Projektledare Emelie Natanaelsson som är utbildad diakon och gymnasielärare i idrott och hälsa.

Hälsoprojekt i Partille

Hela Människan Ria Partille driver sedan september förra året (2017) ett hälsoprojekt som syftar till att förbättra livssituationen för män och kvinnor som har drabbats av fysisk och/eller psykisk ohälsa.

– Vi vänder oss till alla människor som är i behov av en förbättrad livssituation säger, Emelie Natanaelsson som är projektledare för ”Hälsoprojekt Kårsjögården”.

Genom projektet vill Hela Människan Ria Partille vara med och skapa möjligheter för en meningsfull tillvaro, öka rikedomen i den enskildes liv och bidra till stärkt livskvalité och framtidstro.

De flesta av deltagarna har kommit genom Närhälsan i Partille. Flera av deltagarna har varit med sen starten.

– Tanken var att deltagarna skulle vara med ungefär i tre månader, men för flera har det varit bra att förlänga denna tid. Det har även fungerat för projektet, beskriver Emelie.

Träffar tre dagar i veckan
Deltagarna träffas upp till tre dagar i veckan. Dock är inte alla i form för att vara med varje dag. Man har varit allt från några få till uppåt sju personer på träffarna. Främst består deltagarna av medelålders kvinnor.

– Vissa gånger har vi varit få deltagare och då har det verkligen funnits möjlighet att samtala djupare, vilket har varit värdefullt. Annars är just den kreativa biten en hjälp på vägen till ett tillfrisknande. Det har varit avkopplande övningar som är helande för dem som har en stressproblematik, säger Emelie.

Det ställs inget krav på deltagande eller att producera, utan processen i sig ska vara rogivande. Deltagarna är med på de aktiviteter de vill:

– Vi går mycket på skogspromenader och det finns möjlighet till odlande då vi har ställt upp några pallkragar på Kårsjögårdens mark. Vi försöker anpassa aktiviteterna till dem som kommer, beskriver Emelie.

Emelie berättar också om att deltagarna vittnat om en reell förbättring i sitt liv:

– En kvinna började måla när hon var hos oss. Nu har hon även börjat måla hemma och hon har beskrivit hur alla negativa tankar försvinner när hon använder denna kreativa sida, säger Emelie.

I ”Projekt Kårsögården” får deltagarna ett brett utbud av olika kreativa aktiviteter förutom odling och promenader i skog och mark har man bland annat ägnat sig åt kanotpaddling, måleri, handarbete och enklare snickerier.

– Aktiviteterna är en av grundstenarna, men vi vill också tillhandahålla ett sammanhang där människor blir sedda, hörda och bekräftade, avslutar Emelie.

Text: Daniel Ryderholm. Foto: Emelie Natanaelsson.

Läs mer om Hela Människan i Partille på deras hemsida:

www.helamanniskan.se/partille