Från vänster: Medarbetaren Ann-Sofie Gustafsson och föreståndare Susanne Eriksson.
Fasaden från Kyrkogatan
Porten
Gåvohörnan
Härbärget, kvinnorummet
Härbärget, herr-avdelningen
Kerstin Carlsson, 82 lagar dagens lunch
Köket
Maj-Britt Ross Björsner
Härliga höstpäron från Hela Människan Ria Mjölbys trädgård.
Sittgrupper utomhus
Köket
Höstsolen tittar fram mellan trädgrenarna i Hela Människan Ria Mjölbys stora trädgård.
Blomma i Hela Människan Ria Mjölbys trädgård
Dagens lunch
Dagens lunch
Utsikt från balkongen

Bred social verksamhet i Mjölby genom IOP-avtal och stor givmildhet bland kyrkor, föreningar samt privatpersoner

Hela Människan Ria Mjölby driver en öppen Ria-verksamhet och ett natthärbärge. Genom anställda, volontärer, IOP-avtal med kommunen, generösa bidrag från företag och privatpersoner finns allt från träning, en kvinnogrupp och mängder av utflykter på programmet.

Ett par rejäla stenkast från Mjölby station ligger Hela Människan Ria Mjölby, med en öppen Ria-verksamhet på bottenplan och ett natthärbärge på övervåningen.

Dagens middag har precis serverats och en ljuvlig doft av hemlagad köttfärssås med spagetti dröjer sig kvar.

– Välkommen säger Maj-Britt Ross Björsner som är en av nattvolontärerna, hon är också ordförande i Hela Människan Ria Mjölbys styrelse.

Efter middagen serveras ofta någon efterrätt, idag bjuds det på glass.

– Vi försöker skapa en så bra stund som möjligt, säger Maj-Britt.

Upp till fem personer kan sova på natthärbärget, idag är det inte fullt. Ett av rummen är dedikerat till kvinnor. För att få sova på härbärget behöver man bo i kommunen och ha kommit överens om en plats med kommunens socialtjänst innan. Det går inte bara att dyka upp. Nattvolontärerna och personalen har egna rum för att kunna sova ordentligt. Det är för det mesta väldigt lugnt, alla sover oftast hela natten. När något händer är personalen direkt uppe och tar tag i situationen.

– Det som oftast kan hända är att någon knackar på efter öppningstiden, men då kan vi tyvärr inte släppa in dem, säger Maj-Britt.

För att få en plats på härbärget behövs förutom en anvisning från socialförvaltningen, att man beter sig anständigt och inte bråkar andra med gäster och personal. Visst får du vara påverkad, men du ska uppföra dig. Sen måste man komma på öppettiderna som är mellan klockan 19.00—21.00. I genomsnitt bor cirka 3 personer på härbärget.

Härbärget drivs av Hela Människan Ria Mjölby och man har ett 3-årigt IOP-avtal som ger cirka en miljon per år för att driva Härbärget och Ria (läs mer om IOP på sid 19-20). Det kan låta mycket, men Härbärget ska hållas öppet varje dag, året om och Ria-cafeét serverar frukost varje vardag och lunch två dagar i veckan.

– Vi klarar det genom volontärinsatser, gåvor från privatpersoner och företag samt mycket arbete, säger föreståndare Susanne Eriksson som har haft tjänsten i cirka tio år.

Regler måste följas
Du får inte ta in någon alkohol eller andra droger på härbärget, inte heller missbruka aktivt under vistelsen och inte heller missa insläppstiden. Gör du något av detta stängs du av i 14 dagar.

– Är du hotfull stängs du av på obestämd tid. Vi måste ha en trygg miljö för boende, anställda och volontärer. Avstängningar har skett, men är ytterst sällsynt, fördjupar Susanne.

Den öppna Ria-verksamheten
Ria hålls öppet varje vardag från klockan 07.00 fram till lunchtid. (Se exakta tider i faktarutan). Kaffet är gratis och frukosten köps till självkostnadspris. På tisdagar och torsdagar när Ria har öppet till klockan 14.00 serverar man lunch för 30 kronor.

På Ria finns möjlighet till att sköta sin personliga hygien, tvätta och många gånger finns kläder och skor att få för den som behöver. Det är kläder som skänkts av Mjölbybor.

– Vi grillar och åker på olika utflykter. Nyligen startade vi med bingo på onsdagar klockan 17.00-19.00, ungefär två gånger i månaden. Det kostar inget för besökarna och man kan vinna bland annat godis, kaffe och schampoo. Vi bjuder på fika och korv med bröd från klockan 18.00. Det har varit en dundersuccé som många av våra besökare längtar till, beskriver Susanne.

Ria och härbärget delar inte bara lokaler utan de hänger ihop på ett naturligt sätt där härbärgesgästerna ofta deltar på aktiviteterna som sker.

Ria erbjuder träning på ett lokalt gym två gånger i veckan. Förutom utflykter och bingo försöker personalen finnas med som stöd vid besök hos läkaren, försäkringskassan eller i andra kontakter med myndigheter.

– Idag kommer jag följa med en person till läkaren för att säkerställa att dennes partner får följa med som assistent vid färdtjänstresor. Det kan låta som en enkel sak, men faktum är att många av våra besökare ofta får ett mycket dåligt mottagande i vården. Har jag möjlighet att följa med, så gör jag det. Men jag måste prioritera bort det ibland, tiden räcker tyvärr inte till alltid, säger Susanne.

Susanne berättar att hon älskar sitt arbete men att hon tycker det har blivit mer och mer utmanande:

– Allt fler människor hamnar i utsatta situationer, exempelvis den psykiska ohälsan och ekonomiska utsattheten som jag upplever ökar hela tiden. Sen tror jag att vi gör ett så pass bra arbete med dem som kommer hit, att det innebär att kommunen skickar ännu fler människor som har en extra utsatt livssituation.

Högtidsfirande & kvinnogrupp
Kring jul och andra högtider har Ria ett extra fint firande. En kvinnogrupp möts cirka två gånger i månaden.

– Vi gör roliga aktiviteter ihop och samtalar om livet. Det kan handla vardagsproblem, ofta handlar det om relationer och om missbruk eller vad som händer när man lämnat ett missbruk bakom sig. Det kan finnas psykisk ohälsa i grund och botten. Ibland kommer även den psykiska ohälsan upp till ytan efter att man har lagt av med missbruket. Kvinnogruppen blir en fast punkt i vardagen, där man får nya bekanta och vänner, beskriver Susanne.

Samtalen kan också handla om överskuldsättning och om att det är lätt att överanalysera saker samt olika typer av funktionshinder:

– Vi har också gjort utflykter, bland annat var vi till Ullared och besökte varuhuset där.

Frivården och praktikanter
I mån av tid tar Ria och härbärget emot praktikanter och personer från frivården, men personalsituationen har under senaste tiden gjort att man fått säga nej till nya personer och fokusera på dem som redan finns i verksamheten.

En stad där alla känner alla
Med sina knappt 27 000 invånare är Mjölby en stad där ”alla känner alla”. Härbärget och ”Ria” är välkänt i samhället, vilket gör att många vill bidra. Dagvolontärer finns det gott om och man har cirka 20 nattvolontärer till härbärget. Mjölbybor bidrar med gåvor i form av pengar, kläder och mat. Många butiker, kyrkor och föreningar bidrar också med allsköns saker. Bland annat brukar Lady Circle anordna konserter där överskottet tillfaller Hela Människan Ria Mjölby och ett par andra organisationer. Från vinterkonserten (feb 2017) fick Ria cirka 75000 kronor. Hägers frisörsalong gav 15 personer gratis hårklippning, Coop har gett matkassar, ja listan kan göras lång.

– Just nu är vi i behov av fler nattvolontärer till härbärget och vi hoppas kunna få matkassar från någon annan nu när Coop har stängt sin butik i Mjölby, avslutar Susanne.

Text och foto: Daniel Ryderholm