Louise Fransson.
Från vänster: Robin Briddgård och Louise Fransson.
Robin Briddgård (t.v) som tillsammans med Louise Fransson tillverkar betongfigurer.
Robin Briddgård (t.v) som tillsammans med Louise Fransson tillverkar betongfigurer.
Betongfigurer.
Frukostservering.

Fantastiskt att vara en förebild för dem som vill ta sig ur droger

Louise Fransson, 33 år har varit drogfri i snart två år efter en nära-döden-upplevelse som tagit henne från droger till ett arbete hos Hela Människan i Oskarshamn. Nu drömmer hon om att få vårdnaden över sina barn och att få arbeta inom drogbehandlingsområdet.

Fyrabarnsmamman Louise Fransson började praktisera hos Hela Människan i Oskarshamn under februari år 2018, en månad senare fick hon en OSA-anställning* på halvtid där:

  • Jag har precis gått upp till 75 % och det känns kul, men jag är inte riktigt van att jobba så mycket.

Kvinnogrupp
Louise Fransson hjälper till i frukostserveringen och städar efter stängning. Hon ansvarar även för en kvinnogrupp som möts på måndagskvällar:

  • Vi brukar vara 7-8 kvinnor som har lite olika bakgrund, det kan vara tidigare eller ett pågående missbruk, psykisk ohälsa och/eller ensamhet – ofta i kombination.

När de har verksamhet behöver man vara opåverkad för att kunna delta på ett bra sätt. De gör silversmycken, målar betongfigurer och andra kreativa aktiviteter.

Louise Fransson kommer själv från ett missbruk som började i yngre tonåren:

  • Jag började missbruka redan som 13-åring. Men jag är drogfri sedan februari år 2018. När jag missbrukade rökte jag på, tog tabletter och injicerade olika typer av droger.

Det var en stor kris som föranledde steget bort från drogerna:

  • Mitt ex hittade mig liggandes på golvet med svag puls. Han ringde ambulansen som var på plats snabbt. Jag hade fått en allvarlig blodförgiftning som satte sig på hjärtat. Det var mycket livshotande och slutade med att jag låg inlagd på sjukhus i sju veckor. Denna händelse blev till en väckarklocka i mitt liv. Jag bestämde mig för att bli drogfri och få tillbaka vårdnaden över mina barn.

Just nu bor ett av hennes barn i ett familjehem, de andra tre bor hos Louises mamma.

Arbetet hos Hela Människan i Oskarshamn
Louise Fransson fixar frukost varje dag, städar, diskar, hämtar och köper mat och runt lunchtid (utom torsdagar) åker hon till det nystartade snickeriet som man håller på att bygga upp inom verksamheten:

  • Jag trivs mycket bra här. Det bästa är nog ändå att få träffa alla människor som kommer till oss för frukost. Det är också fantastiskt och få vara en förebild för andra människor som vill ta sig ur drogerna.

Framtiden
I framtiden hoppas Louise Fransson att arbeta inom drogbehandling, som behandlingsassistent eller behandlingspedagog. Hon har fullt fokus på att hitta andra arbeten under de fem år man måste vara drogfri för att kunna söka in till utbildningen:

  • Just nu håller jag på att ta körkort, avslutar Louise Fransson.

Text och foto: Daniel Ryderholm

* Offentligt skyddat arbete, OSA, är en svensk arbetsmarknadsåtgärd avsedd att ge människor med olika grader av funktionsnedsättning (tillika nedsatt arbetsförmåga) möjlighet till anställning med rehabiliterande inslag.  Stöd till arbetsgivarens lönekostnad ska lämnas enligt samma regler som gäller för lönebidrag. (Källa Wikipedia).