Podd som ger röst åt tusen personer i utsatthet

Den 18 maj, 2021 släpptes det första avsnittet av podden ”Tusen Röster”. I podden berättar individer som har levt eller lever i en utsatt livssituation om sina erfarenheter, helt ofiltrerat. 

– Vi vill skapa en plattform för de röster som inte så ofta hörs i samhällsdebatten och i podden får vi möta personer som besöker våra sociala verksamheter över hela landet. De som inte brukar synas eller höras får nu en självklar plats genom podden, säger Mia Nilson, generalsekreterare på Hela Människan.

I första poddavsnittet får vi träffa 50-åriga Cindy som kämpar för att ta sig ur drogmissbruk. Hon berättar bland annat om att hon som trettonåring fick hjälp av sin mamma att ta sin första injektion amfetamin. I kommande avsnitt får vi också möta personer som har levt ganska problemfritt fram till vuxen ålder, men som ändå hamnat i en utsatt livssituation av något slag.

– De intervjuade personerna berättar om sina liv, som ibland innehåller droger, psykisk ohälsa eller ekonomisk utsatthet, men de strävar ändå framåt. Jag tror att många kan känna igen sig i den kraft som vi människor besitter, trots motgångar, säger Daniel Ryderholm på Hela Människan, som har gjort de 60 första intervjuerna.

Musiken till podden är inspelad av kören Gatans Röster, vars medlemmar har levt eller lever i utsatt livssituation. Signaturmelodin är låten ”Tusen röster” av Mauro Scocco. Planen är att spela in minst tusen poddavsnitt de kommande åren. Vi släpper ett avsnitt i veckan på de vanligaste plattformarna, exempelvis https://anchor.fm/tusenroster.

Pressmeddelande och bilder om podden