Ulf Linde är föreståndare för Hela Människan Ria Falun.
Hela Människans Ria Faluns Riastuga ligger på Kristinegatan 17.
Hela Människans Ria Faluns Riastuga ligger på Kristinegatan 17.
Hela Människans Ria Faluns Riastuga ligger på Kristinegatan 17.
Hela Människans Ria Faluns Riastuga ligger på Kristinegatan 17.
Hela Människans Ria Faluns Riastuga ligger på Kristinegatan 17.
Jeansförråd.
Klädesförråd.
Idag serverades rådjursgryta.
Rialokalen.
Rialokalen.
Riastugans serveringslokal.
Besökare får ofta ta del av överbliven mat. Denna gång fanns det frallor och hårt bröd.
Tvättstugan.

En oas i Falun

Hela Människan Ria Falun driver Riastugan som serverar frukost sju dagar i veckan och lunch varje vardag till människor som lever i en utsatt livssituation. Här finns möjlighet samtal, utflykter och medmänsklig värme.

Idylliskt vid Faluån ligger Riastugan som har öppet varje dag, med några få undantag. Gästerna är människor som lever i ensamhet, i psykisk ohälsa, i missbruk eller helt enkelt kommer för den familjära stämningen. Här möts gästerna av varm mat och mänsklig omtanke. Även många som tidigare har varit i ett missbruk fortsätter att komma på besök för den fina atmosfären skull.

  • Vi vill att Riastugan ska vara en oas för våra besökare, säger Ulf Linde som är föreståndare för Hela Människan Ria Falun sedan drygt 12 år tillbaka och som föreståndare inom organisationen Hela Människan i totalt 31 år!

Öppet varje dag
Genom generösa gåvor från företag, privatpersoner och kyrkor samt volontärinsatser har man möjlighet att hålla öppet varje dag i veckan. Mellan klockan 08.00-09.00 varje vardag serveras gratis frukost, på lördagar och söndagar startar frukosten en halvtimme senare men i gengäld hålls serveringen öppen till klockan 10.45.

Lunch serveras vardagar mellan klockan 11.30-12.30. Idag när vi hälsar på i mitten av januari, 2019 serveras rådjursgryta för 40 kronor.

  • Vi har fått rådjur som skjutits av, genom Falu viltförvaltning, förklarar Ulf.

Genom samarbetet med viltförvaltningen levereras avskjutna rådjur till Riastugan, på så sätt får vi möjlighet till att bjuda på en extra fin lunch till gästerna.

Möjlighet till samtal
Det finns alltid möjlighet till samtal om livsfrågor för den som vill. Även stöd vid myndighetskontakter. Den inbjudande och tillåtande atmosfären skapar även spontana samtal vid frukost- och lunchtid mellan gäster och personal.

  • Vi har också en andakt i samband med lunchen. De är ett uppskattat inslag i vardagen för många människor, förklarar Ulf.

De mer personliga samtalen handlar mycket om att på olika sätt motivera till att själv skapa sig ett bättre liv:

  • Vi försöker putta på lite grann i rätt riktning. Det är samtidigt en fördel att vi känner till de flesta besökare som kommer till oss. Vi har lite bättre koll om någon uteblir en längre tid och kan följa upp det på något sätt, säger Ulf.

Utflykter och andra aktiviteter
För många gäster är det nog att samtala lite lätt och få läsa dagens tidning i samband med lunchen. Men för andra gäster finns det ett behov till olika aktiviteter, något som Riastugan försöker anordna regelbundet:

  • Vi har bland annat besökt Gammelby, som är en trevlig gammal stad. Vi har också hälsat på andra Hela Människan enheter, bland annat Gävle och Hudiksvall, förklarar Ulf.

Vid högtider, så som jul, påsk och midsommar serveras traditionsenlig mat och besökstrycket just kring jul kan vara extra stort:

  • Vi har två sittningar med julbord, allt för att alla ska få vara med, berättar Ulf.

Samtidigt stänger inte verksamheten under jul, utan det serveras frukost varje dag under jultiden, något som uppskattas av gästerna.

Framtiden
Som många sociala verksamheter så kämpar Riastugan i Falun med ekonomin. Även om ekonomin är stabilare nu än för några år sedan önskar man kunna trygga upp ekonomin ännu mer.

  • Vi har haft flera engagerande kampanjer, bland annat ”Swisha en tia” som gav oss många tior till verksamheten, säger Ulf.

Ulf upplever också att det finns ett glapp i bostadssituationen i Falun. Något som han tror Hela Människan Ria Falun skulle kunna göra något åt om medel fanns:

  • Vi har två boenden för människor i olika utsatta livssituationer i Falun, båda kräver helnykterhet för att få bo där. Vi saknar mellansteget, alltså ett boende för människor som fortfarande befinner sig i missbruk, idag finns ingenting. Om vi hade medel skulle vi gärna bidra till en sådan bostadslösning, avslutar Ulf.

Ulf säger också att Hela Människan Ria Falun gärna skulle arbeta mer riktat mot en yngre målgrupp, om mer resurser fanns.

Text och foto: Daniel Ryderholm