Madelene Carlsson, butikschef för Hela Människan Gävles secondhandbutik.
Lagerhyllor.
Madelene Carlsson, butikschef för Hela Människan Gävles secondhandbutik, bakar paj.
Plockstationerna på lagret.
Lagerhyllor.
Caféet till vänster.
Poslinsavdelningen.
Möbelavdelningen
Butiken är på cirka 1000 kvm.
Bokavdelningen.
30 augusti 2017 hölls en utomhusauktion av mängder av fina secondhandsaker. Man sålde till ett värde av 52 000 kronor. Förutom auktionen hade man ett musikcafé med program. Det såldes även grillkorv och dryck.

I Gävle möts ett genuint människovärde med socialt företagande

I Gävle går secondhandverksamheten på högvarv och i nästan dagsfärska lokaler har man en härlig medarbetarmix av unga, mer erfarna, nysvenskar och de som bott här hela sitt liv. Ledorden är respekt och att få möjlighet att utveckla sina färdigheter i sin egen takt. Tanken är att tiden inom secondhandverksamheten ska leda till ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

För cirka ett år sedan flyttade Hela Människan Gävles secondhandbutik till nya stora lokaler på Förrådsgatan i Gävle.

– Vi har ökat antalet parkeringsplatser från två till cirka 60 stycken. Men det kanske största har ändå hänt här inne i butiken. Dels har vi större lager- och försäljningsyta och vi hoppas att det ska leda till fler arbetstillfällen för människor som befinner sig långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden, säger Madelene Carlsson som är butikschef för Hela Människan Gävles secondhand.

Hon berättar att Hela Människan har ett samarbete med många intressenter, en av dessa är Druvbackens HVB-hem för unga killar, som regelbundet har getts möjligheter till praktikplats i butiken:

– Det har fungerat otroligt bra, dels för att vi kan erbjuda så pass många olika arbetsuppgifter att det passar nästan alla. Många har trivts otroligt bra hos oss och kommer tillbaka och hälsar på efter avslutad praktik.

Madelene Carlsson, butikschef för Hela Människan Gävles secondhandbutik.

Madelene berättar att praktiken ger värdefull erfarenhet inför ett arbete inom lager och butik. Praktiken varvas med att killarna går i skolan. Precis som alla andra medarbetare anpassas arbetstiden efter individen. Alla medarbetare får lära sig sina uppgifter i sin egen takt. Uppmuntran och gruppkänslan gör att självkänslan stiger snabbt:

– De som har varit hos oss har trivts otroligt bra och det har gått bra för dem efter avslutad praktik. Jag tror att arbetet hos oss har gett dem ett stärkt självförtroende, dels i att de har fått egna uppgifter och eget ansvar hos oss, helt enkelt få känna sig behövda. Många har varit eftertraktade på arbetsmarknaden efteråt. Det har varit lättare att få arbete efter tiden hos oss, fördjupar Madelene.

Madelene berättar att mixen som de har i secondhandbutiken skapar en läkande och respektfull miljö. På arbetsgolvet möts allt från unga killar som nyligen har kommit ut ur ett missbruk till äldre pensionärer som är volontärer:

– Det sker ofta något fantastiskt i dessa möten mellan generationer, kultur och bakgrund. Respekten och förståelsen för varandra ökar och det knyts vänskapsband som man kanske inte riktigt har förväntat sig. Det är ynnest att få se unga killar ta intryck av äldre damer och samtidigt att de själva får ge något tillbaka.

Många människor som är långt ifrån arbetsmarknaden samt volontärer
Secondhandbutiken i Gävle har ett femtontal volontärer som är schemalagda och ytterligare ett antal personer som kommer in sporadiskt.

– Utan dem vet jag inte vad vi skulle göra, jag tror inte det skulle fungera alls, säger Madelene.

Förutom från HVB-hemmet Druvbacken har man även praktikanter från Särgymnasiet samt personer från Frivården som har gjort sin samhällstjänst i butiken. Butiken har åtta anställda varav de flesta har lönebidrag. En del är också nysvenskar som har fått ett nystartsjobb. Det finns nyligen sjukskrivna som har en förstärkt arbetsprövning eller på annat sätt kommer via försäkringskassan eller arbetsförmedlingen.

– Alla gör ett helt fantastiskt jobb utifrån sina förutsättningar, men ibland kan det även vara en hel del arbete för mig och övriga medarbetare att få dem att känna sig säkrare och självständiga i sitt arbete. Vi arbetar därför på att få till ett avtal med kommunen om att få en ersättning för att vi tillhandahåller dessa platser. Naturligtvis hoppas vi därigenom kunna ta emot fler och göra ett ännu bättre arbete då vi får medel för att kunna öka kvalitén ytterligare. Fokus är förstås att vi ska bli ännu bättre på att arbeta för och tillsammans med människor som kommer till oss, beskriver Madelene.

I dagsläget finns 15 platser för människor som kommer genom kommunen och försäkringskassan. Det är i dagsläget 26 arbetsstationer på varumottagningen, sorteringen och lagret. Utöver detta har man fyra platser i caféet och många platser i butiken, tvättstugan och inom sömnad.

– Vi har i princip en fast plats till varje människa som kommer till oss, beskriver Madelene.
Tanken är att arbetet eller praktiken på secondhandbutiken ska leda till ett annat arbete i slutändan.

Det ger människor som kanske aldrig har haft ett arbete, eller har haft en längre sjukskrivning möjlighet att få erfarenhet och butiksvana som blir attraktivt på den reguljära arbetsmarknaden:

– I kassan får du kassavana och du lär dig kundbemötande och service. I caféet får du möjlighet att spetsa dina kunskaper i bakning och att serva kunder. Lagret och transport ger en inkörsport till arbeten inom denna sektor.

Varje person som är ny i secondhanden oavsett om de är praktikanter eller har annan form av anställning/placering, får en handledare. Madelene som butikschef har också regelbundna samtal och avstämningar för att se till att allt flyter på som det ska.

Stor givmildhet bland Gävlebor
Transportansvariga som hämtar upp saker människor skänker till Hela Människan i Gävle har fullt upp. Lastbilen rullar fem dagar i veckan och lastutrymmet fylls fem-sex gånger per dag. Det blir en hel del volym av fina saker som människor vill ge till förmån för människor i utsatta livssituationer.

Respekt är ett ledord
Respekt för varandra och de man möter är ledord i secondhandbutikens arbete. Det kan handla om att tala om språkbruk eller om saker som sägs. I secondhandbutiken finns alla åldrar från 16 år och upp till cirka 80 år. Här finns människor som levt hela sitt liv i Sverige och de som nyss kommit hit. Därför arbetar man mycket med att inkludera alla som arbetar och kommer hit.
– Rent praktiskt kan det handla om att tala om vilket språkbruk vi har i personalen men också med våra kunder. Dessutom ser vi till att direkt ha ett samtal om det framkommer synpunkter som upplevs som rasism eller kränkande mot någon enskild eller  grupp, fördjupar Madelene.

Säljer mycket på Gästrike Auktionsverk och deltar på Sveriges största loppis
I secondhandbutiken får man ta emot många fina konstföremål, vaser, fina serviser och annat som betingar ett högt pris. Genom ett avtal med Gästrike Auktionsverk säljs de lite dyrare prylarna genom dem.

– Vi får bra betalt genom auktionsverket, också våra egna auktioner som vi har då och då ger en hel del extra inkomster.

Madelene berättar att de tidigare år var med på Sveriges största loppis på Stockholmsmässan, det gav cirka 28 000 i extra inkomster och dessutom kunde de fylla lastbilen med saker som andra loppisförsäljare skänkte efter stängning:

– Under år 2018 kommer vi ha ett ännu större utrymme (16 meter bord) och dessutom annonserar arrangören att vi finns och kan ta emot saker som inte blir sålda. Vi hoppas på ännu mer försäljning och ännu mer fina saker tillbaka till vår secondhand.

Det är en ständigt aktivitet i secondhandbutiken, bland annat med egna auktioner. Varje onsdag kör man  även en drive med kläder och skor för 10 kronor:

– Vi säljer av sådant som har hängt en längre tid i butiken, till kraftigt rabatterad pris, det som inte blir sålt går till bistånd genom vår samarbetspartner Human Bridge, förklarar Madelene.

Text och foto: Daniel Ryderholm