmuntrar dialog och passar bra i rum där det är många som umgås.
- Bra färg i entrén, köket och andra rum där man umgås med vänner.
- I matsal och kreativa rum
- På företag med mycket social aktivitet.
Gul: Även gul är en varm och glad färg, som påminner oss om solens ljus. Människan kan vara en riktig solstråle, sägs ofta om någon som är glad, positiv och harmonisk!
Gult stimulerar vårt intellekt och är också en social färg. Den underlättar när vi behöver koncentrera oss. Passar mycket bra i rum för studier eller samvaro.
- Studierum för fokus
- Köket för inspiration och konversation.
- I rum utan eller med för lite dagsljus (mycket ljus nyans).
- För kreativitet och glädje.
- Men var noga med vilken nyans du väljer. De mörka och mer murriga gula nyanserna är lugnare. De kan i vissa fall förknippas med förmultnande och död. De riktigt klargula, citronfärgade är mer friska och pigga i sin energi.
Grön: I mitten av färgskalan ligger de gröna nyanserna och de har för oss en neutral våglängd. De upplevs därför harmoniska och balanserande. En rogivande färg som passar bra i t.ex. behandlings- och väntrum.
Men grönt är också vårens färg, den där krispiga ljusa färgen. Den vårgröna färgen hjälper oss hitta inspiration! Den förknippas ofta med hälsa och växande.
- Grönt i badrum, för upplevelsen av friskhet.
- Alla rum för lugn och harmoni eftersom grönt minskar stress.
- Lämplig i väntrum, behandlingsrum- och samtalsrum.
- Vårgrönt för inspiration i kreativa rum.
- Gröna växter för luftrening.
På motsatt sida av det varma röda spektret ligger de svalare färgerna.
Blå: Blå tillhör de kalla färgerna och i motsats till rött sänker den pulsen. Vi går ner i varv och känner oss lugnare i rum med blå färger. Blått inger förtroende och ett lugn, men i vissa fall är det bra att tänka till och vara försiktig med den blå färgen. Mörka nyanser kan göra att man känner sig låg och sorgsen.
- Lämplig i sovrum för god sömn.
- Lugnande i väntrum.
- Bra i rum där man vill lugna ner känslor.
- Bör undvikas i konferensrummet.
- Stabilt och förtroendeingivande första intryck i tex en bankentré eller hotell-lobby.
- De ljusa blå och turkosa nyanserna känns svalkande under de varmare månaderna. Men de kan göra att man känner sig frusen under den kallare tiden.
Lila: En kraftfull och högtidlig färg med värdighet. Det är också en inspirerande färg, som förknippas med lärande, kreativitet, inre reflektion och andlighet. Upplevs inspirerande för de estetiska sinnena.
- Lila finns i flera nyanser och dess ”värme” beror på om den har mer blått (Svalka) eller rött (Värme) i sig. De svalare tonerna är bra i rum för vila eller meditation.
- Ljusare lila i sovrum. Vi sover bättre i svala rum.
- Mörkare lila i Meditationsrum, det är lättare att slappna av.
- Passar bra i vilorum.
Färgpaletten kan användas på olika sätt – på väggarna om du tycker om mycket färg eller som accessoarer och komplement i rum med ljusa väggar och möbler. Och nu till färgerna som inte är färger.
Brun: Förknippar vi med Moder jord och vårt ursprung. En stabiliserande färg som knyter an till naturen. Men den kan också motverka nytänkande och istället bidra till stagnation och göra att vi liksom stannar av. Den får oss i vissa fall att tänka på åldrande och död.
Så var noga med nyansen. Inslag av kaffebrunt upplevs som lugnande. Det är de brungrå nyanserna som kan ge den där känslan av stagnation.
- Lämplig i sovrummet
- Rum där man önskar en rogivande atmosfär och lugnare känslor.
- Bör inte användas i miljöer för kreativitet.
Grå: Är kompromissens färg, man kan säga att den är ett mellanläge. Vi dras ofta till den i tider av förändring. Bra för fokus, men för mycket grått kan kännas omotiverande och göra att man sluter sig inåt. Kanske inte en bra färg i en verksamhet där man vill öppna upp sinnet och skapa en gemenskap. Kombinera gärna med varmare färger som orange och gult, i rum med för mycket grått.
- Används måttligt i sociala rum, då man lätt sluter sig i rum med mycket grått. Komplettera gärna med grönt, orange eller gult för mer liv och aktiv, utåtriktad energi.
- Utmärkt i rum som kräver koncentration och fokus, som tex kontoret.
Vit: Har den snabbaste frekvensen och reflekterar tillbaka alla andra färger. Vitt är en energihöjare och ger små rum mer rymd. Men bra att vara försiktigt med i stora rum då det kan skapa en känsla av att känna sig vilsen. Tycker man om ljusa rum kan det kännas skönt att blanda in beige-, sand- eller krämfärgade nyanser i det vita.
- Bra bakgrundsfärg som lyfter fram andra färger. Välj gärna naturvit eller gräddtoner, istället för kritvitt. För mycket vitt kan upplevas som sterilt.
- Små rum får mer rymd
- Stora rum kan upplevas ”öde” och försvåra koncentration.
Svart: Svart är en stilla och lugn färg, ofta förknippad med sorg. Svart är egentligen avsaknad av ljus och absorberar därför mycket ljus i rummen. Det är en dominerande färg som lätt tar över även om du har kombinerat med tex vitt.
- Stora rum med mycket ljusinsläpp eller belysning kan ”klara av” mycket svart.
- Sprid inte ut den svarta färgen för mycket i rummet utan håll den samlad i grupper, eftersom den drar till sig blicken. Det gör att rummet upplevs plottrigt även om det inte är det.
- Lämplig att använda för att tex framhäva och förtydliga andra föremål.
- Sofistikerad bakgrund för att t.ex. visa fram exklusiva föremål i butik.
Det är inte bara är med synen vi uppfattar färger utan även genom våra celler!
TAVLOR, BILDER OCH ANDRA SYMBOLER
I samband med färger kan det vara bra att snabbt nämna vikten av bildspråket. Hjärnan tar upp informationen från en bild, mycket snabbare än en text och vi påverkas starkare av bildspråket. Därför är valet av tavlor väldigt viktigt. Alla bär med sig egna upplevelser och relaterar till samma bild på olika sätt. Men naturen har oftast en lugnande inverkan på människan, som grönskande skogar eller sommargröna ängar osv.
Tänk också på färgvalet i tavlorna. Vilka associationer man kan få av mörka, murriga bilder jämfört med tex ljusa. Själva rörelsen i bilden skickar också ut olika signaler, vilket håll strävar rörelsen: uppåt, neråt, sidledes? Vad gör personer som finns med i motivet: är de i stillhet, rörelse, ledsna, glada osv?
Att använda symboler är ett sätt att hjälpa sig själv uppnå sina innersta drömmar. Var gång du ser dem fångar det undermedvetna upp ”påminnelsen” om vad de betyder för dig och du håller fokus mot det du önskar.
ATT KÄNNA SIG TRYGG I RUMMET
Det finns ofta andra fokuspunkter än människorna som ska sitta i rummet, när vi möblerar ett rum. Det kan vara en TV:s placering eller en stor möbel som kanske bara kan stå på en plats i rummet.
Kraftposition
Det bästa är om sittplatser i största möjliga mån är placerade i sk. Kraftposition, vilket i sin enkla mening innebär att ha fri rygg och full översikt över rummet med alla dess ingångar. Det hjälper kroppen att slappna av, eftersom den känner sig trygg. Den behöver inte längre vara ”beredd på flykt eller anfall”. Det handlar om en nedärvd instinkt att ha kontroll på omgivningen och eventuella fiender. Det är helt enkelt en biologisk faktor och kroppens eget försvarssystem.
Praktiskt betyder Kraftpositon att en sittplats helst ska vara placerad med ryggen emot en vägg, ha skydd på sidorna och fri sikt framåt, med uppsyn på dörrar och fönster. Skydd på sidorna kan vara små sidobord, golvlampor eller en stor krukväxt tex. Är det inte möjligt att möblera alla sittplatser vid en vägg finns det andra lösningar. Ett sidebord bakom soffan, en skärmvägg, eller en större krukväxt.
De är inte heller optimalt att placera en soffa med ryggen framför ett fönster tex, eftersom det skapar en otrygghet speciellt på kvällen när vi inte ser så bra vad som händer där ute. Om det är enda alternativet, är det bra att hänga upp skyddande gardiner, ställa ett par högre krukväxter eller andra föremål i fönstret som ger insynsskydd.
Något som bör undvikas i alla lägen är att ställa en soffa eller stol med ryggen vänd mot en dörr, utan skydd. Det är vad jag skulle kalla en försvagande position. Kroppen och vårt undermedvetna är ständigt beredd på att någon ska anfalla en. Det gör att man hela tiden sitter beredd på att ta sig därifrån snabbt. Eftersom kroppen inte slappnar av utan sitter på spänn, blir den så klart fortare trött.
En annan aspekt på det hela är att beroende på hur sittplatsen ser ut, kan den bidra till att stärka eller försvaga personen. Den som sitter i kraftposition känner sig med större sannolikhet lite tryggare, lite starkare och lite mer självsäker. Tvärtom kan den som sitter i försvagad person känna sig förminskad, svag och trött. Den här vetskapen kan tex utnyttjas för att sakta men säkert hjälpa till att stärka en person som känner sig lite mer sårbar.
Försök att alltid se till att den som känner sig nedstämd eller lite svagare just denna dag, får sitta i kraftposition.
Hyllor på väggar och lampor mm i taket
Undvik att placera sittplatser direkt under lampor eller annat som kan hänga ner från taket eller högt ovanför golvet, tex hyllor, stora tavlor, Tv mm. Även om man vet att de sitter ordentligt, kan kroppen och det undermedvetna uppleva det som en risk – att det kan ramla ner på en där man sitter.
Kroppen spänner sig, beredd på flykt och blir fortare trött eller orolig. Man vill helt enkelt flytta på sig.
ATT MÖBLERA ÄNDAMÅLSENLIGT OCH ANPASSAT
Helst ska ett rum också tydligt visa vad det är ämnat för. Och därför är det bra om rum med olika aktiviteter har en tydlig indelning. Om det inte är möjligt att dela in rummet i olika avdelningar, kan man försöka göra det enkelt att ”ställa om” mellan aktiviteter.
Möbleringen kan också vara avgörande för om alla känner sig inkluderade. Försök tex att placera sittplatser på ett sätt så att man inte sitter med ryggen mot någon annan. Runda bord känns mer inkluderande än fyrkantiga, eftersom det är enklare att se alla vid ett runt bord. När vi möblerar inkluderande och på ett sätt som gör att man känner sig trygg, hjälper det till att skapa en lugn stämning.
Ett snabbt sätt att ändra känslan i ett rum är att möblera om. Genom att flytta på en möbel ändras flödet i rummet och man kan få den där balansen eller undvika ett energidrag, som nämnts tidigare i texten.
Är det något som inte stämmer i ett rum, se dig omkring och försök upptäcka vad det är som kan vara orsaken och vilka möjligheter det finns till förändring.
Exempel:
- Känns det som att det finns ett motstånd att gå in i ett rum?
- Står det flera eller någon stor möbel precis vid ingången?
- Står det någon stol eller soffa med ryggen mot dörren?
- Är det kanske för många möbler i rummet, som gör det besvärligt att ta sig runt?
- Finns det sittplatser som alltid undviks eller är ett ”sistahandsval”?
- Är sittplatsen placerad i kraftposition (se text längre ner)?
- Står stolen i ett mörkt hörn?
- Är sittplatsen placerad med ett skarpt hörn (från vägg eller möbel) mot sig?
Sammanfattning möblering:
- Undvik energidrag, d.v.s. platser mellan t.ex. en dörröppning och ett fönster. Man bli rastlös/ få sömnproblem, svårt att koncentrera sig eller till och med få fysiska obehag som värk.
- Möblera inkluderande, dvs undvik att sitta med ryggen emot någon annan. Använd runda bord.
- Utgå ifrån kraftposition i möjligaste mån för alla sittplatser och sängar. Kraftposition innebär att det finns ett skydd i ryggen och på sidorna och att vi har fri sikt framåt. Speciellt viktigt för den som känner sig otrygg eller osäker.
- Undvik för många möbler i ett rum. Då stagnerar energin och man blir fortare trött, kan känna sig håglös och få koncentrationsproblem.
Jag heter Marianne Jensen Rose och är certifierad konsult inom Nordic Style Feng Shui, hos Nordic School of Feng Shui. Jag har även fördjupat mig inom flera områden för engelsmannen Simon Brown, som hjälper företag och arkitekter runt om i världen.
Mer information om mig hittar du på www.rosesfengshui.se
LÄRAN, FILOSOFIN OCH VETENSKAPEN FENG SHUI.
Sättet att med större medvetenhet se och inreda rummen är utifrån läran om Feng Shui, en gammal vetenskap som härstammar från Kina. Från början beskrev den hur hus och vi människor påverkas av naturens olika formationer, väder och vind mm. I modern tid ser vi på våra inomhus– och utomhusmiljöer med denna kunskap för att skapa rum för bättre inre välmående och som ett stöd i personlig utveckling, men även för att ge företag bättre förutsättningar.
Feng Shui är inte en egen stil och handlar inte om mode. Som Feng Shui-konsult använder man sig av fler olika verktyg för att skapa en helhet, där rum och människor samverkar i en harmonisk balans. Det handlar om att mer medvetet se på vad rummen används till, men också att anpassa rummens känsla och energi till de som vistas i dem.
Här nedan kan du läsa om de grundläggande verktygen som används inom Feng Shui och som jag också utgått ifrån i denna text.
Chi
Chi är energin som finns runt oss och du kan tänka på den som en luftström. Känns den snabb, öppen, välkomnande eller trög, tät och koncentrerad? Alla saker i ett rum och hur de är placerade, påverkar flödet och vi mår bäst där Chi flödar mjukt och fritt fram. När du möblerar om kan du förändra känslan i ett rum med omedelbar effekt. Ibland är det faktiskt allt som krävs för att ett rum ska kännas skönt att vara i.
Alla kan öva upp sin förmåga att känna energin i ett rum. Ett sätt är att sitta i olika miljöer och tex fundera på hur man känner sig när man går in i rummet och om den känslan förändrats när man går ut därifrån. Vad finns det i rummet som kan ha ändrat din känsla?
Yin och Yang – Kontrasterna och vikten av balans
Yin och Yang är varandras motsatser eller komplement och man kan se på alla saker, aktiviteter, miljöer osv som Yin eller Yang. Det är när de två är i balans som det också är enklare för oss att vara i balans.
Ex på Yin kvalitéer: rund, mjuk, mörk, liten, låg, vila, sovrum osv.
Ex på Yang kvalitéer: kantig, hård, ljus, stor, hög, stress, kök osv
De fem elementen – Färg-, form- och materialläran
Inom Feng Shui jobbar vi med fem element: Trä, Eld, Jord, Metall och Vatten. Man skulle kunna säga att det är vår Färg-, Form- och Materiallära. De fem elementen påverkar varandra genom att förstärka, samspela eller motarbeta varandra och vi mår bäst i rummen där elementen är i balans.
Kraftposition – Att känna sig trygg i rummet
Färgerna – Färgpsykologi och Vikten av att välja rätt färg till rätt rum
Symboler
Bildspråket är viktigt, vi påverkas omedelbart av motiv på tex tavlor mm. Symboler talar direkt till vårt undermedvetna och har en stark inneboende kraft – så använd dem varsamt och med ödmjukhet.