Föreståndare Christina Lerström.
Klädesförrådet.
Köket.
Hela Människan Ludvikas lokal finns på Fredsgatan 23.
Hela Människan Ludvikas lokal finns på Fredsgatan 23.
Hela Människan Ludvikas lokal finns på Fredsgatan 23.
Rialokalen.
Rialokalen.

I Ludvika vill man vara en röstbärare för människor som lever i en utsatt livssituation

Hela Människan Ludvika driver en öppen Ria-verksamhet och en cykelverkstad. Arbetet handlar mycket om att vara ett stöd i besökarnas olika myndighetskontakter.

Målet med Hela Människan Ludvikas verksamhet är att erbjuda en stunds samvaro, fika och att ha någon att prata med om smått och stort. Till Ria kommer allt från människor i missbruk eller som kommit ur sitt missbruk, människor i ensamhet eller psykisk ohälsa. Eller så kommer man för den varma stämningen som verksamheten bjuder på.

  • Jag ser Hela Människan Ludvikas roll som en röstbärare ut i de olika samhällssystemen som finns. En röst för människor som lever i en utsatt livssituation, säger föreståndare Christina Lerström.

Hon fortsätter att berätta att hon i sin roll som föreståndare ofta följer med på olika typer av möten med arbetsförmedling, försäkringskassan, kommunen och kriminalvården.

  • Jag kan tycka det fungerade bättre tidigare. Men idag slussas människor emellan olika instanser. Det finns tyvärr lite av samordning och struktur, vilket är förödande för många människor som vi möter. De tvingas resa långt för exempelvis provtagning och ytterligare till ett annat ställe för att få tala med någon om boende. Tidigare fanns team runt individerna och bara ett ställe dit de behövde gå. Idag är det väldigt utspritt. De vi har absolut bäst samarbete med är Kriminalvården. Deras intresse för att hjälpa individen känns genuint, fördjupar Christina.

En anställd driver verksamheten
Christina är enda anställd och vi har därför intervjun i Rialokalen under öppningstid, tillsammans med besökare och andra människor som är inne i någon arbetsmarknadsinsats som är förlagd till Ria. Det finns också ett antal volontärer som gör en värdefull insats och gör så att verksamheten fungerar. Under samtalet får vi glada inspel från några av besökarna:

  • Det är här den bästa Rian i Dalarna, eller kanske i hela Sverige säger en besökare glatt när Christina samtidigt berättar att man även tillhandahåller tvättmaskiner och dusch för besökarna.

Cykelverkstad och försäljning av begagnade cyklar
I nedervåningen ligger cykelverkstaden som Hela Människan Ludvika bedriver. Här säljs mängder av begagnade cyklar från några hundralappar till några tusenlappar. (Se separat artikel om cykelverkstaden).

Till den öppna verksamheten brukar ungefär 20-30 personer per dag hitta. Här kan man köpa sig en frukost till självkostnadspris (20 kronor) eller hur mycket man har råd med. På onsdagar serverar man även soppa för 20 kronor. Idag serveras det grönsakssoppa med korvinslag. Otroligt mustig, kryddstark och god.

Christina berättar att de genom Hemköp och ICA får en hel del torrvaror, kaffe med mera där förpackningen eller vacuumet har släppt. Man har också gott samarbete med kyrkorna på orten. Exempelvis får Ria mycket kläder från Ludvikaborna. Det mesta av kläderna kan de dela ut till besökare, men en del som är av fel säsong, fel storlek och så vidare skänks till Korntäppans café & second hand som drivs av Ludvika församling (Svenska kyrkan):

  • När vi å andra sidan saknar något har vi möjlighet att skicka gästen till Korntäppan för att få det klädesplagg som vi inte har. De har också möjlighet att dela ut matkassar, vilket gör livssituationen drägligare för många människor. Det är verkligen ett ”win-win” samarbete.

Förutom att det är öppet varje vardag mellan klockan 08.00-12.00 med frukost, samvaro, samtal, dusch och tvätt har man traditionsenliga firanden, bland annat julbuffé, påskbuffé och midsommarbuffé.

  • Vi kör hela paketet, med långbord och ser till att fylla huset med gäster. Sommartid har vi ofta grillning på gården, andra gånger är det utflykter, berättar Christina.

Hela Människan Ludvika har bland annat besökt andra Ria-verksamheter i Dalarna, fiskat och paddlat kanot.

  • Vi tycker aktiviteterna är otroligt viktiga, det höjer livskvalitén hos människor som kanske inte annars skulle komma ut så mycket. Aktiviteten eller besöket blir som en extra krydda i vardagen, säger Christina.

Enskilda samtal
En annan viktig del av verksamheten är de enskilda samtal som Christina har med gäster. Dessa skulle vara svåra att hinna med utan de volontärinsatser som görs.

  • Vi har Gunnar, den gamla föreståndaren som kommer en dag i veckan och lagar mat, sen kommer Yvonne, Maria, Helena och många andra volontärer och hjälper till. Utan dem vet jag inte hur det skulle gå, säger Christina.

På onsdagskvällar har men en anhöriggrupp. Det är en självhjälpsgrupp för anhöriga till människor som har varit, eller är inne i missbruk och psykisk ohälsa. Metodiken bygger på 12-stegsprogrammet.

På helgerna utgår nattvandrargruppen StaySafe från Ria. Förutsatt att minst tre nattvandrare dyker upp så går man på stan fredag och lördag kvällar mellan klockan 23.00—03.00.

  • Vi kan möta på en hel del alkoholpåverkade ungdomar som vi hjälper hem. Polisen uppskattar vårt arbete mycket, säger Christina.

Mycket droger i Ludvika just nu
Drogsituationen i Ludvika går i vågor, just nu är det ganska mycket droger i omlopp. Det finns ett antal hemlösa som sover ute, som Christina känner till. Christina är kritisk till hur kommunen arbetar idag med hemlöshets- och drogsituationen.

  • Man arbetar allt för kortsiktigt, när man borde arbeta mer långsiktigt och hitta lösningar som håller för människor. Men det känns som det är pengarna som får styra. Nu har man föst ihop nästan alla med någon typ av problematik i en gammal flyktiganläggning i Fredriksberg. Även andra kommuners invånare kommer dit. Det gör det mycket svårt för många som lider av olika diagnoser att vistas där. Stämningen där kan vara ganska så aggressiv. Jag vet om personer som hellre är hemlösa än som bor där, beskriver Christina.

Just i Fredriksberg kommer nu även Hela Människan Ludvika starta en Ria-verksamhet en dag i veckan.

  • Ja, nästa vecka* kommer vi titta på lokal där. Tanken är att jag ska starta upp verksamheten där under våren, avslutar Christina.

Text och foto: Daniel Ryderholm

*Intervjun gjordes i början av april 2019.