Lager.
Lager.
Sortering på lagret.

Köpingsbornas givmildhet gör skillnad!

Hela Människan i Köping har en populär secondhandbutik i Köping. I butiken hittar du nästan allt mellan himmel och jord till mycket förmånliga priser. Överskottet från försäljningen går till Hela Människans sociala verksamhet i Köping, främst den öppna verksamheten som riktar sig till människor som befinner sig i en utsatt livssituation.

Secondhandbutiken i sig själv är också en social- och arbetsintegrerade verksamhet som syftar till att ge människor som befinner sig långt från den reguljära arbetsmarknaden ett arbete.

– Vår tanke är att vi ska kunna vara bryggan mellan arbetslöshet och ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Hos oss kan du bygga upp dina kunskaper genom att prova på att arbeta på olika avdelningar inom butiken, beskriver Anders Bastås som är verksamhetschef för både secondhandbutiken och den öppna verksamheten som Hela Människan i Köping driver.

Verksamhetschef Anders Bastås.

Ett varierat utbud av tjänstebefattningar
Just nu finns 14 medarbetare i secondhandbutiken på lite olika anställningsformer, där lönebidrag och extratjänst genom kommunen är det vanligaste. Det finns också cirka fem volontärer som bidrar mycket till arbetet i butiken.

I butiken finns varierande arbetsuppgifter, allt från transport, upplockning av varor, genomgång av varor till kassaarbete.

Många boende i Köping och omnejd vill skänka kläder, möbler och andra prylar till secondhandbutiken i Köping. Vilket gör att Hela Människans öppna verksamhet i Köping får ett välbehövligt tillskott:

– Genom överskottet från försäljningen kan vi erbjuda ännu mer social verksamhet i den öppna verksamheten som riktar sig till människor som har eller har varit hemlösa, i missbruk och andra utsatta livssituationer, beskriver Anders.

Många Köpingsbor lämnar secondhandsaker direkt till lagret på Sveavägen 25. På andra sidan gatan (Sveavägen 20) finns även butiken. Det finns ofta möjlighet att komma överens om en hämtning av skänkta saker.

– Vi är otroligt tacksamma för alla gåvor som kommer in och vi hoppas få in ännu mer, samlarföremål, fina möbler och leksaker, avslutar Anders.

Text och foto: Daniel Ryderholm