Från vänster: Verksamhetsansvarig Göran Ängsved och ordförande Ulla Karlsson.
Besökare på Veterancaféet.
Besökare på Veterancaféet.
Besökare på språkcaféet.
Hela Människan i Nora ligger på Skolgatan 11 c.

Volontär träffpunkt i Nora

Genom volontärer driver Hela Människan i Nora veteran- och språkcafé samt har matutdelning till människor som befinner sig i en tuff ekonomisk situation.

Hela Människan i Nora är en av få lokala verksamheter inom Hela Människan som bedrivs enbart av volontärer. I en centralt belägen lokal på Skolgatan 11 har man ett veterancafé på onsdagar och språkcafé på torsdagskvällar (se sid 10).

Veterancaféet
Idag har ett tiotal besökare hittat till caféet trots det kalla vädret utanför. Besökarna betalar 20 kronor för kaffe, hembakt kaffebröd och småkakor. De flesta av besökarna är daglediga pensionärer.
– Här ger vi en guldkant på tillvaron genom trivsam gemenskap där vi ofta har ett berättande och annat utbyte. De 20 kronorna vi tar i betalt sparar vi till en stor avslutningsfest, berättar volontären och verksamhetsansvarig Göran Ängsved.

Samtalen är ofta spontana och ofta om gångna tider. Ibland har man även program och föredrag men det är ändå det spontana samtalet som är grunden.

– Vi har också allsång ibland, vilket är uppskattat, säger Göran.

Tanken med caféet är att alla är välkomna; unga, gamla, kvinnor, män. Det övergripande målet är att bryta ensamheten bland människor i Nora. De flesta besökarna är i dagsläget äldre kvinnor:
– Det kan bero på att vi nyligen breddat målgruppen till att omfatta alla. Tidigare kallades verksamheten ”Tre små gummor” och riktade sig till kvinnor. Men sen cirka ett år tillbaka har vi breddat oss och bytt namnet, förklarar Göran.

Fester
Caféet har också sommaravslutning och julavslutning med traditionsenlig meny. Ibland har man även andra fester vid högtider. För ett par år sedan hade man även en surströmmingsfest. Flera av deltagarna hade inte fått äta surströmming på många år och uppskattade festen mycket.

– Vi försöker göra så mycket vi mäktar med, det är tur att vi har nästan 20 volontärer som ställer upp i ur och skur, avslutar Göran.

Väntjänsten
Hela Människan i Nora samarbetar mycket med Väntjänsten i Nora, en verksamhet som också är på helt frivillig basis. Förutom Hela Människan ingår även Röda Korset, pensionärsorganisationerna, Svenska kyrkan och frikyrkorna som finns i Noras Väntjänst.

Utdelning till människor som har det tufft ekonomiskt
Hela Människan i Nora har nu och då utdelning av mat, sängkläder med mera till människor som lever i en utsatt livssituation. Genom caféer och andra företag har de fått mat, bröd och annat som de har kunnat ge ut till människor som har en tuff situation ekonomiskt.

– Vi har bland annat fått utrangerade lakan, handdukar med mera från Lilla hotellet här i Nora. Dessa har varit i gott skick så vi har kunnat ge dem till människor som verkligen lever med mycket små ekonomiska marginaler, beskriver Ulla Karlsson som är ordförande och volontär hos Hela Människan i Nora.

Ulla berättar att de har fyllt frysar och förråd med bland annat matlådor, bröd, glass, smågodis och annat som kommer väl till pass för de människor som Hela Människan har kontakt med. Ulla har tidigare arbetat inom kommunen med sociala frågor och känner därför många i Nora som kan vara i behov av en matkasse.

– Vi har främst till jul gett kassar till människor vi känner till genom vårt uppsökande arbete. Dels till människor som tigger på stan, dels till människor på tillfälliga boenden och till andra som befinner sig i ekonomisk utsatthet. Vi hoppas även att vi ska kunna få mer överbliven mat från butikerna i Nora i framtiden. Idag är det mer spontant vi får mat. Vi vill ha något mer stadigvarande, som en social livsmedelsbank förklarar Ulla.

Ulla berättar att de får mycket kläder, möbler och prylar från privatpersoner och företag. Ibland ringer även människor och vill skänka hela dödsbon.

– Vi brukar säga att det är bättre att säga ja, när någon vill skänka. Vi tar hand om sakerna och vi hittar människor i behov. Annars finner vi alltid verksamheter som möter människor som är i behov av olika saker. Bland annat har vi gett kläder till ”Gränden” som är kommunens öppna verksamhet som liknar Hela Människans Ria-verksamhet. Vårt mål är att komplettera, det vill säga, att göra det ingen annan gör i Nora, avslutar Ulla.

Text och foto: Daniel Ryderholm