Rolf "Roffe" Johansson bär in varor.
Rolf "Roffe" Johansson bär varor.
Rolf "Roffe" Johansson prismärker varor.
Bordsspel och pussel till mycket bra priser.
På övre plan finns "Sport och fritid"
Här kan man lämna sin gåva till secondhandbutiken.
Gåvomottagningen.

Rolf ”Roffe” Johansson

Hos Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem möter vi Roffe som är 59 år. Han slutade skolan tidigt och flyttade till Tumba från Eskilstuna i unga år. Han fick arbete på San Remo bageriet men blev övertalig efter att företaget köptes upp och omstrukturerades. Han har hunnit varit arbetslös i många år men har även haft en hel del arbeten genom Arbetsförmedlingen, bland annat lagerarbete, vaktmästare och i en annan secondhandbutik. År 2015 kom han till Hela Människans secondhandbutik i Tumba och är fortfarande kvar.

– När jag var 58 år blev jag utredd för dyslexi och det visade sig att jag har detta. Det var skönt att få detta på pränt och det möjliggör också att jag kan få ett annat stöd.

Roffe berättar hur han efter detta har blivit en gladare person, han kan på något sätt förstå sin frustration i skolbänken och samtidigt har han otroligt många andra kvalitéer som han inte minst har fått erfara genom sina kolleger på Hela Människan.

– De flesta upplever mig som väldigt engagerad och social. Flera gånger i veckan är jag den som är här vid sex snåret och sätter på kaffe till all personal.

Just nu har Roffe en OSA-anställning* i kommunen men själva arbetsplatsen är förlagd till Hela Människan.

– Jag trivs otroligt bra här, arbetsuppgifterna är varierande, hämta skänkta saker, sortera och prismärka och fylla på i butiken. Det är också stimulerande att hjälpa nya deltagare som kommer till oss.
Roffe har gjort en livsresa inte minst de sista åren. Han har gått ner kraftigt i vikt och har stärkt sitt självförtroende.

– Nyligen fick jag frågan om jag vill gå en kurs i salutogent ledarskap. Hade det varit för två år sen, hade jag troligen sagt blankt nej. Men denna gång sa jag JA! Jag tror att situationen med att min dyslexi är på pränt och att jag har fått tillbaka mycket av mitt självförtroende gör att jag mår bättre och vågar säga ”ja” till saker jag tidigare var rädd för.

Roffe arbetar tätt ihop med Lauretta Gfrörer (till vänster) som är biträdande verksamhetschef och personalansvarig.

Roffe arbetar tätt ihop med Lauretta Gfrörer som är biträdande verksamhetschef och personalansvarig. De utmanar numera varandra i att lösa olika korsord.

– Nu har jag min OSA-anställning på ett år, något som jag precis landat i. Det gäller att ta en sak i taget, men jag hoppas att jag ska få stanna här på Hela Människan där jag stormtrivs. Det är fantastisk att det finns en arbetsplats där man behandlar alla lika bra oavsett bakgrund. Det är en annan känsla än vad jag har haft på andra arbeten.

Text och foto: Daniel Ryderholm

*OSA-anställning. Om du har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning kan du få ett arbete som är anpassat efter dina förutsättningar hos en offentlig arbetsgivare. Samtidigt som du får ett arbete får din arbetsgivare ekonomisk ersättning. Anställningen är en vanlig anställning och stödet kallas för skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare.