- Jag kommer hit efter att jag har städat på badhuset på förmiddagen. Det är mycket trevligt här, lugnt, stillsam och bra mat har de också, säger besökaren Maria.
Föreståndare Tomas Johnson
Soppa och mackor.
Frukostklubben håller till i Mariestads Equmeniakyrka, Trädgårdsgatan 14.
Efter lunchen serverades hembakta kakor.
Frukostklubben håller till i Mariestads Equmeniakyrka, Trädgårdsgatan 14.
Grönsaksoppa.

Frukostklubben i Mariestad

Till frukostklubben i Mariestad kommer ett trettiotal personer per vecka. Ensamma, både yngre och äldre människor i missbruksproblematik eller som tidigare har haft denna problematik möts med sikte på gemenskap och en bit mat två dagar i veckan.

Frukostklubben trots namnet går av stapeln mellan klockan 12.00-13.30 varje måndag och onsdag.

  • Vi har en skön blandning av människor som delar matgemenskap tillsammans, allt från äldre ensamma änkor till personer som befinner sig i missbruk, säger Tomas Johnson som är föreståndare för Hela Människan Mariestad.

Besökarna spänner över hela spektra så även människor som befinner sig i psykisk ohälsa, ensamhet eller som har lämnat ett missbruk bakom sig kommer till frukostklubben.

  • Här får vi äta tillsammans med andra två gånger i veckan, det ger mig otroligt mycket. Framförallt att få prata med andra människor och att slippa laga mat, säger en av de äldre kvinnorna som ofta besöker frukostklubben.

Det kommer ungefär ett trettiotal Mariestadsbor per vecka. När det handlar om missbruk är det främst blandmissbruk som gäller.

  • Vi har också en hel del besökare som är frigivna från fängelserna här (Anstalten Johannesberg och Länsfängelset i Mariestad), flera av dem blev kvar efter fängelsevistelsen, berättar Tomas Johnson.

En av de mest frekventa besökarna är Maria som arbetar som lokalvårdare i badhuset i kvarteret intill:

  • Jag kommer hit efter att jag har städat på badhuset på förmiddagen. Det är mycket trevligt här, lugnt, stillsam och bra mat har de också! Maten kostar 20 kronor, men jag tycker det är bra att det finns möjlighet att få mat även om man skulle sakna pengar någon dag.

Bruksort
För några år sedan lades Electrolux kylskåpsfabrik ner i staden. Enligt föreståndare Tomas Johnson finns det bruksortsrelaterad problematik. Det finns många som är inne i ett missbruk, men troligen ingen eller få som måste sova på gatan.

  • De som saknar bostad, sover hos kompisar, på behandlingshem eller hittar sin säng genom andra tillfälliga lösningar, beskriver Tomas Johnson.

Tomas Johnson har själv ett förflutet som missbrukare:

  • Jag är frälst och nykter sedan år 1972 men efter en tids längre återfall blev jag åter nykter 11:e jan år 2010, samma dag som jag skrev in mig på Götabro Folkhögskola. Jag tror att jag lättare når fram till vissa personer som befinner sig i ett missbruk i och med att jag själv har en liknande bakgrund. Det gör att vi kan hitta vägar framåt, mot ett liv utan droger, säger Tomas Johnson.

Tomas Johnson träffar många Mariestadsbor som han har delat parkbänk med. Han minns speciellt en kille som ville ta sig ur missbruket:

  • Jag har försökt hjälpa honom bort från alkoholen, men längtan efter alkoholen blir så stark ibland. Han sa till mig ”- Du vet ju likaväl som jag att bli av med min ångest är bara tre starköl bort”. Det är ingen lätt resa du ger dig in på om du vill bli nykter, men jag vet av egen erfarenhet att det blir väldigt positivt i slutändan.

Framtiden
Tomas Johnson drömmer om en ny lokal där det finns dusch och mer tid för att kunna utveckla hjälpen de kan ge, exempelvis erbjuda stöd vid myndighetskontakter.

  • Sen tror jag att det ändå finns behov av något typ av boende, kanske ett härbärge där tröskeln är låg vad gäller nykterhet, säger Tomas Johnson.
  • 100 ger 100 kronor är en idé jag delat med mig av och som innebär att vi engagerar fler i verksamheten. Vi börjar med att sprida visionen med en broschyr efter sommaren, avslutar Tomas Johnson.

Text och foto: Daniel Ryderholm