– Förutom att tjäna en del på panten så har jag även gått ner 59 kilo sedan jag kom hit till Karlstad från Dalarna. Så det har vissa positiva effekter av att vara så rastlös, säger Mattias.
Fasaden till Vintervärmelokalen.
Fasaden till Vintervärmelokalen.

På nattcaféet får Mattias och andra ro

En av de mest flitiga nattcafébesökarna är dalmasen Mattias, 34 år. Innan han fann nattcaféet Vintervärme i Karlstad, sov han främst i olika parkeringsgarage i staden. Till caféet kommer i genomsnitt ett tiotal besökare per natt.

Mattias har levt i missbrukssituation under många år och utan ett eget boende är det svårt att ta sig ur. Han har varit bostadslös i cirka två och halvt år:

– Jag har haft depression som gjorde att jag först tog till alkohol men även andra, tyngre, droger. Många gånger när jag sov i garaget fick jag även dricka för att hålla mig varm.

Han är inte fri från drogerna men han har en vilja att komma därifrån:

– Jag har tröttnat på att ta droger, jag försöker hålla igen. Man blir egentligen bara dum i huvudet av att hålla på.

Just nu kämpar Mattias mycket för att få tillbaka vårdnaden över sin femåriga dotter som han inte sett på över fyra år.

Mattias har inte riktigt någon ro i kroppen och han brukar därför vandra mycket under natten. Han passar även på att samla pant under sina vandringar.

– Förutom att tjäna en del på panten så har jag även gått ner 59 kilo sedan jag kom hit till Karlstad från Dalarna. Så det har vissa positiva effekter av att vara så rastlös, säger Mattias.

Nätverket Vintervärme
Vintern år 2019 är femte året i rad som nätverket Vintervärme ordnar ett nattcafé för hemlösa i Karlstad. Vintervärme är en sammanslutning av några kyrkor i Karlstad, Hela Människan Ria Karlstad och Karlstads kyrkliga stadsmission. För fem år sedan rörde det sig främst om EU-migranter som hade ett stort behov av tillfälligt nattboende under den kallaste vintern. Nu har antalet EU-migranter i Karlstad minskat och det är istället främst människor utan boende, skrivna i Karlstad, som har ett behov av att få värme under natten.

Caféet drivs av Ekumeniska kyrkliga nätverket för socialt arbete som består av: Svenska kyrkan: Karlstads pastorat. Pingstkyrkan. Equmeniakyrkan: Tingvallakyrkan, Skårekyrkan. Hela Människan Ria Karlstad och Karlstads kyrkliga stadsmission.

Text och foto: Daniel Ryderholm