Gösta Åverling som är ordförande för Hela Människan Oskarshamn invigningstalar.
Bakre raden f. v; Gösta Åverling, Peter Jenefeldt, Robin Briddgård & Ulf Ljunggren. Nedre raden f. v; Carina Åverling, Louise Fransson & Ros-Marie Probelius-Seger
Föreståndare Ulf Ljunggren.
Ulf Ljunggren visar två praktikanter mer om arbetet i snickeriet.

Invigning av snickeriet i Oskarshamn!

Nu är det efterlängtade snickeriet i Oskarshamn igång efter omfattande upprustning och inköp av maskiner för snickeritillverkning. Den 26 februari 2020 invigdes verksamheten med pompa och ståt. Vid full bemanning är snickeriet tänkt att bemannas av sju heltidstjänster (eller fler på deltid). Fokus är att få kontakt med ungdomar som är eller har varit på glid.

  • Det är helt fantastiskt hur Oskarshamn har ställt upp för att förverkliga detta. Vi har fått hjälp från kommunen, näringslivet och Hela Människan Sverige, säger en stolt Gösta Åverling som är ordförande för Hela Människan Oskarshamn.

Ulf Ljunggren och Gösta Åverling har brunnit för idén om att skapa sysselsättning från det att Hela Människan Oskarshamn startade 1 januari 2019. Att det blev ett snickeri berodde på att de fick ett erbjudande att köpa gamla psykiatrins snickerimaskiner som de hade på sin rehab-verkstad i Oskarshamn. Genom ett hårt slit har Gösta tillsammans med andra inom Hela Människan i Oskarshamn sett till att det förverkligas:

  • Vi vill med verksamheten ge de ungdomar som arbetar hos oss en möjlighet till att återgå till ett värdigt liv, samt ges nycklar och förutsättningar att kunna bearbeta sin fortsatta livssituation. Vi gör detta genom att bland annat erbjuda dem en plattform där de kan utveckla sig inom snickeri. Vi är glada för att vi redan har möjlighet att ha en anställd på 40 %, men även flertalet pensionärer med snickeri bakgrund som brinner så mycket för idén att de ställer upp volontärt. Totalt har vi elva volontärer inom snickeriet vilket är helt fantastiskt med tanke på hur kort tid vi har hållit på.

Utöver volontärerna så har vi anställd Peter Jenefelt samt medarbetarna Janne, Robin, Louise, Bernt och Salam som hjälper till på snickeriet just nu emellan andra sysslor på den öppna verksamheten som också Hela Människan Oskarshamn bedriver.

Ungdomar på glid
Ungdomar man siktar på att få in i verksamheten är de som tidigt har hamna på glid, det kan handla om utanförskap i fråga om psykisk ohälsa och drogmissbruk.

  • Just nu arbetar vi för att rekrytera flera Vi har en god förhoppning om att det snart är full styrka. Vi har några personer på väg in redan nu, säger föreståndare Ulf Ljunggren hoppfullt.

Många produkter tillverkas redan eller går att beställa
Till invigningen fanns bland annat fågelholkar, fågelbord. Skärbrädor/serveringsbrädor och andra träprodukter till försäljning samt delades det ut smörknivar som producerats på snickeriet. Man visade demoprodukter som kan beställas och som kommer att tillverkas bland annat jakttorn, utemöbler för vuxen som för barn, blomlådor med eller utan spaljé. Genom hemsidan samt Facebook sidan ska man kunna beställa de produkter som finns och även göra andra specialbeställningar. Sen hämtar kunderna lätt produkterna vid snickeriet som ligger på Kolmilevägen i Oskarshamn.

  • Naturligtvis löser vi förstås om någon vill ha någon produkt fraktad till Stockholm eller Pajala. Kontakta oss så löser vi det mot fraktkostnad, säger Ulf Ljunggren.

Invigningen
Uppslutningen på invigningen var stor, trots bitvis dåligt väder kom över 150 personer för att lyssna på tal från bland annat kommunalrådets ordförande, Gösta Åverling ordförande Hela Människan Oskarshamn. Även Robin Briddgård berättade om sin livsresa från missbruk och kriminalitet till att nu vara fri från allt detta. Även Louise Fransson berättade om sin livsresa och den tjejgrupp som bland annat gjuter betongfigurer, och annat kreativt.

Text: Daniel Ryderholm
Foto: Hela Människan Oskarshamn