Gislaveds historia


Arbetsmarknadsprojekt och stöd till socialt arbete på kristen grund.

Eivor Lilja, diakoniassistent i Gislaveds församling, tog initiativet till att starta en Secondhand affär i Hela människans regi. Verksamheten startades i februari 2005 efter noggranna undersökningar, i en före detta ICA- jourbutik med en ca 100 kvm butiksyta. Snart växte verksamheten ur dessa lokaler och redan efter ett par månader påbörjades arbetet med att finna en ny lokal, som var större och med möjligheter att växa och utvecklas i.

Hösten 2006 slogs portarna upp för den nya lokalen på Mårtensgatan 32 med större butiksyta, lagerutrymme och kundtoalett. Men även denna lokal blev för liten och i mars 2008 flyttade man till Mårtensgatan 18 med nya och ljusa och mer ändamålsenliga lokaler på ca 650 kvm uppdelade på två våningar.

Mellan år 2010 – 2015 fanns Second Hand i lokaler på Anderstorpsvägen 3. Inför Julskyltningen år 2015 öppnade Second Hand ny butik på Köpmangatan 6 i centrala Gislaved. Där erbjuds nya fräscha lokaler med ett fik, lekhörna till barnen och fina varor till bra priser.

Evald Nestander var den förste föreståndaren i Hela människans Second hand affär och när han pensionerades gick föreståndarskapet över till Catarina Stymne.

När hon flyttade från Gislaved blev det Sören Linde som övertog ledarskapet för affären fr o m maj 2008. Till sin hjälp har föreståndaren Jerd Bergenholtz-Palmqvist som assistent och Kai Bjerregaard, som i huvudsak utför transporter.

Det finns också ett antal volontärer som utför många olika göromål, som t e x:

* sortering och iordningställande av möbler, kläder och andra saker

* exponering och prismärkning

* tjänstgöring i butiken under öppettider, i kassan eller vid kaffeserveringen

* hämtning och hemkörning av möbler och andra saker till affären

 

Mål och syfte med verksamheten

* att erbjuda arbetsgemenskap och meningsfull sysselsättning efter individuella resurser och behov

* att finnas till som led i rehabilitering

* att erbjuda volontärer att göra en samhällsnyttig insats

* att ha ett nära samarbete med Gislaveds kommun och andra organisationer i samhället med samma intressen

* att få in medel för att trygga, utveckla och utvidga den egna Hela människans verksamhet med Ria och Kompis

 

Second hand affären

Här kan du fynda eller hitta den där lite udda prylen. Det är ett perfekt ställe att lämna sina gamla saker på om man har köpt nytt eller handla om man vill möblera till en låg kostnad. Allt som skänks till second hand ses över av personalen, så att det fungerar. Det som säljs i butiken ska vara i fint skick. Alla är hjärtligt välkomna på våra öppettider, kanske för att fynda eller bara för att ta en fika och träffa folk.