Foto: Björn Lindahl
Foto: Björn Lindahl
Foto: Björn Lindahl
Foto: Björn Lindahl
Foto: Björn Lindahl

Volontärt Initiativ – Hjälper ofta hemlösa

Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning finns det över 7 000 hemlösa i Stockholms län. Många av dem, och andra utsatta och behövande, får hjälp av volontärer.
Den ideella organisationen Volontärt Initiativ samlar en till två gånger i månaden hemlösa och utsatta till Medborgarplatsen för att erbjuda dem hjälp på olika sätt.

Volontärer från organisationen Volontärt Initiativ hjälper ofta hemlösa och andra utsatta i Stockholm genom att exempelvis dela ut mat och hygienartiklar.

Den här helgen erbjöds en makeover i form av rakning och klippning.
– Det betyder allt, säger Krister, en av dem som fick hjälp.

Socialbidraget räcker inte

Den här söndagen fick över 50 personer hjälp – bara den första timmen. Frisörerna från salong Frisyr i Märsta utanför Stockholm hade fullt upp.

– Jag har socialbidrag, 4 800 kronor i månaden. Skulle jag gå och klippa mig, köpa skor eller annat som behövs… De pengarna räcker aldrig. Det här betyder jättemycket, säger en av de som fick hjälp, Jeanette Svensson.

Krister valde att raka av sig både håret och skägget.
– Det här betyder allt. När man har ont om pengar så är sådana här saker helt fantastiska. De här volontärerna är oerhört viktiga för mig.

Det här är vissterligen inte Enköping men närheten till Stockholm är inte långt, och vi vill gärna lyfta fram sådan här initiativ. Att människor som inte jobbar med det här kliver in och gör insatser för att hjälpa hemlösa och andra människor som är i svåra och utsatta situationer, i ett samhälle dom idag är så kallt, så kallt… är hedrande!

Detta sker i Enköping också, titt som tätt så kommer det frisörer och frisörelever som gärna vill hjälpa människor som normalt inte går och klipper sig – att bli lite finare än dom var innan!

För en tid sendan så erbjöd optikerfirman, Specsavers gratis glasögon till alla hemlösa i Enköping!

Reportage och foto: Kjell Sjöberg