Olof Ekstedt är sekreterare och engagerad volontär för Hela Människan Lindesberg.
Besökarna.
Besökarna.
Terminens första träff var 14 oktober, 2019.
Idag bedrivs verksamheten från Kristinakyrkan, Kristinavägen 32, 711 30 Lindesberg

Träffpunkt i Lindesberg

Varannan måndag mellan klockan 16.00-18.00 har Hela Människan Lindesberg öppet hus. När vi besöker dem i mitten av november har säsongens första snö lagt ett fint vitt täcke över staden.

  • Till oss kommer människor med intellektuella funktionsnedsättningar, ensamma eller helt enkelt för att de gillar gemenskapen vi har här, säger Olof Ekstedt, som är sekreterare och engagerad volontär för Hela Människan Lindesberg.

Drivs ideellt
Verksamheten är sprungen ur Ria-verksamhet som startade 1978. Den verksamheten riktade sig främst till människor i missbruk eller andra utsatta livssituationer. Idag drivs verksamheten helt ideellt genom ett tiotal volontärer. Olof Ekstedt beskriver att situationen i Lindesberg ser annorlunda ut än under 70-, 80-, och 90-talen då ”parkbänkssittande” var vanligare. Många av dagens ungdomar flyttar till Örebro, Stockholm eller Oslo för arbetstillfällen:

  • För några år sedan, när vi hade uppsökande verksamhet såg vi inte en enda person i liknande situation. Visst finns missbruket, men det har ändrat karaktär och många av de som missbrukar sitter snarare hemma än på en parkbänk i stan. Sen i vår kommun har många, av de främst äldre som befinner sig ett missbruk, flyttat till Ramsberg utanför stan. Visst finns utsattheten, men den är inte lika synlig här längre.

Tänkte lägga ner, men fick en nystart istället
Olof Ekstedt berättar att Hela Människan Lindesbergs styrelse hade funderingar på att lägga ner verksamheten. Dels på grund av den rådande situationen med ett annorlunda samhälle där missbruket inte syns på samma sätt, men också på grund av att många av volontärerna har blivit till åren.

  • Vi diskuterade en eventuell nedläggning med de som besöker oss, det visade sig att vårt arbete gör otroligt stor skillnad för många människor som annars riskerar att bli ännu mer isolerade. Även om vi bara har öppet varannan vecka så betyder det för många av våra besökare att de har något att se fram emot. Vi bestämde oss för att satsa igen och att tidigarelägga öppettiderna två timmar. Det blev verkligen en nytändning och sporre för oss, beskriver Olof Ekstedt.

Nu kommer besökarna hem
Tidigare hade verksamheten haft öppet mellan klockan 18.00 och 20.00 vilket innebar stora problem för människor som kom långväga ifrån. Vissa av kommunaltrafikens turer går inte så pass sent på kvällarna.

  • Nu kan jag komma hem efter träffen, min sista buss går runt klockan 19.00. Med de gamla öppettiderna kunde jag knappt vara med. Nu fungerar det ypperligt för mig, säger en av besökarna runt bordet.

Ungefär efter en halvtimme (klockan 16.30) dukas ett stort bord upp med kaffe, te, bröd, kakor och pålägg. Dagens femtontal gäster och volontärer låter sig väl smaka. Efter en stunds fika blir det andakt och musikunderhållning. Dagen till ära spelar Olof Ekstedt några låtar på sitt dragspel.

Redan den 14 oktober 2019 hölls terminens första träff med de nya öppettiderna och sedan den träffen har man legat på cirka 15-20 personer inklusive volontärer, vilket är ett stort lyft från tidigare år. Volontärerna råddar allt från andakt, underhållning till fikat som serveras.

  • Jag längtar redan till nästa träff när jag åker hem härifrån. Jag är ganska ny här i Lindesberg och har inte stort umgänge förutom detta. Denna träff betyder så mycket för mig, säger en av besökarna.

Framtiden
Olof Ekstedt berättar att de hoppas få fler besökare från kyrkorna i Lindesberg, då behovet av gemenskap är stor överallt:

  • Vi önskar att det blir fullt på våra träffar, här tror jag vi kan få fler från de som vanligtvis besöker stadens kyrkor att komma. Vi satsar på att ha ett bra program utöver fika och samtal mellan borden. Nyligen hade vi Ukrainska och Ryska sångare på besök, vilket var uppskattat.

Förutom att bedriva den öppna verksamheten har Hela Människan Lindesberg även stöttat Svenska kyrkans familjeläger.

  • Vi har skänkt 8000 kronor som gick till barnens aktiviteter. Det räckte bland annat till minigolf, flyga drake och att paddla kanot, avslutar Olof Ekstedt.

Text och foto: Daniel Ryderholm