Arne Eriksson lagar maten.
Arne Eriksson ser till att maten är varm.
Verksamhetschef Marie Björklind.
Sara Enqvist gjorde sin första dag någonsin som volontär denna annandag.
Julkassar 2020
Verksamhetschef Marie Björklind.

En ovanlig och utmanande jul

Det rådande smittläget har varit en utmaning för många av Hela Människans verksamheter från redan i våras. Runt jul brukar de flesta som har en öppen verksamhet med servering, ha någon typ av julfirande, ofta julbord. I år har man fått ställa om för att hjälpa till med att bekämpa smittspridningen.

Flera av Hela Människans verksamheter är små enheter med liten lokalyta. Det har varit en utmaning sedan dag ett av restriktionerna, att kunna hålla öppet.

Sätt att ställa om
På sina håll har man blivit tvungen att minimera vilka som kan komma på julfirandet, där de som är i störst behov av mat har bjudits in – på de flesta håll är det julmats/julkasse utdelning som gäller.

Hos Hela Människan verksamheten Karlstads kyrkliga stadsmission som har haft öppet alla dagar under julen (21 dec—3 jan). Har de delat ut matlådor och matpåsar till i genomsnitt 70–80-tal personer. Just under julafton och helgdagarna runt om har tyvärr färre kunnat komma:

  • Vi väntar oss ett 30-tal gäster idag på annandagen. De kommer färre nu när busstrafiken är begränsad på grund av helgdagar säger verksamhetschef Marie Björklind.

Marie Björklind fortsätter att berätta att de är extra väl bemannande under julen, främst med volontärer. Anledningen till detta är för att de som kommer kanske bara har denna sociala kontakt överhuvudtaget:

  • Vi (besökare och personal) är som en extra eller enda familj för många av de gäster som kommer till oss. Då måste det finnas tid att mötas utomhus för samtal även fast vi har coronan.

Noga med hygienen
En åldersrik herre berättar att han har smugit ner till Karlstad kyrkliga stadsmission fler gånger under julen, trots hårda bannor från sina barn. Han är dock mycket noga med avstånd och handsprit som de andra gästerna.

  • Det är trevligt att komma ner hit och se lite folk och samtala med någon. Att få en matkasse är också viktigt för mig, säger han.

Marie Björklind fortsätter att berätta att de har varit i kontakt med smittskyddet i kommunen för att säkerställa att de kan göra utdelningen smittsäker. Det har inneburit bland annat att all personal bär ansiktsvisir, gästerna och personal handspritar sig och håller avstånd samt att lokalen städas minutiöst efter varje arbetspass.

Sara Enqvist gjorde sin första dag någonsin som volontär denna annandag.

Julstämning i landet trots allt!
Även andra Hela Människan verksamheter har gjort stora insatser för att ge den julstämning som många kanske inte känner just i år. Hos bland annat Hela Människan Köping har man delat ut 100 jultallrikar under julen. Även hos Hela Människan i Stockholms län i samarbete med Jul i gemenskap har man delade ut julkassar i fem kyrkor runt om i Stockholm. Jul i gemenskap är ett arbete de hållit på med sen år 2007.

Vi önskar alla en god fortsättning på det nya året och att vi inom Hela Människans 64 lokala verksamheter, från Malmö i söder till Boden i norr, och alla andra kan ha en mer normal jul detta år.

Text: Daniel Ryderholm