Karlstads kyrkliga stadsmission Lars Söderberg och verksamhteschef Marie Björklind.
Fasaden till Vintervärmelokalen.

Karlstads kyrkliga stadsmission – en av Hela Människans nyaste enheter

Precis bakom Stora torget i Karlstad ligger den, lokalen där Karlstads kyrkliga stadsmission bedriver sin verksamhet. Här har man verkat på egen hand i ett tjugotal år. I november 2018 valde man efter en gedigen process att ansöka om att bli ansluten till Hela Människan.

Vi besöker Karlstads kyrkliga stadsmission en tisdag i mars 2019. Det är full fart och mycket på gång.

– Vi får den mesta av maten från livsmedelsbutiker i Karlstad. Många människor kommer med stora kassar med kläder, inte minst inför jul. Vi är otroligt tacksamma för alla dessa gåvor, utan dem skulle vi inte kunna göra lika mycket som vi gör idag, säger Marie Björklind, verksamhetschef för Karlstads kyrkliga stadsmission.

Öppen verksamhet
Karlstads kyrkliga stadsmission bedriver idag en öppen verksamhet riktad till människor i olika utsatta livssituationer, främst ensamhet, psykisk ohälsa, hemlöshet och missbruk. Här erbjuds frukost, lunch och på vardagarna finns det ”gofika”.

Verksamhetens idé är att främst erbjuda mat, möjlighet att sköta sin hygien och få nya kläder. Ibland finns också fotvård och frisör på plats. Man serverar frukost från klockan 08.00 och vid 11.30 drar lunchserveringen igång. En lunch kostar tio kronor, vilket gör att många har råd att köpa sig ett mål mat. Mycket av mat, kläder, skor och andra saker som delas ut kommer från generösa karlstadbor och företag.

Den 5 november 2018 slöt Karlstads kyrkliga stadsmission ett avtal med Hela Människan Sverige om att bli en av Hela Människans lokala enheter. Behovet att tillhöra ett större nätverk, möjlighet till utveckling och utbildning spelade en stor roll i att de valde Hela Människan. Processen som föregick anslutningen till Hela Människan var lång och gedigen.

– Vi insåg att vi behöver en organisation i ryggen när vi arbetar med frågor som social utsatthet. Vi hade samtal både med Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner och Hela Människan Sverige, förklarar Lars Söderberg som är ordförande för Karlstads kyrkliga stadsmission.

Han berättar att de har ett behov av stöd i verksamhetsutveckling, utbildning och att tillhöra ett större nätverk av många andra organisationer med liknande inriktning.

– I det avseendet var Hela Människan det bästa alternativet för oss. Vi vet att Hela Människan har ett brett utbud av interna utbildningar och ett gediget stöd genom kansliet som finns hos Hela Människan Sverige. Att det dessutom är drygt 60 lokala sociala verksamheter anslutna till Hela Människan ger oss ytterligare en viktig och inspirerande dimension. Efter samtal om innehåll och inriktning med Hela Människans generalsekreterare Mia Nilson under förra året, så var vi på det klara med att Hela Människan är det bästa alternativet för oss.

Mia Nilson var också mycket imponerad av verksamheten:
– Vi är oerhört glada för att Karlstads kyrkliga stadsmission har valt att tillhöra Hela Människan. Vi tror att vårt breda utbud av utbildningar och stöd är en pusselbit, men framförallt tror jag att vi kan lära av varandra. Vi är imponerade av verksamheten och inte minst vill jag lyfta fram deras framgångsrika arbete med att rekrytera och utbilda volontärer, och roligt att flera av dessa är unga studenter.

Ökat tryck i verksamheten
Lars Söderberg säger att besöksantalet har ökat mycket de senaste åren. I Karlstad finns sedan tidigare en av Hela Människans äldsta lokala enheter, nämligen Hela Människan Ria Karlstad. Ria och Stadsmissionen samordnar därför nu sina öppettider för att optimera stödet för karlstadborna.

– I och med det höga besökstrycket har vi inte riktigt hunnit med att styra upp verksamheten som vi vill än. Men vi arbetar på det och bland annat har många nya volontärer blivit utbildade, något som kan bidra till att vi får mer tid till att strukturera upp verksamheten ännu bättre i framtiden. Här hoppas och tror vi vårt medlemskap i Hela Människan möjliggör ett bättre stöd i att förbättra vår verksamhet, förklarar Lars Söderberg.

Han berättar också att fältassistenterna från socialtjänsten numera besöker verksamheten ofta. Även Karlstad pastorats diakoner och präster engagerar sig i stor utsträckning.

– Det har gjort att vissa av våra gäster som inte ville ha med socialtjänsten att göra nu har en naturlig ingång genom att de ses i våra lokaler. Även genom den ökade närvaron av präster och diakoner har vi också sett att många givande samtalskontakter etableras. Det är positivt för individen men också för socialtjänst och oss som kyrka säger Lars Söderberg som till vardags är diakon inom Svenska kyrkan.
Det är lunchdags i den öppna verksamheten och ljudnivån ökar markant.

– Idag har vi något av ett besöksrekord, jag vet inte vad det är som gör det. Det är en vanlig tisdag utan några speciella inslag, men ändå når vi upp i 70 besökare.

Dagen därpå startar verksamhetens ”Må bra-vecka” med bland annat lunch på stan, gratis klippning och föreläsningar.

– Vi får antagligen justera besöksrekordet ganska snart, skrattar Marie Björklind.

Text och foto: Daniel Ryderholm