Verksamhetschef Marie Björklind.

Positiv trend hos Karlstads kyrkliga stadsmission

Fler och fler besökare har kommit till Stadsmissionen i Karlstad det senaste året, nu är besöksantalet upp på ett femtiotal per dag. Många kommer för den fina stämningen och allt stöd som verksamheten ger till människor i utsatta livssituationer.

Karlstads kyrkliga stadsmission har haft en positiv trend det senaste året vad gäller besökare.

  • Vi har ökat antalet besökare till det dubbla på ungefär ett år. Nu kommer cirka ett femtiotal personer per dag till oss. Vi känner också att vi har lyckats få in ännu mer arbetsglädje bland personalen, något som har smittat av sig till besökarna. Det är många av våra besökare som säger att stämningen är ännu mer positiv idag än för cirka ett år sedan, förklarar Marie Björklind som är verksamhetschef för Karlstads kyrkliga stadsmission.

Visserligen kan ett ökat tryck på besöken betyda att det är mer människor som lever i en utsatt livssituation i och med att dessa är huvudmålgruppen för verksamheten. Men att utsattheten skulle vara större idag än för ett år sedan går inte att se.

En del av Hela Människan
Den 5 november 2018 slöt Karlstads kyrkliga stadsmission ett avtal med Hela Människan Sverige vilket innebär att verksamheten numer ingår i Hela Människan som en lokal enhet, det är också Hela Människans ”yngsta” enhet i fråga om att var ansluten till organisationen. I Karlstad finns även sedan tidigare en av Hela Människans äldsta lokala enheter nämligen Hela Människan Ria Karlstad. För att ge så mycket som möjligt till målgruppen har man synkat öppettiderna så att Stadsmissionen har öppet vardagsförmiddagar och lördagar medan Hela Människan har öppet lunch och eftermiddagar på vardagarna och på söndagar.

  • Vi är glada att nu tillhöra Hela Människan. Det ska bli berikande att arbeta mot social utsatthet tillsammans med över 70 andra Hela Människan verksamheter i landet, från Boden i Norr till Malmö i söder, säger Karlstads kyrkliga stadsmissions ordförande Lars Söderberg.

Karlstads kyrkliga stadsmission bedriver idag en öppen verksamhet riktad till människor i olika utsatta livssituationer, främst ensamhet, psykisk ohälsa, hemlöshet och missbruk. Här erbjuds frukost, lunch och middag och på vardagarna finns det ”gofika”.

Mycket stöd
Basbehovet är att kunna erbjuda mat, möjlighet att sköta sin hygien och få nya kläder. Ibland finns bland annat fotvård och frisör på plats.

  • Vi har bland annat köpt in tält och sovsäckar som ska klara vinterkylan, eftersom vi vet att många inte har någonstans att sova. Det är en akut situation för många när det blir minusgrader säger Marie.

Mycket av maten, kläder skor och andra saker som delas ut kommer från generösa Karlstadsbor och företag.

  • Vi får den mesta av maten från livsmedelsbutiker i Karlstad. Många människor kommer med stora kassar med kläder, inte minst nu inför jul. Vi är otroligt tacksamma för alla dessa gåvor, utan dem skulle vi inte kunna göra lika mycket som vi gör idag, fortsätter Marie.

Just nu behövs mer kängor i stora storlekar och varma kläder.

Text och foto: Daniel Ryderholm