– Jag lade av med missbruket för cirka 17 år sedan. Då hade jag varit inne i det sedan 15-16 års ålder. De två första åren av nykterheten var kämpiga med några återfall. Men sedan 15 år tillbaka är jag helt fri! säger Ingrid Ehn.
Butiken är på cirka 1000 kvm.
Bokavdelningen.
Madelene Carlsson, butikschef för Hela Människan Gävles secondhandbutik.

”Om jag inte hade detta arbete skulle jag leva i tristess…”

En av alla Hela Människan Gävles medarbetare är Ingrid Ehn, 55 år. Vi har träffat henne för ett samtal om livet och om arbetet i butiken.

Ingrid har en missbruksbakgrund även om det är länge sedan nu:

– Jag lade av med missbruket för cirka 17 år sedan. Då hade jag varit inne i det sedan 15-16 års ålder. De två första åren av nykterheten var kämpiga med några återfall. Men sedan 15 år tillbaka är jag helt fri!

Hon var under de tuffa åren  och en tid efter, en flitig besökare på Hela Människans öppna Ria-verksamhet i Gävle.

Idag arbetar hon i Hela Människans secondhand i Gävle, mest i caféet men hon lägger även upp kläder och prylar i butiken.

– Jag kan väl alla avdelningar förutom elartiklar.

Under sitt aktiva missbruk använde Ingrid olika typer av droger, främst alkohol och amfetamin. Hon fick en tankeställare över sitt liv, när en av hennes bästa vänner gick bort vid 39 års ålder, på grund av drogerna.

Caféet till vänster.

Idag arbetar Ingrid halvtid och oftast inte mer än 4-5 timmar åt gången för att spara ryggen.

– Jag tror dock att arbetet här hjälper mig otroligt mycket. Om jag inte hade detta arbete skulle jag leva i tristess och risken för återfall skulle nog vara ganska stor.

Bland det bästa med arbetet är arbetskamraterna och det goda arbetsklimatet. Även att Madelene Carlsson som är butikschef finns närvarande och ställer upp i vått och torrt:

– Hon ställer upp till 110 procent  och jag skulle nog säga att hon är min vän fastän hon är min chef. Jag kan prata med henne om allt. Jag tror inte jag är ensam om detta här. Hon är mer en medmänniska än en chef.

Text och foto: Daniel Ryderholm