Föreståndare Pärlennart Larsson.
Mackor och kaffe för tio kronor.
Vardagsrum.
Härbärgets sovsal.
Cirka 20 personer per dag kommer för frukost.
Ria-gården ligger på Trädgårdsgatan 19.
Ria-gården ligger på Trädgårdsgatan 19.

Hemtrevlig miljö i Hudiksvall

Hos Hela Människan Hudiksvall-Nordanstigs verksamhet Ria-gården så är det alltid varmt och hemtrevligt. Över 5600 besökare varje år får möjlighet att dricka kaffe och äta smörgås till självkostnadspris och samtidigt få stöd och samtal.

Solen har precis börjat titta fram denna gnistrande kalla onsdagsmorgon i Hudiksvall. Klockan är 08.00 och Ria-gården har precis öppnat. I lokalen är det välkomnande, varmt och ombonat.

  • Välkommen in värmen, säger föreståndare Pärlennart Larsson och bjuder in oss i den hemtrevliga gården som ligger på Trädgårdsgatan 19, precis intill järnvägsspåret.

Hit hittar över 5600 besökare varje år för att köpa en macka och kaffe för tio kronor. Målet för verksamheten är att minska den sociala utsattheten och att höja livskvalitén bland besökarna.

  • Många av våra besökare betalar direkt hela månadens frukost, när de får sin pension eller lön, på så vis är frukosten ordnad, förklarar Pärlennart.

Bland besökarna kan finns människor som har haft ett tidigare missbruk eller är mitt uppe i det fortfarande. Även människor som uppskattar den fina stämningen, upplever psykisk ohälsa, ensamhet eller andra utsatta situationer finns i besökarskaran.

  • Av de som befinner sig i någon typ av missbrukssituation så är i princip alla inne i blandmissbruk. Vi försöker på olika sätt motivera till andra livsval än droger. Vi har bland annat haft utflykter som gjort att besökarna har kunnat ha fokus på annat än droger under den tiden. Vi försöker också ha motiverande och positiva samtal runt fikabordet eller genom stödsamtal, förklarar Pärlennart.

Samtal och sällskapsspel
Förutom samtal finns möjlighet till hjälp och stöd i samband med kontakt med myndigheter och vårdinstitutioner. Det finns också sällskapsspel, biljardbord, tv, dator och Internet, samt kläder och skor.

  • Våra besökare är mycket förtjusta i sällskapsspel, bland annat Yatsy. Så detta spelas mycket flitigt, säger Pärlennart.

Ria-gården är öppet året om, varje vardag mellan klockan 08.00-14.00 och verksamheten bedrivs genom ett avtal med Hudiksvalls kommun som också äger fastigheten.

  • Vi har ett bra upparbetat samarbete med kommunen. Vi har oftast kontakt med socialtjänsten och socialsekreterarna. Vi har också en del att göra med polisen, det kan vara ordningsfrågor eller andra händelser, förklarar Pärlennart.

Julbord och gårdsloppis
Runt den 20 december anordnas ett julbord tillsammans med Hudiksvalls Natthärbärge (HNH) som också finns i samma lokaler, till festen kommer cirka 100 personer. Till våren/sommaren brukar gårdsfest med korvgrillning och loppis anordnas, ett mycket uppskattat inslag. Till påsk och andra högtider uppmärksammas det på olika sätt, främst genom maten.

Samarbete med HNH är mycket gott och förutom att dela på lokalerna så hjälper man varandra när det är något akut som händer.

Text och foto: Daniel Ryderholm

Annette är volontär två dagar i veckan hos Hela Människan Hudiksvall-Nordanstigs Ria-Stuga. Hon uppskattar det mycket, inte minst att det skapar rutiner i vardagen.

Publicerat av Hela Människan Onsdag 6 februari 2019

Hela Människan Hudiksvall-Nordanstigs Föreståndare Pärlennart Larsson berättar om Ria-Stugans verksamhet.

Publicerat av Hela Människan Onsdag 6 februari 2019

Idag besöker vi Hela Människan Hudiksvall – Nordanstigs verksamhet Ria-Gården på Trädgårdsgatan 19!

Publicerat av Hela Människan Tisdag 5 februari 2019