Hela Människan Ria Borgholms verksamhetschef Paul Gren

Positiv utveckling i Borgholm trots Corona

Hela Människan Ria Borgholm har fått lokalerna för den öppna verksamheten Grindstugan renoverade, nya möbler och flyttat Second Hand butiken till en ny större lokal inom loppet av ett år. Trots Coronan har man lyckats hålla försäljning i butiken uppe. Även de trogna Grindstugangästerna har fortsatt att komma om än mer utspritt under dagen.

  • Vi fick 40 000 kronor från Hela Människan Sverige för att köpa nya möbler, det lyfte något enormt säger Hela Människan Ria Borgholms verksamhetschef Paul Gren.

Han fortsätter att berätta att hösten uppfräschning stannar inte med möbler utan den kommunägda lokalen Grindstugan har rustats upp rejält för första gången sedan verksamheten startade år 1993.

  • Tidigare har man bara gjort viss ytskiktsrenovering, så som målning, men nu tog kommunen ett helhetsgrepp. Det har betytt mycket för våra gäster. Inte minst känslan att någon satsar på dem, har varit stark bland de som besöker oss.

Möblerna som är införskaffade har också underlättat att följa högre hygienkrav i och med Corona. De är lättare att rengöra och är mer flexibla än de gamla möblerna.

Utmaningar under Corona
Verksamheten har som så många andra fått ställa om och försöka hitta lösningar för att bidra till minskad smittspridning men ändå hålla öppet för en grupp som verkligen behöver det. De gäster som ofta besöker Grindstugan är en blandad skara människor. Det finns dem som har haft ett tidigare missbruk eller är inne i något typ av missbruk just nu eller då och då, även ensamma och människor som av olika anledning befinner sig i en utsatt livssituation kommer till verksamheten. Gemensamt för dem är att de kommer för gemenskapen och serveringen.

  • Vi serverar ungefär 2500 gratisfrukostar per år. Nu har vi också startat med lunchservering en gång i veckan (Torsdagar, red anm). Det gör vi i samarbete med en lokal ICA-butik som skänker matvaror som är nära utgångsdatum. Det blir mest husmanskost och de tycker våra gäster är mycket positivt, förklarar Paul Gren.

Under sommaren fick Hela Människan Ria Borgholm 10 000 kronor extra från kommunen för att gå ut och äta för tillsammans med sina vanliga gäster.

Ilko Corkovic kommunalråd Borgholm

  • Det blev en otroligt positiv injektion bland våra gäster. Flera sa spontant – wow – det var länge sedan vi var ute och åt! Det var mycket uppskattat helt enkelt, berätta Paul Gren.

Trots att man har begränsat antalet besökare till sju personer i Grindstugan har verksamheten lyckats fungera ändå.

  • Våra gäster har på något sätt lyckats sprida ut sig under dagen på ett naturligt sätt. Det har varit fantastiskt att vi kunnat hålla öppet trots allt som händer i omvärlden, säger Paul Gren.

Second Hand firar 1 år i nya butiken
För cirka 1 år flyttade den Second Hand butik som Hela Människan Ria Borgholm bedriver till en nedlagd livsmedelsaffär på 300 kvm centralt vid torget i Borgholm (Västra Kyrkogatan 24). Lokalen är betydligt större än den tidigare vilket har gjort att de har trots Coronan kunnat öka försäljningen. De

har också tagit del av Hela Människans volontärsatsning och har därför kunnat anställa en volontärsamordnare på deltid.

  • Vi har fått till ett bra flöde med nya volontärer som inte är i riskgrupp de dagar då vi har öppet. De volontärer som befinner sig i riskgrupp eller inte vill utsätta sig för risk har kunnat hjälpa oss de dagar då vi har stängt för kunder och arbetar med sortering och prismärkning, berättar Paul Gren.

Han berättar också att de har genom medel från Hela Människan Sverige kunnat köpa in en släpkärra vilket möjliggör att de kan hämta och lämna saker på ett helt annat vis än tidigare. Det har också gjort det enklare att åka till återvinningen med sådant som inte är säljbart. Även en ny diskmaskin ökar effektiveten och har möjliggjort snabbare och bättre arbete med exempelvis porslin.

Text: Daniel Ryderholm