Anders Standing framför en av sina målningar.
Vernissaget 8 december 2018.

Första klivet är det största!

Norrlandsgrabben Anders Standing har bott i Karlstad nästan hela sitt liv. Han har besökt Karlstad kyrkliga stadsmission i många år och har deltagit i projektet ”Marjas målare” där han har fått prova på att måla på duk.

  • Jag har besökt stadsmissionen i många många år, kanske 20 år. Stadsmissionen var en fristad när jag missbrukade alkohol. Men nu efter jag lagt av är det minst lika viktigt i och med att det finns en mycket fin gemenskap bland gäster och personal. Här kan man prata med någon om livets glädjeämnen men också om det är något som tynger en, förklarar Anders.

Han har levt i en utsatt livssituation under stora delar av sitt liv, där alkoholen oftast fanns närvarande:

  • Jag har bott i bilar och husvagnar. Men nu är jag nykter sedan tre år tillbaka och jag trivs bra i ettan som jag delar med min flickvän.

Anders Standing och Marja Hallstensson.

Deltagit i ”Marjas målare”
Ett intresse han har tagit upp precis är måleri. Han fick möjligheten att medverka i projektet ”Marjas målare” som Karlstad kyrkliga stadsmission har drivit under hösten 2018. (Se separat artikel om Marjas Målare här).

  • Det har varit mycket trevligt att få prova på att måla. Vi fick måla vad vi ville. Jag brukar säga att jag inte är någon konstnär, men att blanda färger det kan jag. Men jag har nog alltid haft en konstnärlig ådra som inte riktigt har fått komma ut. Det blir vad det blir när man målar. Men om jag kommer fortsätta med måleriet, återstår att se, säger Anders.

Vad har målningen gett dig?
– Framförallt har jag haft anledning att lämna lägenheten och få komma ut. Det har varit kreativt men också socialt att få umgås i denna kreativa form.

På frågan om han har utvecklats i måleriet säger Anders pillemariskt ”Det första klivet är det största”.

Text och foto: Daniel Ryderholm