Johan R Freed och Harriet Holmgren, konsulenter.
Huset Elim som är nyrenoverat och vinterbonat sen våren år 2019.
Huset Skogshyddan där några gäster bodde.
Huset Borgen.
Båthuset.

Familjeläger i Roslagen

I slutet av juni gick Hela Människan Huddinge – Botkyrka – Salems familjeläger av stapeln. Under de fyra dagarna fick 22 föräldrar och barn pyssla, spela krocket, bada, fiska, vandra och hitta på andra roliga aktiviteter tillsammans.

  • Det är första gången vi åker till Strömsborgs vilohem i Roslagen med dessa familjer som annars inte skulle få någon semester under sommaren, säger Carl-Johan R Freed som arbetar som konsulent för Hela Människan Huddinge – Botkyrka – Salem.

Fantastisk natur som uppmanar till rörelse
 Strömsborg ligger på Rådmansö, öster om Norrtälje. Här upplever du en naturskön omgivning med vandringsleder och fantastisk havsutsikt med badplats, fotbollsplan och brygga. Omgivningarna nästan uppmanar besökarna att röra på sig. Intill fotbollsplanen och runt husen finns stora gräsytor där man riktigt kan springa av sig eller ägna sig åt krocket, fotboll eller annan lek.

  • Här på lägret fick jag lära mig kasta frisbee. Jag har aldrig lyckats fånga frisbeen förut, men här lärde jag mig det, säger en pojke som varit med på lägret.

Några andra barn berättar att de har haft det lugnt men samtidigt njutit av att ha så nära till badet.

  • Men vi har pysslat, lekt och busat också, säger en flicka.

Harriet Holmgren som också arbetar som konsulent för Hela Människan Huddinge – Botkyrka – Salem berättar att många har velat följa med på lägret, tyvärr har man fått säga nej till flera familjer denna gång:

  • Vi var tvungna att prioritera familjer där det fanns mer problematik än bara det rent ekonomiska.

Genom hemsida, anslag, Facebook och på andra sätt har Hela Människan Huddinge – Botkyrka – Salem informerat om familjelägret som riktat sig till ensamstående föräldrar med barn i åldern 3-13 år och som på egen hand saknar ekonomisk möjlighet att resa på semester.

  • Det märks att lägren gör nytta. Vi kan vara med och avlasta familjerna några dagar, både för mammor som är trötta av för mycket press och ansvar i en tuff livssituation, men även för många av barnen som kan känna oro över att mamma inte alltid mår bra. På lägret får barnen vila från oron en stund och istället koncentrera sig på att ha roligt tillsammans med andra barn, säger Harriet Holmgren.

Fem stora villor och en lillstuga
 Vilohemmet består av fem stora villor och en liten stuga för två personer. Vilohemmet ägs av stiftelsen Strömsborgs vilohem och under år 2019 fungerar Hela Människan Sverige som överinseende organisation. Det betyder i praktiken att flera av Hela Människans lokala verksamheter kommer ha olika typer av läger och övernattningar för människor som befinner sig i olika typer av utsatta livssituationer.

Efter den sista lunchen på Strömsborg åkte lägerdeltagarna till Glassberget i Norrtälje där alla bjöds på valfri glass, en mycket uppskattad avslutning på härliga dagar i Roslagen.

Text och foto: Daniel Ryderholm