Endast bordsservering – Nya regler från Folkhälsomyndigheten fr.o.m. 25 mars


Idag på en presskonferens med Folkhälsomyndigheten så framkom nya regler för barer, restauranger och caféer som börjar gälla från och med imorgon onsdag 25 mars. Bland annat måste ni göra en plan för hur man minska smittspridningen hos er.

Det är enbart tillåtet med bordsservering. Direktivet förbjuder dock inte hämtmat eller buffé.

Detta påverkar vår öppna Ria-verksamhet mycket och vi behöver därför följa de nya direktiven som har skapats för att bland annat minska köbildning vid serveringen.

Vi uppmanar er att hitta kreativa lösningar för att hålla serveringen öppen. Här gäller det att utgå ifrån den fysiska och personella verksamhet som ni har. Vi har kollat av med några Hela Människan-verksamheter som bedriver frukost- och lunchservering och de ser stora möjligheter att kunna uppfylla de krav som myndigheterna ställer.

Eftersom det är kommunen som är kontrollinstans för efterföljandet, föreslår vi att ni innan ni gör någon inskränkning/åtgärd, tar detta med kommunen. Kolla gärna med era huvudmän om hur de arbetar och se om ni kan samverka i frågan.

Nu är det också läge att annonsera om fler volontärer – exempelvis finns säkert många universitets- och högskoleelever (som inte går i skolan just nu) som skulle kunna hjälpa till. Det kan vara bra att vara fler personer som kan hjälpa till med kontroll av efterlevnaden av exempelvis spritning och avstånd.

Här är några kreativa förslag för att kunna hålla serveringen öppen:

  • Ni måste göra en plan för hur man minskar smittspridningen hos er. (Obligatoriskt). Tips: Ett embryo till planen kan vara åtgärderna listade nedan.
  • Gästerna tvättar eller spritar sina händer innan servering.
  • Gästerna sätter sig till bords. Sprid ut gästerna.
  • Ni tar upp beställning och serverar vid borden.
  • Har ni väldigt trångt, tag bort några bord.
  • Ta bort stolar eller möblera om i lokalen för att sprida ut gästerna.
  • Om ni har buffé se till att bara få personer tar av buffén åt gången, se till att de även håller avstånd emellan varandra.
  • Tag bort all bordsdekoration för att enkelt kunna rengöra mellan gäster.
  • Har ni många gäster (Fullsatt) kan ni behöva införa serveringstider, ex lunch både kl. 11 och 12 eller vara kreativa i hur många ni släpper in åt gången.
  • Meddela med en lapp på dörren att ni inte släpper in någon med snuva, dessa serverar ni ute istället.

Vi vet att många av era gäster gärna uppehåller sig från tidig morgon till efter lunch. Här behöver ni ta ett avvägande hur det påverkar er möjlighet att hålla öppet. Kanske får ni sätta en maxtid på hur länge en gäst får uppehålla sig i lokalen.

Förbered nästa plan
Det är också dags att börja förbereda hur nästa steg kan te sig, vad gör ni om restaurang-verksamhet helt förbjuds, tänk igenom era alternativ och bolla gärna med kommunen och huvudmännen för att säkerställa er verksamhet så gott det går.

Mer info: (Från www.dn.se)

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson gav mer detaljer om det nya beslutet om mat- och dryckesservering, som ska börja gälla på onsdagen:

– Vi kommer att föreskriva att verksamheterna ska riskminimeras. Alla ägare måste göra en plan för hur man minskar smittspridningen.

– Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord. Det blir ingen barservering. Borden måste glesas ut.

Hämtmat kommer däremot att tillåtas, enligt Carlson, och bufféer förbjuds inte heller.

– Det är mest den här trängseln när man står och köar och så vidare. Dans innebär ju ett stående på det viset. Tolkningen får utvecklas, men den här verksamheten har vi nog väntat oss ska ebba ut, åtminstone tillfälligt, sade Johan Carlson.

Föreskriften hängs på Smittskyddslagen, vilket betyder att serveringstillståndet kan dras in om inte reglerna följs. Det är kommunen som sköter kontrollen.