Från vänster: Sonja Törneke, Yvonne Sundén & Elisabeth Lago från Hela Människan Ria Borgholm
Smycken, porslin och annat i butiken.
Skohyllan.
Mer saker från secondhandbutiken.
Porslin.
Lagret är litet men välorganiserat.
Kläder.
Vid kassan finns en disk för allehanda fynd.
Secondhandbutiken ligger på Västra Kyrkogatan 28 – vid torget – i Borgholm.
Secondhandbutiken ligger på Västra Kyrkogatan 28 – vid torget – i Borgholm.
Från vänster: Verksamhetschef Elisabeth Lago samtalar med volontären Sonja Törneke.
Trots liten yta får man plats med många böcker, tavlor, dukar och mycket annat.
Man säljer vissa böcker för 1 krona styck.
Riahuset ”Grindstugan” finns på Tullgatan 36 och har öppet mellan klockan åtta och tolv alla vardagar i veckan. (Vissa veckor under sommaren håller man dock stängt).

I Borgholm bygger secondhandverksamheten på volontärer

På Öland finns Hela Människan Ria Borgholm. Längs med Västra Kyrkogatan finns den lilla secondhandbutiken som främst bemannas av volontärer.

Vi skulle egentligen vilja ha betydligt större lokaler, men vi vågar inte heller släppa ett sådant A-läge, berättar Elisabeth Lago som har hunnit arbeta som verksamhetschef i snart två år.
Verksamheten är starkt förankrad med den öppna Ria verksamheten på Tullgatan 36 bara några minuters gångväg från butiken.

– Nu när vi har sommarstängt på Ria kommer flera av våra stammisar till secondhandbutiken och besöker oss. De känns att de verkligen längtar tills vi öppnar igen efter sommaren, säger Elisabeth.
Förutom Elisabeth, som är den enda anställda, har man ett 15-tal volontärer som är schemalagda i secondhanden, Ria eller båda ställena.

– Utan våra volontärer vet jag inte hur det skulle gå, då det möjliggör ett överskott i secondhanden som vi sen kan använda för att hålla Ria-verksamheten öppen trots att det är en liten kommun. Borgholms kommun har cirka 3000 invånare även om vi är långt mycket fler här under sommaren, vilket är bra för vår secondhandbutik både i fråga om försäljning och med volontärer som vill ställa upp med sin tid, säger Elisabeth.

Elisabeth berättar att det finns många människor som kommer till Öland under våren och stannar till hösten. De är så kallade ”sommarölänningar” som återvänder varje år. Flera av volontärerna tillhör denna grupp. För många ger volontärskapet en möjlighet att träffa medmänniskor och att finnas till för den ö man spenderar sin mesta tid på.

Utveckla arbetet – större lokaler
Lokalerna secondhandbutiken har är verkligen centrala men ack så små. Någon möjlighet att ta emot möbler finns inte. Just nu arbetar Hela Människan Ria Borgholm på att hitta större lokaler fast med samma fina läge.
– Jag tror vi har potential för att arbeta ännu mer arbetsintegrerande och ta emot människor som är långt ifrån arbetsmarknaden om lokalerna vore större, som det är nu går det tyvärr inte. Vi drömmer om att kunna vara en oas för människor som kanske har en längre sjukskrivning bakom sig och behöver komma in i arbetslivet igen. Vi har tagit emot människor som har arbetstränat tidigare men det är i en mycket liten omfattning och begränsas oftast av våra lokaler, beskriver Elisabeth.

Satsar på att vara billiga
Hela Människan Ria Borgholm satsar på att inte vara dyrast på secondhandsaker och inte för billiga men det ska ändå vara en bra omsättning på sakerna. De har en stor kundkrets och många stamkunder som gör fynd. Under årets sämsta månad, januari sålde de nästan för 20 000 kronor, under sommarmånaderna mer än det dubbla.

– Visst är vi billiga, men då handlar människor mer. Vi har så pass små lokaler att det måste vara en bra omsättning här för att få det att fungera. Vi ser alltid till att prismärka saker (ger ökad försäljning, red. anmärkning), ibland blir det för billigt, men vi lär oss av misstagen samtidigt som saken som vi sålde för billigt ger oss en fin marknadsföring om att här kan man fynda, beskriver Elisabeth.

Elisabeth berättar att man har infört en ”Tveksamhetshylla” på lagret. Där kan personalen ställa saker de inte riktigt vet priset på. Det är ett enkelt sätt att hjälpa varandra att sätta rätt pris på en vara.

Ria-Volvo och många som vill hjälpa till
Hela Människan har en Ria-Volvo som möjliggör att de kan hämta upp saker som skänks.
– Men oftast kommer människor direkt till butiken med saker de vill bidra med. Flera gånger i veckan kommer hjälpsamma människor med ibland hela bilen fullpackad av fina saker som de skänker. Vi tar emot allt utom möbler i princip, säger Elisabeth.

Respekt
Ungefär en gång i månaden håller Elisabeth en volontärträff då man diskuterar arbetet som bedrivs, de kan handla om riktlinjer och rutiner men ofta har man också något tema som tas upp. Bland annat har man haft utbildning i den hjärtstartare som finns på Ria.

– Vi talar ofta, för att inte säga alltid om respekt. Alltså att vi ska behandla varandra och de som besöker oss med respekt. Det handlar i korthet om att ge varandra en chans innan man dömer, förklarar Elisabeth.

Det handlar också om service och smidighet gentemot kunder. Elisabeth berättar om en kund som hade handlat en del och samtidigt vill ha en badrock:

– Vi hade för oss att vi nyligen hade fått en badrock till skänks, efter lite letande i lagret bakom kunde vi hjälpa till även med detta.

Andra gånger kan smidigheten handla om att erbjuda det lilla extra.

– Några kunder hittade så mycket fina grejer och kommer plötsligt på i kassan att de kom på cykel. Då löste vi det genom att en volontär körde hem sakerna i sin bil efter hennes arbetspass, då hon ändå bodde i krokarna.

Många besök första tiden
Elisabeth har satsat en stor del av sin första tid som verksamhetschef på att besöka kyrkor, kommunen och andra intressenter som Hela Människan samarbetar med. Hon har också valt att lägga minst en dag i veckan på secondhandbutiken, givetvis mer under sommarmånaderna.

– De andra dagarna är jag inte mer än två minuter på cykel härifrån, så händer det något kan jag vara nere i butiken ganska omgående, förklarar Elisabeth.

Ölänningar ställer upp
Vi talar om Ölänningar och om det faktum att lilla Borgholm tog emot nästan 2000 flyktingar under flyktingkrisen 2015. Samhället ställde upp med språkkaféer och skänkte varma kläder, täcken, kuddar, sovsäckar och så vidare.

–  Jag minns särskilt en pappa som kom in till oss med bara foppatofflor på fötterna en höstdag. Han hade fem barn och hade flytt i en sjöoduglig båt över Medelhavet. Självklart ställde vi och andra goda krafter upp. Jag fick många kontakter som fortfarande pågår, bland annat förra sommaren var jag på ett muslimskt bröllop, avslutar Elisabeth.

Text och foto: Daniel Ryderholm