Från vänster: Peter Berg, Aref Ebrahimi samt Kalle Nauclér.
Föreståndare Christina Lerström.
Närmast kameran: Kalle Nauclér., Peter Berg och Aref Ebrahimi.
I en cykelverkstad behövs bland annat många muttrar och skruvar för att klara servicen.
Kalle Nauclér (till vänster) samt Aref Ebrahimi (till höger) meckar med cyklar.

Social cykelverkstad i Ludvika

Hela Människan Ludvika bedriver en cykelverkstad där de reparerar cyklar och säljer begagnade. Det ger arbetstillfällen för människor som är långt ifrån arbetsmarknaden och samtidigt sparar miljön och cykelköparna resurser.

  • Mycket av cyklarna får vi från kommunens återvinningstation. Andra kommer från bostadsrättsföreningar som rensar cykelförrådet eller vanliga Ludvikabor, säger föreståndare Christina Lerström.

I cykelverkstaden arbetar för tillfället tre personer varav en är anställd, de andra två är där genom olika insatser under längre eller kortare tid. Flera av dem som har eller arbetar på cykelverkstaden är av olika anledningar långt ifrån arbetsmarknaden.

  • Vi kan erbjuda olika sociala insatser genom vår cykelverkstad. Just nu har vi en person som förbättrar sina språkkunskaper genom att arbeta i cykelverkstaden, beskriver Christina.

Att ta tillvara begagnade cyklar är miljöeffektivt. Studier visar att en nyproduktion av en cykel belastar klimatet med cirka 184 kilowattimmar*. Så det är inte bara plånboken som mår bra av en begagnad cykel även miljön drar en vinstlott.

Mängder av olika cyklar
Genom besöket slås man av hur många olika typer av cyklar som finns till försäljning, allt från lite hetare mountainbikes, racercyklar och hybrider till mer standardcyklar och cyklar för barn i olika åldrar.

Det finns också möjlighet att få hjälp med punktering eller få cykeln lagad eller genomgången efter vintern.

Text och foto: Daniel Ryderholm

* http://www.energimyndigheten.se/effekter-av-vara-satsningar/hur-mycket-energi-kravs-for-att-tillverka-en-cykel/