Fasaden.
Fasaden.
Fasaden.
Ria.
Ria.
Ria.

Öppen verksamhet i Karlstad i nystart

Hela Människan Ria Karlstad är en öppen verksamhet för besökare som lever i en utsatt livssituation. Här serveras lunch tre dagar i veckan till självkostnadspris. Förutom samtalsstöd och motivation finns en sjuksköterska tillgänglig för gäster. Tage Pettersson är nytillträdd verksamhetsledare för verksamheten.

Till Hela Människan Ria Karlstad kommer ett trettiotal per dag för lunch och fika. De har öppet sex dagar i veckan och har synkat öppettiderna med Karlstad kyrkliga stadsmission, som sedan december 2018 också är en verksamhet inom Hela Människan.

  • Vi har öppet alla vardagar mellan klockan 12.00-16.00 och under söndagar håller vi öppet mellan klockan 13.00-15.00 genom volontärer från våra huvudmannakyrkor, förklarar verksamhetsledare Tage Pettersson.

De flesta av besökarna kommer från Karlstad med omnejd, men ibland kikar det in människor från övriga Värmland. De flesta besökare är medelålders och äldre. Det är öppet för alla, men främst för människor som lever i en utsatt livssituation, exempelvis ensamhet, psykisk ohälsa, arbetslöshet eller någon form av missbruk.

  • Flera som kommer hit har en missbruksproblematik där det förekommer både alkohol- och blandmissbruk, förklarar Tage.

Verksamhetschef Tage Pettersson. Foto privat.

Samtal och hjälp med myndighetskontakter
Hos Hela Människan Ria Karlstad finns förutom lunch och fika även möjlighet till samtal och hjälp med myndighetskontakter. På förmiddagen innan de öppnar kan de även ta emot för samtal och ibland följa med som stöd vid ett möte med någon myndighet eller annan instans. Dessutom finns det en sjuksköterska tillgänglig, vilket är mycket uppskattat av besökarna.

Synkade öppettider med Stadsmissionen
Hela Människan Ria Karlstad och Karlstads kyrkliga stadsmission samarbetar bland annat genom att synka öppettiderna. (Stadsmissionen har öppet vardagsförmiddagar och lördagar medan Hela Människan har öppet lunch och eftermiddagar på vardagarna och på söndagar). Verksamhetsledare Tage Pettersson är nytillträdd på tjänsten och har ännu inte hunnit få klart hur de ska arbeta i alla delar:

  • Vi välkomnar Karlstads kyrkliga stadsmission in i Hela Människan-familjen. Vi har under årens lopp samarbetat mycket med stadsmissionen vilket har varit positivt.

Framtiden – skapa känslan av ”klädesbutik”
Lokalerna som Ria har är slitna, de lappas och lagas allt eftersom problem uppstår. Kommunen som äger lokalerna har inte riktigt bestämt vad de ska göra med dem i framtiden. Dock har övervåningen nyligen fått en uppfräschning med nytt golv och tapeter.

  • På övervåningen erbjuder vi vila, dusch och en möjlighet att kunna få nya kläder. Ett av rummen ska byggas om för att skapa en känsla av ”klädbutik”, där det finns speglar, klädsnurror och i övrigt uppbyggt som en butik, förklarar Tage.

Tage fortsätter att berätta att det är ett högt tryck på lokalerna, det är många som vill duscha och låna vilosängarna. Det delas även ut mycket kläder och skor, inte minst till vintern. Så alla plagg som skänks till Ria är mycket uppskattade av besökarna.

Volontärer och sponsorer
Olika företag gör insatser under året, bland annat SBAB, Fruktlådan, Myntrör och Woodlite. Många privatpersoner ger också penninggåvor eller skänker kläder och andra saker till Ria.

Tandkräm, bindor, tvål, hygienartiklar och kläder är något de ofta kan ge bort till gästerna, vilket är otroligt uppskattat.

Text och foto: Daniel Ryderholm