Från vänster: Sonja Törneke, 88 år och Yvonne Sundén, 71 år.
Sonja Törneke, 88 år. Volontär hos Hela Människan Ria Borgholm.
Yvonne Sundén, 71 år. Volontär hos Hela Människan Ria Borgholm.
Från vänster: Verksamhetschef Elisabeth Lago samtalar med volontären Sonja Törneke.
Trots liten yta får man plats med många böcker, tavlor, dukar och mycket annat.
Man säljer vissa böcker för 1 krona styck.
Skylten på Riahuset som ligger på Tullgatan 36.
Secondhandbutiken ligger på Västra Kyrkogatan 28 – vid torget – i Borgholm.
Vid kassan finns en disk för allehanda fynd.

Volontärer i secondhandbutiken

Vi har träffat två av Hela Människan Ria Borgholms volontärer.

Sonja Törneke, 88 år.

Sonja Törneke har bott på Öland sedan 1988 och innan dess bodde hon i Västmanland och Stockholm. Hon flyttade till ön med sin numera bortgångna man.

Ria-verksamheten startade 1 september 1993 och drygt 12 år senare startades en secondhandbutik (2 april 2005) berättar Sonja.

Sonja började på Grindstugan (Som Riastugan kallas) men kom senare att bli volontär här i secondhandbutiken:

– Fast jag saknar besökarna där. Även om en del av dem tittar in här titt som tätt, och det är mycket trevligt.

Volontärskapet är mycket givande, dels jakten i att hitta vilket pris man ska sätta på den exklusiva vasen och att expediera och hjälpa kunder ger mycket.

– Det bästa är just alla stamkunder och att man får träffa människor, det ger så mycket tillbaka inte minst sedan jag blev änka för cirka 20 år sedan.

Sonja berättar att hon arbetar som volontär två gånger i veckan (2 * 4 timmar). På vintern tar hon bussen men på sommaren tar cyklar hon de cirka 30 minuterna för att komma till secondhandbutiken.

Förutom arbetet som volontär har hon suttit i styrelsen för Hela Människan Borgholm och även varit med i valberedningen.

Yvonne Sundén, 71 år

Yvonne Sundén flyttade till Öland från Stockholm i slutet av 80-talet. Hon har hunnit vara volontär i sex månader och trivs mycket bra.

–    Jag är framförallt volontär på Ria, men eftersom det är sommarstängt just nu är jag här i secondhandbutiken, förklarar Yvonne.

Hon arbetar cirka 40 timmar i veckan och ibland mer. I sitt yrkesverksamma liv har hon bland annat varit lärare, bibliotekarie samt arbetat inom hemtjänsten.

– Det bästa med volontärskapet här är alla möten med människor som man får. Alla fantastiska livsöden du får höra om. Här får jag göra allt, stå i kassan, prismärka, plocka upp varor. Allt, på gott och ont, säger Yvonne med glimten i ögat.

Hon lägger även till att hon trivs fantastiskt bra hos Hela Människan och att hon inte förstår varför fler inte vill bli volontärer.

Vi talar om bemötande om hur viktigt det är att ge alla människor ett gott bemötande, oavsett situation:

– För mig är det otroligt viktigt att behandla alla lika, oavsett situation. Så skulle någon ur kungafamiljen slita sig från Solliden och komma in här på besök skulle de få samma bemötande som alla andra kunder, avslutar Yvonne.

Text och foto: Daniel Ryderholm