Husmor Vania Krantz och föreståndare Björn Hald.
Husmor Vania Krantz och föreståndare Björn Hald.
Björn, Vania och några av besökarna fikar.
Adressen är Östergatan 20, i EFS-kyrkans lokaler.
Köket.
Serveringsluckan i köket.
Café on the Rock.
Soffgruppen.

Stor matkasseutdelning hos ”Café on the Rock” i Lidköping

Hela Människan Lidköping driver ett öppet café och har även matkasseutdelning. De hoppas snart vara i nya anpassade lokaler och driva en remake eller annan social verksamhet.

Hos Hela Människan Lidköpings öppna verksamhet ”Café on the Rock” finns det frukost till självkostnadspris fyra dagar i veckan. Man har öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag mellan klockan 08.30-14.00. På onsdagar har Missionskyrkan i Lidköping (Equmeniakyrkan) sopplunch klockan 12.00, där även Hela Människan deltar genom föreståndare Björn Hald.

  • Vi når ungefär 40 unika besökare under en vecka, via ”Café on the Rock”. Ibland kan vi ha uppåt 30 gäster på en dag. Men det är väldigt upp och ner, mycket beroende på väder och vind, förklarar Björn Hald som har varit föreståndare sedan år 2015.

Björn har förutom föreståndartjänsten, för Hela Människan Lidköping, även pastors- och musikuppdrag. I verksamheten arbetar även Vania Krantz som husmor.

Matkasseutdelning och utflykter
Det är många av besökarna som har svårt att få slantarna att räcka till därför arbetar Hela Människan Lidköping med matkasseutdelning på tisdagar. Innehållet från kassarna kommer främst från företaget Dafgårds äldreboendematproduktion som ligger nära Lidköping.

  • Där hämtar vi köttbitar, korv, grytor och mycket annat. Allt fint förpackat i hållbara vacuumförpackningar. Det är en stor variation på vad vi får, eftersom det är färsk fin mat som blivit över i produktionen som vi får. Vi fördelar maten i så jämbördiga matkassar vi kan. Ofta lämnar vi ut 25-30 kassar per vecka, förklarar Björn.

Ibland får de så pass mycket mat att de fryser in den och lämnar vid ett senare tillfälle.

Flera av besökarna som kommer till caféet är nu fria från droger efter ett i många fall långt liv i missbruk:

  • För den gruppen har vårt café blivit som ett andra hem.

Förutom att frukost och samtal så brukar flera av gästerna spela kort och Hela Människan Lidköping anordnar även utflykter och andra upptåg för sina gäster. Det ger ett andningshål i vardagen, inte minst för människor som kanske inte har råd eller prioriterar utflykter.

  • I maj kommer vi bland annat åka till utgrävningarna på Kata gård i Varnhem. Vi tar 20 kronor i anmälningsavgift och då ingår resa, inträde och mat, säger Björn.

Sinnesrogudstjänster
På onsdagar när Hela Människan genom Björn är med i Missionskyrkan i Lidköpings sinnesrogudstjänster. I kyrkan arbetar de efter modellen Celebrate Recovery* som bygger på att deltagarna möts varje vecka till öppet möte med undervisning/vittnesbörd följt av smågrupper för speciella behov och ett eget upplägg för nykomlingar.

Framtiden
Björn har arbetat hårt med att öka kontakten mellan huvudmännen** för Hela Människan Lidköping och själva verksamheten:

  • Jag besöker ofta kyrkorna i min roll som pastor och kan då passa på att hålla en predikan med ett socialt perspektiv utifrån arbetet här på Hela Människan.

Just nu har ”Café on the rocks” lokaler i EFS-kyrkan och de drömmer om mer anpassade lokaler, med dusch och tvättmöjligheter för gästerna.

  • Vi samtalar just nu med Pingstkyrkan i stan om att ta över hela eller delar av deras gamla ungdomslokaler som är på cirka 200 kvm. Det finns tankar om att ta över hela lokalen för att ha både caféet där, men också annan social verksamhet, kanske en remake*** kopplat till den secondhandbutik som Pingstkyrkan driver precis bredvid. Men just nu är inget klart, betonar Björn.

Björn hoppas och tror att de kan ha de nya lokalerna till våren 2020. Han tror också att de kan utveckla matkasseutdelningen till något större:

  • Vi har tankar om att starta en social livsmedelsbutik, men vi är osäkra på om lokalerna är tillräckligt stora för detta. Kanske blir det något i mindre skala.

Björn brinner också mycket för konst, kultur, miljö och hälsa och är därför med i ett pilotprojekt kring dessa frågor som Hela Människan Sverige precis har initierat.

Mycket hembränt och sociala problem bland unga
I Lidköping är tillgången till alkohol bland ungdomar hög, detta tror Björn kan förklaras i att många familjer har gott ställt och tillgången till alkohol finns ofta genom hemmet. Men det finns också enligt honom en typ av ”raggarkultur” där hembränd alkohol är vanlig. Till detta finns ett utbrett missbruk av olika tabletter, hasch, amfetamin och så vidare. De flesta som besöker Hela Människan Lidköping tillhör främst äldre personer i en missbrukssituation, ofta blandmissbruk.

  • Vi möter även på personer som är konstant hemlösa, eller hemlösa i perioder, jag skulle uppskatta det till ungefär 5-6 personer av de som vi har kontakt med som befinner sig i denna utsatta situation, där ofta offentliga lokaler, tält, eller ”gatan” är alternativet, säger Björn.

Statistiken visar att ungefär 18 personer i Lidköpings kommun befinner sig i akut hemlöshet. Men akut hemlöshet innebär också att personen kan vara hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende, skyddade boenden eller motsvarande. Förutom dem som sover i offentliga lokaler, utomhus eller i trappuppgångar, tält, bilar eller motsvarande. (Socialstyrelsens mätning vecka 14, år 2017).

Text och foto: Daniel Ryderholm