Kjell Arne.
Föreståndare Ulf Ljunggren.
Samtalsrum.
Lokalen.

Köpte ut redan som 12-åring

Vi har träffat Kjell-Arne som har lämnat ett långvarigt missbruk bakom sig. Han besöker Hela Människan i Oskarshamn varje vardag för frukost och gemenskap.

robinNär Kjell-Arne, 66 år la av med droger år 2010, hade han missbrukat cirka 45 år:

  • Som 12-åring började jag panta flaskor och burkar för att köpa sprit. När jag hade fått ihop tillräckligt med pengar gick jag direkt till Systembolaget och köpte mig en kvarting*. Jag såg vuxen ut redan som barn och ingen efterfrågade någon legitimation.

Under sitt aktiva missbruk drack han mest öl och sprit, främst brännvin. Hans liv har till stora delar präglas av missbruket och under aktiva tiden har han även förlorat två av sina livspartners till alkoholen.

Senast år 2004 blev Kjell-Arne sambo med en kvinna som år 2010 valde att ta sitt liv. Efter denna hemska upplevelse kontakta han missbruksvården och ”la in sig själv” på behandling:

  • Jag bestämde mig där och då, nu får det vara slut på detta drogande och sedan dess är jag drogfri. Det är en otroligt skön känsla. Det är inget jag ångrar för en sekund.

Rutiner
Kjell-Arne kommer till Hela Människan i Oskarshamns öppna verksamhet varje vardag för frukost och gemenskap.

  • Att komma hit ger mig rutiner i vardagen, jag kommer upp ur sängen och dessutom får man praktiskt taget en hotellfrukost här, säger Kjell-Arne och pekar mot frukostborden.

Det bästa med verksamheten är den fina kamratskap som finns bland gästerna och personalen:

  • Ja, det är trevligt att träffa alla besökare och så Ljungan** förstås, avslutar Kjell-Arne

Text och Foto: Daniel Ryderholm

* En kvarting (av kvarter, 1/4 stop) är ett historiskt och kvarvarande volymmått som idag används som slanguttryck för starkspritsflaskor på 35 eller 37,5 centiliter. (Källa: Wikipedia)
**Hela Människan i Oskarshamns föreståndare Ulf Ljunggren kallas Ljungan.