Karola Knutsson arbetstränar hos Hela Människan Ria Säffle.
Några av besökarna hos Hela Människan Ria Säffle.
Rialokalen i Säffle.
Hela Människan Ria Säffle hittar du på Västra Storgatan 8.
När biljardbordet inte används för biljard har man det som serveringsbord.

Jag drömmer om ett familjeliv och arbete på godispaketeringen

Karola Knutsson, 38 bor nu i Värmlandsbro utanför Säffle men hon har bott större delen av sitt liv i Skåne. Hon har en dotter som är ett år gammal.

  • Jag flyttade hit eftersom min mamma är härifrån.

Just nu har Karola sin arbetsträning hos Hela Människan Ria Säffle. Hon spelar gitarr, samtalar på den öppna Ria-verksamheten och är med på musikcafé och filmkvällar.

Trasslig barndom
Karolas barndom var trasslig och hon levde under psykisk och fysisk misshandel under större delen av sin barndom som främst var på olika familjehem. I tidiga tonåren började hon att sniffa, dricka alkohol och röka hasch. Senare blev det mer opiater och amfetamin som hon missbrukade. Hon berättar att hon har diagnoser som ADHD, borderline, självskadebeteende och anorexia.

  • Det är framförallt anorexian som blir värre när jag har varit inne i ett missbruk, förklarar Karola.

Någon gång runt år 2011-2012 separerade hon från den kvinna hon levde med då, missbruket tog tyvärr överhand över Karolas liv. Tillslut var missbruket för övermäktigt att hon bad myndigheterna om att ta hand om de två barn som hon har. Så mellan år 2013-2016 var hennes barn placerade på familjehem. För ungefär tre år sedan blev hon fri från droger och från år 2017 flyttade hennes numera 11-åriga dotter och 7-åriga son hem till henne.

Framtiden
I framtiden vill Karola ha ett drogfritt liv tillsammans med sina barn och den man hon nu lever med. Hon drömmer om att få arbete på godispaketeringen som Samhall har. Där trivs hon väldigt bra.

Text och foto: Daniel Ryderholm