Besökare på språkcaféet.
Besökare på språkcaféet.
Hela Människan i Nora ligger på Skolgatan 11 c.
Från vänster: Verksamhetsansvarig Göran Ängsved och ordförande Ulla Karlsson.

Språkcaféet knyter kontakter, ger samhällskunskap och språkträning för invandrare i Nora

Hela Människan i Nora har drivit ett språkcafé sedan hösten 2016 med inriktning på invandrade män men idag är alla välkomna. Tanken är att invandrare och svenskar ska få en träffpunkt för gemenskap, kontaktskapande och språkträning.

På torsdagkvällar klockan 18.30—20.30 har man caféet öppet och ofta är det runt 15 deltagare där ungefär hälften är invandrare.

Idag, en kall januaridag, är det en handfull invandrare och lika många svenskar som samtalar , det kalla vädret till trots.

Det är en uppsluppen stämning och samtalen går varma bland borden. Efter ett tag tas god fika fram för den som är sugen på kaffe, te och något sött. Språkcaféet är ett komplement till de språkträningar som Röda Korset, biblioteket, Svenska kyrkan och SFI har i Nora. Hela Människans språkcafé är det enda som är öppet på kvällstid, vilket är viktigt inte minst för dem som jobbar eller har praktik.

– De flesta av deltagarna har bott i Sverige ett eller flera år. Vi upplever att det är företagsamma och positiva personer som söker sig till Sverige som invandrare. De vill verkligen lära sig språket och den svenska kulturen, det är därför de kommer hit, beskriver Göran Ängsved som är verksamhetsansvarig.

Lärde sig svenska på några månader
De som kommer till caféet är ofta lite äldre personer från trettio år och uppåt men även personer i gymnasieåldern har kommit.

– Vi hade en yngre kille här förra året, han lärde sig fantastisk svenska på ett par månader. Sen kan det vara lite äldre personer som har varit här i 3-4 år och fortfarande kämpar med det svenska språket, säger Göran.

En del av verksamheten går ut på att få besökarna att hänga med i svenska nyheter och samhällsdebatten, men också för att förklara hur Sverige som land fungerar.

–Vi använder oss främst av nyheter från tidningar för att hjälpa till att ge en bild av vad som är på gång just nu, förklarar Göran.

Göran berättar att även andra typer av kontakter har knutits. Bland annat har det lett till att några av invandrarna har fått praktikplats genom svenskar som har företagskontakter eller själva driver en firma.

Yonas
En av besökarna jag träffar heter Yonas* och han är 26 år gammal och har varit i Sverige i två år. Han väntar just nu på att få uppehållstillstånd och svenskt personnummer. Utan personnumret blir han inte erbjuden någon SFI-utbildning**. Han har släktingar i Sverige sedan tidigare, men han är inte alls säker på att han får ett positivt beslut på sin asylansökan.

– Jag älskar Sverige och vill verkligen stanna här och bygga upp min framtid. Nu hoppas jag på ett positivt besked från Migrationsverket, säger Yonas.

Yonas kommer ofta till caféet för att träna sin svenska. Han uppskattar verksamheten mycket:
– Jag kommer så ofta jag kan. Det är ett mycket bra ställe att öva sin svenska på, avslutar han.

Text och foto: Daniel Ryderholm

*Yonas,heter egentligen något annat och har annan ålder och bakgrund.
** SFI står för Svenska För Invandrare och erbjuds alla som fått Svenskt personnummer.