Göran Karlsson, 57 år
Härbärget, herr-avdelningen
Höstsolen tittar fram mellan trädgrenarna i Hela Människan Ria Mjölbys stora trädgård.
Fasaden från Kyrkogatan

Göran Karlsson, 57 år

Göran har varit nykter i cirka två månader och söker just nu efter både arbete och bostad.

Just nu bor jag här i Hela Människan Ria Mjölbys härbärge och trivs väldigt bra.

Han hamnade tidigt i ett missbruk, redan som tonåring börja han sniffa lim och där inleddes hans bana som missbrukare. Det har blivit en hel del stölder och andra brott för att kunna bekosta missbruket.
– Jag har suttit i fängelse ett flertal gånger, men nu ska det vara slut på detta kriminella liv.

Göran berättar att han ”muckade” från fängelset för ett år sedan. Han har också fått gå en utbildning som svetsare och innehar ett truckkort, vanliga körkortet hoppas han kunna få tillbaka snart igen.

– Jag är klädd för arbetslivet nu, jag hoppas jag kan hitta ett jobb inom lager, svetsning, slaktare, bilmekaniker, ja nästan vad som helst!

Han har besökt Ria många år och har bara positiva saker att säga om verksamheten:

– Bemötandet, hur de stöttar mig och får mig att tänka i andra banor är sådant som jag uppskattar mycket. Ibland när jag får allt för negativa tankar har de tid att samtala med mig. De stryker mig inte bara medhårs utan kan också belysa om jag är för negativ och svart i mina tankar. Främst handlar det om att jag faktiskt blir tagen för den jag är och att de förstår situationen utan att tycka synd om mig. Samtidigt visar de mig en otrolig respekt mig som person. De ger mig kärlek, ja ”tuff kärlek” kan man säga.

Göran trivs väldigt bra att bo i härbärget. Men han upplever tiden utanför härbärget som besvärligt:

– Härbärget stänger runt lunch varje dag och från den tiden måste vi som bor där vara ute. Ibland blir det lång tid fastän de öppnar igen klockan sju på kvällen. Det gäller att sysselsätta sig själv med annat än att dricka. Jag tror det finns en viss risk att människor kan falla in i missbruk igen delvis på grund av detta. Fick jag önska så skulle jag vilja att det fanns någon verksamhet tiden emellan lunch och tills härbärget öppnar igen. Kanske kunde vi ha ett aktivitetshus på gården, där man kan snickra, underhålla fastigheten eller hålla på med odling.

På fritiden sysselsätter sig Göran gärna med naturupplevelser som att plocka svamp och att fiska.
– Sen är jag gärna barnvakt åt min sons barn!

Text och foto: Daniel Ryderholm