Per Hermansson.
Ovanför skänkeshörnan sitter några fina budskapstavlor.
Dagens lunch.
Goda bullar till gästerna.
Lokalen.

Det är ett fint kamratskap här!

Gästen Per Hermansson, 71 år är en flitig besökare hos Hela Människan Helsingborg Ria. Han kommer från staden och är utbildad civilekonom men har främst arbetat inom reklam och marknadsföring under sin yrkesverksamma tid. Efter pensioneringen ville han ha något att göra:

  • Jag arbetade ett tag som demonstratör för produkter i butiker, det gav mig mycket socialt att komma ut och träffa folk.

Per upplever inte att han har haft några missbruksproblem under sitt liv utan han är som de flesta andra:

  • Jag tar en öl då och då, men jag har ingen missbruksproblematik.

Per tycker att Hela Människans verksamhet i Helsingborg är fantastisk, underbar personal och trevliga besökare.

  • Och vart någon annanstans i staden kan du få frukost och lunch för 25 kronor? Att komma hit är för mig som att gå till en fritidsgård, vi umgås, spelar spel och samtalar. Om jag eller någon annan behöver hjälp så finns personalen där, de ställer upp!

Per upplever att det skulle bli väldigt problematiskt för många som lever i utsatta livssituationer om inte Ria-verksamheten fanns. Han kände inte till Ria förrän ett par år sedan, så nu tipsar han andra att komma hit.

  • Jag vill ut och röra mig och detta passar mig bra. Dels har vi det sociala och här kan man prata, spela Chicago (kortspel), och äta gott. Vi blir som ett glatt gäng som har kul här.

Per berättar om en händelse när han förlorade sin plånbok, som personifierar stämningen på Ria:

  • De andra gästerna frågade mig direkt, hur mycket pengar behöver du Per? Här är vi sjyssta mot varandra och då får man samma sjyssthet tillbaka. Det är ett väldigt fint kamratskap här!

Efter att Ria stänger går ofta Per ner till Knutpunkten (Helsingborgs centralstation) och hälsar på dem som sitter där.

Text och foto: Daniel Ryderholm